hirdetes

Már a rakparton tartózkodni is veszélyes az árvíz miatt

VN

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint. Több korlátozást is életbe léptettek emiatt.

Árvíz a Dunán 2023 december

Árvíz készültség 2023 decemberében

Siklós Gabriella ismertette: a csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár. A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.mEsztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten. Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök hajnalban, reggel. A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton.

hirdetes

Már a rakparton tartózkodni is veszélyes

Duna emelkedő vízállása miatt veszélyes a lezárt budai és pesti alsó rakparton tartózkodni - figyelmeztetett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden, azaz karácsony másnapján a rendőrség honlapján. A BRFK emlékeztetett arra, hogy az árvízveszély miatt lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot a járműforgalom elől. Külön kiemelték, hogy a rakpartokon gyalogosok sem tartózkodhatnak, mert veszélyes. A számítások szerint pénteken kerülhet a vízállás a rakpart szintje alá.

Bizonyos szakaszokon nem közlekedik a a 2-es villamos az árvíz miatt

Nemcsak a budapestiek körében népszerű a 2-es villamos, hanem a turisták is nagy kedvvel használják, köszönhetően annak, hogy csodaszép helyeken, közvetlenül a Duna mentén közlekedik. Most épp emiatt, a Duna közelsége miatt nem közlekedik bizonyos szakaszokon. A Duna magas vízállása miatt nem közlekedik Budapesten a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Boráros tér között, a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Boráros tér között - közölte Facebook-oldalán a BKK Info december 27-én, szerdán. A közlekedési társaság a 4-es és a 6-os villamos, a 15-ös autóbusz és a metró igénybevételét ajánlja. Mindenképpen tájékozódjatok, mielőtt elindultok a különböző alkalmazások segítségével, az interneten, vagy kerüljétek el az érintett környéket. 

hirdetes
 

Forrás: Kép: MTI/Illyés Tibor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: Népszerű barlangunk a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarság Történelem Utazás