hirdetes

DVD uralma a 80-as években

GE.
DVD

Kétrétegű felvétel


Amikor a DVD-k a 90-es évek végén megjelentek a piacon, a technológia egyrétegű, egyoldalas lemezeket kívánt. Azonban még ez az egyetlen formátum is több adatot tudott tárolni, mint egy tipikus VHS. Emlékszik még a Titanic kétkazettás VHS-ére? Vagy a Braveheartra? Vagy szó szerint bármilyen filmre, ami három órás vagy annál hosszabb volt?

Nos, megjelent a kétrétegű rögzítés, és a már akkor is lenyűgöző (akkoriban) 4,7 GB-os lemezből 8,5 GB-os lemez lett. Persze, ez ma már aprópénznek tűnik, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ma már hordozható terabájtos tárolóeszközök állnak rendelkezésünkre, de a 2000-es évek közepén 8 gigabájt még óriási dolognak számított. Umm ... floppy meghajtók, valaki? Tudod, amit a mai gyerekek csak úgy ismernek, mint a mentés ikonját a számítógépükön.

És pontosan ez az, ami a DVD-ket még most, a Blu-Ray és a streaming szolgáltatások korában is nagyszerű tárolóeszközzé teszi. Még a technológiailag fejlett tárolóeszközök, mint a pendrive-ok és a felhő, térhódítása ellenére is a DVD még mindig olyan médiaformátum, amelyet a világ minden táján, minden korosztály széles körben elfogad és használ, még akkor is, ha az idősebb korosztály körében ez a tendencia egy kicsit nagyobb.

hirdetes

Tehát, akár ragaszkodik ahhoz, hogy emlékeit útközben - bárhol és bármikor - a felhő vagy egy kis pendrive segítségével vigye magával, akár inkább azt a fényes lemezt szeretné behelyezni a megtekintéshez és tároláshoz, nálunk mindent megtalál, preferenciáktól függetlenül. Ráadásul a streamingszolgáltatások nem tartalmaznak minden filmet, ami még édesebbé teszi a takarékboltban talált 2 dolláros DVD-t. Már ha van még lejátszód, hogy megnézhesd.

Érdekességek

Amerikában az első DVD-n megjelent játékfilmek a következők voltak: A Time to Kill, Blade Runner, Radír, Goodfellas, Interjú a vámpírral, The Road Warrior, Se7en, The Birdcage, The Bridges of Madison County, The Fugitive, The Mask, The Wizard of Oz, Twister, Unforgiven és Woodstock.

hirdetes

Még több érdekességek a DVD-vel kapcsolatban


Az első DVD-lejátszó a Toshiba SD-3000 volt. Először 1996 novemberében jelent meg Japánban.

Eredetileg a DVD a "Digital Video Disc" (digitális videokazetta) rövidítése volt. Később azt javasolták, hogy a betűszó a "Digital Versatile Disc" (digitális sokoldalú lemez) rövidítése. Nagyrészt azért, mert a DVD sokkal többre használható, mint videótartalom tárolására.

A DVD-k mérete megegyezik a CD-kével, átmérője 12 cm (4,7 hüvelyk).

A Yahoo! (igen, az új és az e-mail óriás) 2005-ben egyszer már elkészítette saját DVD-lejátszóját. 

A Playstation 2 2000-ben jelent meg, és a játékok lejátszása mellett DVD-ket is le tudott játszani. Hatalmas eladási faktort jelentett a DVD uralmának csúcsán.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Paprikás csirke

Paprikás csirke: Az egyik leghíresebb magyar étel, ami Magyarország egyik legismertebbjének... Tovább

Lángos

Lángos: a nyár slágere, mely nem csak a meleg évszakban számít ínycsiklandozónak. Az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!