hirdetes

Hiánypótlás a Dunáról

9+1 érdekesség, amit Te sem tudtál még a Dunáról.Bevalljuk, hogyez  az egyik kedvenc témánk. Nem véletlen, hiszen nemzeti kincsünk.

Duna,folyó,Budapest, Magyarország,érdekesség,dunakanyar

Tartottunk már Duna napot, mikor is jelentőségéről értekeztünk, elmélkedtünk arról, hogy mi is lenne, ha hirtelen nem lenne. Most pedig feltárunk néhány, egészen pontosan 10+1 érdekességet róla!

1,  Mint ismert a németországi Fekete-erdőben nem a Donua nevű kis érként kezdi meg sok ezer kilométeres útját, hanem a  Brigach és a Breg nevű két kis patakocska találkozása hozza létre, melynek van egy szimbolikus ún. forráskútja is a Donauquelle, a bajorországi Donaueschingenben.

2, 1972-ben a Vaskapu építésekor a mai Románia területén található kis sziget az Ada Kaleh egészen egyszerűen eltűnt a megemelkedett vízszint miatt.

3, Ez Európa 2. leghosszabb és a világ legnemzetközibb folyója, hiszen 10 országon is áthalad és a vízgyűjtő terülte további 7 ország életében játszik szerepet.

hirdetes

4, Első hídjait a rómaiak építették, melynek romjait több helye is meg lehet találni a mai napig is. Az egyik legismertebb a 106-ban épült szörényvári.

5, A folyó, melyen majdnem koronáztak királyt is. Legalábbis a legendák szerint Mátyást itt tették királlyá még 1458-ban-bár ezt utólag nem igazolták a történészek. A valódi koronázásra a Várban került sor.

6, Hordalékja tartalmaz aranyat, melyet azonban nem igazán éri meg kitermelni, hiszen nagy hasznot a befektetés mellett nem lehet remélni tőle.

7, Legnagyobb árvize 1838-ban volt, mikor is Erzsébetváros, Józsefváros és Ferencváros nagy része is 2 (!) méteres víz alatt állt. 153 áldozatot szedett ez a természeti pusztítás.

hirdetes

8,  Élővilága gazdag, ellenben a halállomány az erőműveknek köszönhetően igen szegényes, alig pár tucat halfaj él benne.

9, Legérdekesebb jelensége alacsony vízállásnál jön ki: az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál található. Legutóbb 2011-ben tűnt ki a vízből.

9+1, Szerbia és Románia határán található a Vaskapu-szoros, mely annyi energiát termel, hogy az említett két országnak megoldja jelentős energiaszükségletét villamos energia terén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tordai Sóbánya

Tordai Sóbánya: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdély kapujában. Kolozsvártól 35 km-re... Tovább

Tojásfestés technikák

Tojásfestés technikák: Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!