hirdetes

Meddig áll el a karácsonyi bejgli? – Hogyan tároljuk, hogy ne száradjon ki

ZH

Karácsonykor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni és túl sokat főzni és sütni mindenből. Ugyan a karácsonyi süteményeket mindennél jobban szeretjük, így sem tudunk mindent megenni belőle, így felmerülhet a kérdés bennünk, hogy meddig állnak el?! A hosszú lejárat függ a helyes tárolástól is, most mutatjuk hogyan tudod tovább élvezni a karácsonyi bejglit!

bejgli tárolása

Meddig áll el a karácsonyi bejgli? 

Általában mindannyiunkkal előfordul, hogy hajlamosak vagyunk túlzásokba esni a karácsonyi készülődések alatt, így szokott megesni, hogy nem csak egy családnyi sütemény elkészítését vállaljuk magunkra, de akár 5 családot megtudnánk etetni a kisült bejglikből. Ugyan a család imádja a hagyományos karácsonyi süteményeket, három nap alatt mégis csak lehetetlen ennyi mennyiséget eltüntetni a kedvenceinkből.  

Sokan már egy héttel előre elkészítik a legtöbb hagyományos karácsonyi süteményt, így karácsony elteltével felmerülhet bennünk a kérdés, hogy meddig áll el a bejgli? A legjobb, ha hagyományos karácsonyi süteményeket hideg, de száraz helyiségben tároljuk, például a kamrában vagy a spájzban, de akár a hűtőszekrényben is tárolhatjuk, hogyha megfelelően becsomagoljuk. 

Nincs olyan ünnepi asztal karácsonykor, ahol ne lenne bejgli az asztalon, és mivel ezt biztosan mindenki pár nappal az ünnepek előtt készíti el, ezért fontos tudnunk, hogy meddig áll el a bejgli?

hirdetes

Eddig fogyaszthatjuk a bejglit karácsony után

A bejgli hagyományos elkészítéséből kiindulva, amely a zsírosabb, élesztős tészta elkészítését írja elő a süteményhez, a következő tárolási módszereket javasoljuk, hogy minél tovább fogyaszthassuk még az ünnepek után is. Az élesztős tészta előnye a másik klasszikussal, a kelt tésztával szemben, hogy az élesztős tésztában a magasabb a zsiradéktartalom, ami miatt kevésbé hajlamos kiszáradni és keményre hűlni, így a hűtőben is tárolhatjuk, minden gond nélkül. 

A töltelék szempontjából, a nagyon cukros és forrázással készült töltelék is a hosszabb eltarthatóságot szolgálja, de ha csak arra ügyeltek, hogy a sütemény mindig kellően légmentes csomagolásban legyen tárolva, már azzal is sokat tehettek a hosszabb eltarthatóság ügyében.

hirdetes

Bejgli tárolása

A tárolásban a lényeg a légmentes csomagoláson van, ezért igyekezzünk lezárni vagy becsomagolni szorosan a bejgliket, esetleg egy süteményes dobozban tárolni, mert minden tészta ki tud száradni egy adott idő után, főleg, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Hűtős tárolás esetén a megfelelő csomagolás azt is lehetővé teszi, hogy a bejgli zsíros tésztája ne vegye át a „hűtőízt”.  Ha hűtőszekrényben tároljuk, két hétig biztosan el áll a bejgli a készítéstől számítva.

A bejgli hamarabb kiszárad, ha szeletelve tároljuk, így ezt a módszert nem érdemes követni.

Légmentesen a fagyasztóba is bátran eltehetjük, mert a magas zsírtartalom miatt nem fog bevizesedni felolvasztáskor, így a maradék rudakat akár Húsvétkor is elővehetjük.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Szlovénia

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!