hirdetes

Egyedi rendszámot kaphatnak a drónok - Jön az új EU szabályozás!

CsN

Az Európai Bizottság elfogadta a drónok szabályozására vonatkozó törvénytervezetet, amely alapjaiban változhathatja meg a drónozás szabályait. Mutatjuk a legfontosabb részleteket! 

Új drón szabályozás közeleg: Az EU közbelépett

Nem hiába vált a drónozás napjaink egyik legkedveltebb hobbiájává a férfiak – és lassan a nők körében is. Ezek a pilóta nélküli, távirányítós gépek nem csak jó szórakozást kínálnak, de nagyszerű felvételeket is készíthetünk velük, sőt, üzleti lehetőség is bőven rejlik bennük. A 2019-es év legjobb drónjai között már igen fejlett, szuper képességekkel bíró gépeket találhatunk, amelyekkel kinyílik a világ… 

De nem csak örömet, szórakozást tartogatnak ezek a gépek, hanem veszélyeket is rejthetnek magukban. Már a mostani légiforgalom is igényel odafigyelést és precíz irányítást – na meg az aktuális drón törvények figyelembe vételét is – azonban a drónok számának növekedésével még szigorúbb szabályokra készülhetünk: az Európai Bizottság ugyanis 2019 elején elfogadta a drónok használatára vonatkozó törvénytervezetet, amely várhatóan 2020-tól életbe is lép majd, és minden tagállamra kötelező érvényűnek tekinthető lesz.

De mit szabályoz majd ez a rendelet? Mutatjuk a legfontosabb tényezőket!

“Rendszámot” kaphat minden drón

hirdetes

Az egyik legfontosabb szabályozás a drónok azonosíthatóságára vonatkozik. Sokszor ugyanis már az is problémát okoz, hogy a repülő gépek gyakorlatilag “gazdátlanok”, ha esetleg valami probléma akad velük, a tulajdonos könnyen megpattanhat – így a felelősségre vonás sem lehetséges. Ezt ellensúlyozandó 2020-tól minden drónt (mérettől és súlytól függetlenül) egy egyedi azonosítóval kell ellátni, amelyet a tulajdonosnak regisztráltatni kell az illetékes hatóságoknál.

Nem csak a drón, de az üzemeltető is azonosítható

Ezzel együtt nem csak maguk a drónok, de azok tulajdonosai, az üzemeltetők is azonosíthatóak lehetnek. Egy-egy nagyobb, jobb teljesítményű gép – mint például a méltán sikeres DJI Mavic 2 ZOOM – ha rossz kezekbe kerül ugyanis veszélyt is jelenthet mind a vagyontárgyakra, mind a környezetre és az emberekre nézve.

hirdetes

“Jogosítvány” továbbra sem szükséges

Több fórumon felmerült, hogy a drónok reptetését engedélyhez, amolyan jogosítványhoz kössék, ez azonban továbbra sem lesz kötelező érvényű az EU Bizottság döntése alapján. Legalább is nem minden drón esetében: a 25 kg-nál kisebb súlyú drónokat továbbra is bárki reptetheti – a többi szabály betartása mellett.

Korlátozva lesz viszont a repülési magasság! 

További szigorításként megjelenik azonban, hogy a nem engedélyköteles drónok számára a repülési magasság meghatározásra kerül. Ezekkel a drónokkal – a megfelelő odafigyelés és körültekintés mellett is csak – 120 m magasra repülhetünk majd.

A korábbi szabályok és az etikai kódex 2020 után is él! 

Bár az EU Bizottság által jóváhagyott szabályozás sok esetben szigorúbb mint a hazánkban korábban ismert elődje, több dolog azonban változatlan marad. Hazánkban például a repülni csak előzetesen, légtérhasználati engedéllyel lehetséges! 

A Drónpilóták Országos Egyesülete által kiadott etikai kódex például nagyszerűen összefoglalja, hogy mi a teendő, ha valaki drónozni szeretne – illetve mi az, amire illik, vagy épp kötelező is odafigyelni drónozás közben. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Lipicai

Lipicai: Legendás magyar lófajta. A lipicai története 1580-ban kezdődött, amikor a mai... Tovább

Gyulai Almásy-kastély

Gyulai Almásy-kastély: Gyula egyik legpatinásabb épülete. Az Almásy-kastély épülete számos... Tovább

Tovább a lexikonra