hirdetes

Dunántúl: A sokszínűség varázslatos vidéke

B. Á.

A Dunától nyugatra és Ausztriától keletre fekvő vidék Magyarország legsokoldalúbb területe, hiszen itt található számos az ország megannyi érdekessége közül. Időutazás, gyönyörű tavak és legendás minőségű borok – ez a Dunántúl.

Dunántúl varázslatis tájai

Magyarország nyugati része középkori templomokban, kolostorokban, kastélyokban és erődítményekben gazdag, amelyek közül sokban szinte egész évben valamilyen rendezvény várja a látogatókat. Egy átfogó történelmi és építészeti utazásért látogass el a Pannonhalmi Bencés Főapátságba, ahol többek között a Bencés borkultúrával is megismerkedhetsz. Pécs ad otthont a városról elnevezett székesegyháznak, amely egyébként Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházként is ismert – itt egy (építészettörténeti értelemben) igazi időutazásban vehetsz részt.

Ha végeztél, ugorj át Tihanyba Magyarország utolsó uralkodói életének felfedezéséért. Ha még mindig nem elég a történelmi értékű helyekből, akkor a következő célpontod székesfehérvári Szent István-székesegyház legyen, ahol Magyarország első (és néhány őt követő) királya kerül megkoronázásra. A barokk stílus legszebb képviselőit Fertődön, Sopronban, Kőszegen és Győrön találod. A következő oldalon folytatom! 

Őrség a varázslatok és a természeti csodák otthona. Az idő mintha megállt volna errefelé, az emberek ugyanos apró falvakban élnek egymástól nem messze, tökéletes harmóniában a természettel. Az Írottkő Natúrpark ott kell legyen minden felfedező listáján, hiszen területén több túraútvonalat is találhatsz, nem is beszélve a kulturális felfedezőutakról, gasztronómiai kalandokról és a látványosságok tömkelegéről. Érdemes Kőszeget kinevezni kiindulópontnak a terület felfedezésére.

hirdetes

Magyarország nyugati részén temérdek arborétum és botanikus kert is található. Ezek közül külön kiemelnénk a 200 éves Sárvári Arborétumot, ahol 300 különböző fa- és bokorfajtát őriznek. A helyi horgásztavat körülvevő több száz éves fákkal teli erdőben betekintést nyerhetsz a városiasodás előtti időkbe. Az arborétum másik részében élénk színű fákat és bokrokat csodálhatsz meg. Vértesszőlősre ellátogatva a helyi Őstelepen nem csak Samuval, Európa egyik legősibb emberével találkozhatsz, de megtekintheted néhány rég kipusztult állatfaj lábnyomait is.

Kanyarodjunk most egy kicsit délre, és vegyük az irányt Pécs felé. A várost 2010-ben Európa kulturális fővárosává nyilvánították, aminek jó oka volt. Látogass el a Zsolnay Kulturális negyedbe, ámulj el a régi és új épületek kavalkádjában, borzongj egy jót az ókeresztény sírkamrákban, és látni fogod, hogy Pécs valóban számos kultúrának adott otthont az idők során. Ha valamivel délebbre utazol, akkor előbb vagy utóbb Villányba érsz, melynek térsége az ország egyik legjelentősebb borvidéke. Néhány pohár igazi magyar bor legurítása után te is szívesen beállsz majd a tavaszt üdvözlő mohácsi busók közé az évente megrendezett busójáráson.

hirdetes

Ha egy kissé visszafogottabb szórakozásra vágysz, akkor célozd meg Kaposvárt. Az ott megrendezett Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon a klasszikus zene hazai és külföldi képviselőinek legjobbjai gyűlnek össze minden augusztusban. Végezetül megemlítenénk az egész Magyarországon jelentős fürdőkultúra nyugati képviselőit is. Elég csak Bükfürdő, Sárvár vagy Zalakaros nevét emlegetni, és máris biztosan sokan felkapják a fejüket. Ezek a települések kihagyhatatlanok, ha valaki igazi magyar fürdőélményre és színvonalas egészségügyi ellátásra vágyik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget

 Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási... Tovább

Vitrai Tamás

Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész. A magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!