hirdetes

A Balaton rejtett kincse: Ecsérpusztai templomrom

VN

Hazánk varázslatos, és ez különösen elmondható a Balaton környékéről is. Nemcsak strandolni, hanem túrázni, olyan kincseket felfedezni, mint az Ecsérpusztai templomrom is érdemes itt. Alábbi cikkünkben egy nagyon különleges balatoni kincset mutatunk be nektek!

Ecsérpusztai templomrom története

Kincsek a Balaton körül: Ecsérpusztai templomrom

A Balaton, vagy ahogyan sokan nevezik a magyar tenger sokak kedvenc nyaralóhelye. Azonban nemcsak strandolni, vizibiciklizni, lángosozni, és fröccsözni érdemes itt, hanem egy-két dolgot felfedezni is. A Balatont nagyon sok szép hely vesz körbe. Az Északi-part egy valóságos kincses bánya. A hegyes, völgyes területeken olyan különleges helyekre lehet bukkanni, mint az Ecsérpusztai templomrom, ami bár Révfülöpön van, mégis Kővágóörshöz tartozik hivatalosan. Egy még a XII-XIII. században épült római kori templom maradványai között sétálhatunk itt. A pontos cím: 8253 Révfülöp, Rétsarki dűlő 17.

Mit kell tudni az Ecsérpusztai templomromról?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én rajongok az ilyesféle helyekért, a templomromokért. Szerintem van valamiféle mágikus bájuk, ami magával ragadja az embert. És bár a Ecsérpusztai templomból mára csak romok maradtak, ugyanis .1548-ban a törökök felégették, egy támfal, valamint néhány román stílusú boltív még mai napig látható. Kissé gazzal be van nőve a terület, ami még inkább autentikussá tesz a helyet. Igazán festői látvány, amit kár lenne kihagyni, ha valaki Pálköve, Révfülöp környékén jár. 

hirdetes

Az Ecsérpusztai templomrom története

Ecsér falu templomának romjairól van szó, a falu szintén a török vész áldozatául esett. A régről fennmaradt dokumentumok alapján azonban megállapítható, hogy falu már 1082-ben állt, a templom pedig a 12. században épülhetett, később pedig a 14-15. század folyamán bővítésen esett át. A hajósok védőszentjének szentelték, Szent Kristófnak szentelték fel az Ecséri templomot, az őt ábrázoló freskók nyomai itt-ott még ma is megfigyelhetőek. A templom mellett temető is állt, a cintermet lezáró kőkerítés még ma is felfedezhető, valamint egy kőkerítés is látható a templom körül, azonban ez csak az eredeti rekonstrukciója. 1962-ben kezdtek el a romok között kutatni, régészkedni, méghozzá Czeglédi Ilona vezetésével. Eredményesnek bizonyult a munka, ugyanis számos római kori leletet sikerült feltárni, ami azt bizonyítja, hogy a környék a római korban is lakott terület volt, a templom római kori épület alapjaira épült. Ami számunkra még fontos, hogy a feltárást követően a romokat konzerválták, 1999-2000-ben pedig felújították.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kaposvár

Somogy megye központja, megyei jogú város és egyben egyetemi város és püspöki székhely... Tovább

Király fürdő

Király fürdő: Budapest egyik kedvelt fürdőjéről van szó esetében.A Király gyógyfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!