hirdetes

Egér a sörben, avagy ezért fogytak jobban a zöld üveges sörök anno

VN

Nagyon sok kellemesnek beállított történetet hallottam én már azokról a bizonyos régi szép időkről, amiket valószínűleg az idő múlása tett csak idillivé, hiszen azért elég sok rémtörténettel is lehet találkozni a szocializmus korszakából. Egyszer hallottam egy olyan eszmecserét, miszerint nem szabad barna üveges sört venni, mer abban nem látszik, hogy van egér, a világos zöld sokkal jobb. Akkor teljesen ledöbbentem: miért, és hogyan kerülne egér egy üveges sörbe? Azt gondoltam, biztosan valami városi legenda, de azért utána olvastam, és kiderült, hogy lehet mégis csak van valóságalapja.

Voltak egerek a sörben?

Egér a sörben?

Szóval mi is van az egész mögött? Egér a sörben? Hallottam már ilyen rémtörténeteket, hogy kukac volt a lisztben; gumi a sajtban; madzag vagy hajszál a kenyérben, és sorolhatnánk, de egy egér egy üvegsörben? Pedig igaznak bizonyul ez a városi legenda, hiszen több fórumon is olvasgattam, hogy többen is láttak már egeret sörben, sőt más szennyeződéseket is. Pók, cigoretta...teljesen elképzelhető, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy egér legyen a sörben. Vajon hogyan került bele, a gyártás melyik folyamatában, és miért nem vette senki észre, hogyan kerülhetettet egy ekkora baki forgalomba? Persze akkoriban még sok minden máshogy volt, bármi megtörténhetett, mondhatni meg sem lepődtek az emberek, efféle apróságokon, legalábbis nem annyira, mint tennék azt mostanában.

Hogy kerül egér a sörbe?

hirdetes

Szóval volt egér a sörben. Már csak azért is, mert nem egyszer kiderült vizsgálat után, hogy a lezárt sörsüvegben úszkáló rizs nagyságú szennyeződés egér ürülék. De mégis hogyan került bele? A legegyszerűbb megoldás az lehet, hogy a rágcsálók valamelyik összetevőbe fészkelték be magukat a silóban, és ezzel együtt kerültek a sör közelébe, azonban a sörgyárban dolgozók szerint ez nem igaz. Bár vannak a gyárban egerek, messziről elkerülik a sört, ráadásul az üveg szája egyébként is elég szűkös nekik. Tehát csak az az opció marad, ami, ha belegondolunk nem is annyira elképzelhetetlen, hogy az üvegben magában van az egér, és nem a sörrel kerül bele.

Hogy kerül a sörösüvegbe az egér?

Ha belegondolunk ez napjainkban sincsen máshogy, nemritkán lecsúszott emberek gyűjtögetik a szemétben hagyott üvegeket, dobozokat, hogy visszaváltsák azokat egy kis apró reményében. Na az ilyen szemétből származó üvegekbe, pedig könnyen belefészkelhette magát egy egér, sőt akár bele is szorulhatott, az üveg keskeny szára miatt, ennek köszönhetően pedig a tisztítás során sem került ki. Ez egy teljesen életszerű magyarázat, de az már kevésbé, hogy hogyan került egy ilyen palackba sör, és hogyan került a boltok polcaira a sörrel töltött palack, anélkül, hogy bárkinek szemet szúrt volna. De miért is figyeltek volna ilyen apróságokra, ha az egészet büntetlenül csinálhatták, ugyanis legtöbbször nem vállalta senki a felelősséget ilyen esetekben. Ezért az volt a biztos, ha az ember zöld üveges sört vesz, mert abban legalább látszik, ha van egér, vagy valami más! 

hirdetes

Forrás: Kép Fortepan, adományozó: Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népszava

Népszava: A Népszava nagy múltú magyar politikai napilap. Eredetileg a Magyarországi... Tovább

Lotz Károly

Lotz Károly: Lotz Károly német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Retró
X
Kövess minket facebookon!