A Duna-parti cipők érdekes története

A Duna-parti cipők története

LK
hirdetes

A Duna pesti oldalán, az Országház mellett sétálgatva különös, első pillantásra oda nem illő dolgokra lehetünk figyelmesek: a sétány mentén 60 pár, a folyó irányába fordított vascipő áll, gazdátlanul.

A Duna-parti cipők érdekes története

Azonban nem egy helyi művészeti iskola tanulóinak szobrászati projektjéről van szó – a „Cipők a Duna-parton” nevet viselő alkotás a Nyilaskeresztes Párt által elkövetett szörnyűségekre emlékezteti az egész nemzetet, akik a második világháború során kerültek hatalomra.

 

A második világháború utolsó éveiben a Nyilaskeresztes Párt puccsal ragadta meg a hatalmat Magyarországon. Szálasi Ferenc náci szimpatizáns párja többek között az antiszemitizmust is átvette az Európát terrorizáló német hatalomtól. Ennek következtében a „nyilasok” uralma alatt az országból ezerszámra deportálták a zsidó származású civileket, akik vagy munkatáborba kerültek, vagy kivégezték őket.

hirdetes

 

A Nyilaskeresztes Párt mindössze néhány hónapig tartó kormányzása során (a becslések szerint) 10 ezer főt gyilkoltak meg az utcákon, és nagyjából 80 ezren kerültek koncentrációs táborokba.

 

De mi köze mindennek a Duna-parti cipőkhöz? A nyilasok kormányzása alatt a zsidókat gyakran a Duna partján sorakoztatták fel, és lőtték bele a folyóba, amely aztán magával sodorta őket. A kivégzésre várók azt az utolsó parancsot kapták, hogy vegyék le cipőiket, ugyanis ezek a háborús időkben igazi értékeknek számítottak. A kivégzőosztag tagjai ez után összegyűjtötték, majd eladták, vagy saját maguk viselték a lábbeliket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Történelem

Szótár

Tóparti étterem Budpapesten

Ha azt mondják, hogy létezik egy különleges vízparti étterem Budapest belvárosában, biztos,... Tovább

Budapest látnivalói

Budapest fantasztikus és magával ragadó város. Nem véletlenül szerepel évek óta a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.