hirdetes

4 város és számtalan látnivaló a Dunakanyarban – tavaszi kiránduló sorozat 2. rész

ZH
Frissítve: 2024.03.14
Frissítette: ZH


Folytatva kiránduló sorozatunkat, a héten a Dunakanyar és mesés látnivalói lesznek a terítéken, ahova mindenkinek érdemes ellátogatni, ha kiszakadna a zajos városi életből. A Visegrádi-hegység és a Börzsöny hegyei között húzódó Duna kanyarulat hivatalosan is Magyarország egyik legszebb területe. De mit érdemes megnézni egy tavaszi kirándulás alkalmával? Bemutatjuk Nektek a Dunakanyar látnivalóit!
 

A Dunakanyar látnivalói

1.    Visegrád

Visegrád a magyar középkor egyik legfontosabb települése, ami nem mellesleg a Dunakanyar legszebb részén helyezkedik el. A Mátyás korabeli városban akár egy napot, akár egy hétvégét töltenénk el, remek kikapcsolódás lehet kicsiknek és nagyoknak is. A bámulatos kilátás mellett számos látnivalóval bővelkedik, amiket semmiképpen nem szabad kihagynunk! A Királyi Palota Zsigmond király uralkodása idején pompázott és a középkorban a Magyar Királyság uralkodóinak szolgált állandó székhelyéül. Nagyon nagy népszerűségnek örvendő turisztikai látványosság, így semmiképp se hagyjuk ki, napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum – Mátyás Király Múzeuma lett kialakítva belőle.
 

Nem messze tőle található a Palotaház, amit középkori pompájában tekinthetünk meg, és áprilistól a Mesterségek Udvarában megismerkedhetünk a régmúlt idők mesterségeivel. A Salamon-torony nevéhez számos legenda fűződik, amiket érdemes megismerni a helyszínre látogatva, nem mellesleg a kilátás is pazar innen. Legutolsósorban ne felejtsük el Visegrád leglátogatottabb látnivalóját a Fellegvárat, ami a Salamon-torony felett magasodik. A fellegvárat még 1250 körül építette IV. Lajos és Mátyás Király uralkodásáig minden uralkodó szépítgette Visegrád ékkövét. A fellegvárban jelenleg több kiállítás is látogatható, a korabeli berendezések ölelésében.

hirdetes


Amennyiben az aktív kikapcsolódás szerelmesei vagyunk a környéken való barangolás után télen és nyáron is kipróbálhatjuk a visegrádi bobpályát, amivel szerezhetünk egy kis adrenalin löketet.

Visegrádi fellegvár - Dunakanyar látnivalói

2.    Dömös 

Dömös a Duna jobb partján, Visegrád mellett helyezkedik el, és kiváló célpont lehet azok számára, akik imádják a túrákat. Visegrádhoz hasonlóan itt is leginkább a középkorból fennmaradt látványosságok állnak a középpontban a szuper túraútvonalak mellett. A gyönyörű román stílusú prépostsági altemplom remekül őrzi a korszak emlékét, ami a magyar királyok közkedvelt tartózkodási helye volt. Dömös túraútvonalai igencsak népszerűek a budapestiek körében, hiszen könnyen megközelíthető a fővárostól. 

hirdetes


A kivételes szépségű Rám-szakadék is Dömösön található. Szakadék nevét a több, mint 35 méteres mélységéről kapta, miközben szélessége sok helyen még a három métert sem éri el. A vulkáni eredetű szurdok völgyben állandóan csörgedezik a víz, nagyobb esők idején kis patakok is kialakulnak.


A Prédikálószék is Dömös híres látnivalója, ami a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb pontja, 639 méter magasan helyezkedik el. Hihetetlen kilátásban lehet részünk a kilátóból, Visegrád Fellegvára és többi látnivalója is a szemünk elé tárul innen.


A Visegrádi-hegység ikonikus gyalogtúrájának nevezzük a Spartacus ösvényt, ami egészen Pilisszentlászlótól Visegrádig kanyarog. Az erdős részek mellett, sok helyen különleges dunai panorámában lehet részünk kirándulás közben. A túra hossza 12,9 kilométer hosszú és körülbelül 4 óra alatt teljesíthető.

Rám-szakadék - kirándulás a dunakanyarban

A következő oldalon bemutatok még 2 várost, ahova mindenképp érdemes ellátogatnod, ha Budapest közeli kirándulóhelyet keresel!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hízott libából előállított termékek

Hungarikum. Magyarországon a hízott lúdárutermelés – kulturális és gasztronómiai... Tovább

Adventi szokások

Adventi szokások: Az adventi koszorú András napjához legközelebb eső vasárnap és december... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!