hirdetes

A Duna-parti cipőkben pózolt a turista, a kép bejárta a világsajtót

VN

„Egy turistanő a budapesti folyóparton kirakott cipőben pózol képekhez – nem tudja, hogy a háborúban ott lelőtt zsidók százainak emlékműve”- írta a DailyMail cikkében, amiben képet is mutatott a jelenetről.

A Duna-parti cipőkben pózolt a turista

A Duna-parti cipőkről

Egy tudatlan turista megpróbált fényképet készíteni, miközben a második világháborúban Budapesten meggyilkolt több száz zsidó emlékművön állt. Megdöbbentette az embereket egy Reddit-videó, amelyen egy nő a Duna mellett bebetonozott vascipőre kapaszkodik, miközben egy férfi megpróbál "tökéletes" fotót készíteni róla. A sétányt díszítő vascipőben általában virágot hagynak a látogatók, vagy gyertyát gyújtanak a tragédiában elhunyt több száz zsidó iránti tisztelet jeléül. Ha te sem tudod pontosan miért, és hol állnak a cipők a Duna parton fővárosunkban, akkor olvasd el ezzel foglalkozó cikkünket! https://www.magyarorszagom.hu/duna-parti-cipok-tortenete.html

A turista valószínűleg nem tudta mit tesz

A turista fekete-fehér pöttyös ruhájában látható a 60 pár 1940-es évekbeli cipőben szétszórt virágok és gyertyák között. Valószínűleg semmi tudatában nem volt annak, hogy hol van, miért vannak ott a cipők, és tettével milyen borzasztó dolgokat művel. Tökéletes példája ez annak, hogy előbb gondolkozzunk, és utána cselekedjünk. Ismerjük meg mások kultúráját, ne pedig leromboljuk azt! Az okostelefonok segítségével egy fél perc lett volna utánanézni, hogy a hely, ahol tartózkodik, miről híres, milyen története van. Csupán a kamera helyett a térkép alkalmazást kellett volna megnyitni…

hirdetes

Mit csináljatok, ha ti nem akartok a világsajtóba kerülni ilyen módon? Ahelyett, hogy a tökéletes képeket gyártanátok az Instagramra, vagy Facebook profilképnek, inkább tájékozódásra, olvasásr, tudakozásra használjátok a csillogó okostelefonotokat! 

Miért fontosak a Duna parti cipők?

A Nyilaskeresztes Párt tagjai által lelőtt zsidók emlékére állnak a cipők a Duna mentén - mindegyik pár cipő megrendítő emlékként szolgál. Néha cipőfűzővel kötözték össze zsidó áldozataikat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezután megölnek egy embert, a többi áldozat pedig tehetetlenül az elhunyttal együtt a folyóba zuhan. Gyakran gyilkoltak zsidókat a Duna mellett - egy kőhajításnyira a magyar parlamenttől -, hogy a folyó elvegye a holttestüket. A legtöbben – különösen a gyerekek – azonnal meghaltak, mivel a folyóba estek a jéghideg hőmérséklet miatt. Azokat azonban, akikről a barbár nyilasok látták, hogy még lélegeznek, célgyakorlatként használnák. A cipők nagyra értékelték a háború alatt, és ha nem voltak túl kopottak, az embertelen párt tagjai ellopták az áldozatok cipőit és eladták a feketepiacon.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

December

December sokak kedvence, a karácsonyi ünnepkör kiteljesedésének időszaka, az év utolsó... Tovább

Kürtőskalács

Kürtőskalács:Hungarikum, bár az utóbbi években külföldről is érkezett igény a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem