hirdetes

Bajnok lett a Down-szindrómás magyar fiúból, akit 2016-ban kitiltottak egy edzőteremből

emszi

A 34 éves Mikó Attilát 2016-ban nem látták szívesen egy budapesti edzőteremben – most egy megterhelő verseny után mindenkinek megmutatta, hogy igazi bajnok!

Bajnok lett az edzőteremből kitiltott Down-szindrómás fiúból

Nagyszerű dolog a sport, hiszen összehozza az embereket – a pályán, vagy a konditeremben a testmozgásra vágyókat, a lelátókon és a TV-k előtt pedig a rajongókat. Sajnos azonban nem mindenki hiszi azt, hogy mindenkinek jár a sport élménye.

2016 májusában egy Down-szindrómás srácot hazaküldtek egy budapesti edzőteremből. A hír futótűzként terjedt az interneten, így jutott el Szalmásy Balázs személyi edző fülébe is. Balázs a hír hallatán rögtön megkereste Attilát és családját, és rendkívüli ajánlatot tett nekik.

Eleinte nem tudta, hogy mire számítson – ugyan mozgássérültekkel találkozott már, miközben egyetemi tanulmányi gyakorlatát végezte az Országos Rehabilitációs Intézetben, de ez most más helyzet volt. Amikor aztán találkozott Attilával és a családjával, úgy döntött, hogy szeretne valamilyen módon segíteni a fiúnak, vagy ahogy ő fogalmazott, hogy „jobbá tudja tenni az életét”.

Balázs felajánlotta, hogy teljesen ingyen segítene Attillának az edzésben, ráadásul az egészet titokban csinálnák, hiszen nem a hírnév és a szenzáció motiválta az edzőt!

A következő oldalon folytatjuk!

Bajnok lett az edzőteremből kitiltott Down-szindrómás fiúból

Balázs azzal az ötlettel állt elő Attilának és családjának, hogy a fiúval közösen készülnének fel a 2017-es Spartan Race versenyre, ami egy igazán embert próbáló feladatsor, és komoly edzést és erőnlétet követel a résztvevőktől.

Hatalmas feladat állt mindkettőjük előtt, hiszen eleinte Attilának még az egyszerű lépcsők is akadályt jelentettek, amelyek az edzőterembe vezettek, nem is beszélve az új, tágas helyről, amiben edzeni kezdtek. Azonban mindketten komolyan vették a kihívást.

hirdetes

Nem a Down-szindróma volt az egyetlen dolog, amire oda kellett figyelni az edzések során, ugyanis Attila cukorbeteg is, és a látásával illetve hallásával is gondok vannak. Balázsnak ezt is sikerült kikerülnie, és idővel remekül összeszokott tanítványával, aki rövidesen a barátjaként tekintett az edzőre.

Rengeteg munka várt rájuk – Attila a legalapvetőbb feladatokat sem tudta megcsinálni eleinte, de idővel sokat fejlődött. Ahogy A fiú erőnléte egyre jobb állapotba került, úgy egyre több edzést is beiktattak hetente.

Végül aztán eljött a verseny napja – folytatjuk a következő oldalon!

Bajnok lett az edzőteremből kitiltott Down-szindrómás fiúból

A veszprémi Spartan Race napján aztán következett az igazi megmérettetés. Balázs és Attila sokáig ugyan olyan távon edzettek, amire a versenyen is számítottak, hiszen ha Attilának sikerül megtennie ekkora távot, akkor a versenyen is jobb esélyekkel indul.

A 20 akadályból álló pályán a legtöbb feladatot sikerült elvégeznie Attilának, bizonyos részeket pedig kénytelen volt kihagyni, ugyanis állapotából adódóan képtelen lett volna teljesíteni őket – azonban az ilyenkor kiszabott 30 db ötütemú fekvőtámaszból is rengeteget megcsinált.

hirdetes

A verseny szervezői is nagyon türelmesek voltak, és támogatták a srácokat. Megengedték például, hogy Balázs csinálja meg a büntető fekvőtámaszokat Attila helyett. Azonban néhány versenyző is beállt melléjük, teljesen ismeretlenül és önkéntesen, hogy együtt csinálják a fekvőtámaszokat.

Attila akaraterejét nagyon nehéz lenne szavakba önteni. A fiúnak rend- és tisztaságmánia diktálja mindennapjait, és habár voltak olyan pillanatok, amikor kissé elbizonytalanodott a rengeteg sár miatt, végül ezeket a személyes akadályokat is sikerült leküzdenie.

Végül aztán 6 óra alatt sikerült célba érniük. Attila az utolsó előtti akadálynál megkérdezte, hogy ő lesz-e a bajnok, mire Balázs azt válaszolta neki, hogy „Igen, Atti, te leszel.” – és így is lett.

Mikó Attila 2017-ben büszkén vehette át a Spartan Race teljesítéséért járó érmet. Azonban itt nincs vége a történetnek – a srácok tovább folytatják az edzéseket, és Attila egyre ügyesebbé válik. A kezdeti 120 kilójából is sikerült leadni a már, jelenleg azon dolgoznak, hogy a fiú 100 kiló alá kerüljön.

Gratulálunk Szalmásy Balázs személyi edzőnek, és Mikó Attila bajnoknak a nagyszerű eredményekért!

Forrás: Origo

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Magyar Magyarország Sport