hirdetes

Dubrovnik megtilthatja az újabb apartmanok építését

VN

Kriják Krisztina, az MTI tudósítójának jelentése szerint Dubrovnik lehet az első olyan horvát város, amely megtilthatja az újabb apartmanok építését, de a meglévő kiadó szállások számát is 30 százalékkal csökkentheti - erősítette meg az Index.hr című horvát hírportálnak Mato Frankovic, az Adria-parti város polgármestere kedden.

Dubrovnik turizmus visszafogása

Csökkenteni szeretnék a turizmus Dubrovnikban?

Mindezt a jövő évtől életbe lépő új, turizmusról szóló törvény teszi lehetővé, amely desztinációkezelési terv elfogadására kötelezi a városokat és a járásokat - írta a portál. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére a városi vezetés az elmúlt években már korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette.

"A turizmust és a turisztikai tevékenységet úgy védjük, mint a szemünk fényét" - mondta Frankovic, hozzátéve, hogy bár ez áldás számukra, ugyanakkor ügyelniük kell arra is, hogy a turizmus mellékhatásai ne veszélyeztessék a lakosok életminőségét, valamint megóvják a környezetet és a kulturális kincseket, amelyeket örököltek.

A polgármester mindazonáltal kijelentette: kötelesek gondoskodni arról is, hogy a városban élő és dolgozó fiatalok ott akarjanak maradni, és otthont tudjanak maguknak teremteni. Sok fiatal család azért hagyja el Dubrovnikot, mert a turistaszezonban nem találnak albérletet, akiknek pedig van, azoknak a nyári hónapokban felbontják a szerződését. A közvitára bocsátott új törvény a tervek szerint 2024. január 1-jén lép hatályba.

hirdetes
    

Az új törvény sok újdonságot hoz dubrovnikban

A jogszabály nagyobb hatáskört biztosít a városok és a járások számára. Dönthetnek a területükön található turisztikai és vendéglátó létesítmények számának, típusának és kategóriájának korlátozásáról, továbbá arról, hány turista tartózkodhat a területükön, valamint az egynapos turisták számát is csökkenthetik. Dubrovnik számára például hatalmas problémát jelentenek a több ezer fős óceánjáró hajók, melyek naponta ontják magukból az embereket. Az új törvény továbbá úgynevezett turisztikai és ökológiai hozzájárulást vezet be, ami annyit jelent, hogy a városok és járások pótadót szedhetnek be, amelyet a környezet védelmére fordíthatnak, és amelynek mértékéről az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

hirdetes

Miért éri meg ellátogatni Dubrovnikba mindezek ellenére?

Dubrovnik egy csodaszép, ősi város. Ide nemcsak a híres horvát tengerpart varázsa, hanem a csodaszép épületek miatt is érdemes ellátogatni. Sok mindenről híres a hely. Például gondoltad volna, hogy Dubrovnik volt az első „ország” (amely akkoriban köztársaság volt), amely 1416-ban száműzte a rabszolgaságot, vagy, hogy itt nyílt meg a világ első kereskedelmi gyógyszertára 1317-ben? De kiemelhetnénk azt is, hogy Dubrovnikban volt a világ első árvaháza, amely 1432-ben nyitotta meg kapuit a gyermekek fogadására. Szintén érdekes, hogy Dubrovnikban van egy 1296-ból származó középkori csatornarendszer, amely ma is használatban van. Agatha Christie rajongók figyelem, a híres író második nászútját Dubrovnikban töltötte! Filmrajongóknak pedig egyenesen kötelező úti cél, ugyanis Trónok harcában, a Star Warsban is szerepel Dubrovnik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai népművészet

Kalocsai népművészet: Ez a művészeti tevékenység a Kalocsa XVIII.–XIX. századi... Tovább

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Magyarország Magyarság Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!