hirdetes

6 dolog, ami rabul ejthet Eger városában

Sz. F.

Eger élettől nyüzsgő, mozgalmas és gyönyörű városát lehetetlen megunni, akár évente, akár naponta látogat el oda az ember. A különleges történelmi emlékek, a látványos utcák és a környező területek mesés hangulata egyszerűen magával ragadja az embert. Tarts velünk egy kulturális időutazásra Heves megye székhelyében, és nézd meg, hogy mi mindenre lehetünk büszkék ebben a történelmi értékű városban!
 

Eger bemutatása

Az Egri vár

A XIII. században lezajló tatárjárás során az Egri vár majdnem teljes egészében megsemmisült. A hasonló tragédiák elkerülése végett Eger püspöke egy fal felhúzását rendelte el a vár körül. Évszázadokkal később ennek a falnak volt köszönhető, hogy az egri várvédők egy legendás ütközet során sikeresen visszaverték 1552-es török ostromot.

A törökök egri veresége rendkívül fontos pont volt a magyar történelemben, így nem csoda, hogy az ostrom számos művészeti alkotást ihletett, köztük az Egri csillagokat, és az abból készült filmet is. Néhány évtizeddel később a törökök végül sikeresen megostromolták Eger várát. 1701-ben további károkat szenvedett, amikor az osztrákok felrobbantották az erődítmény felét.

Eger várát érdemes alaposan átjárni, de külön érdemes kiemelni az Érseki Palotát (a város legöregebb épülete), a régi katedrális maradványait (amelyet eredetileg a XIII. században építettek római stílusban, majd később gótikus, utána pedig neogótikus stílusban újjáépült), a Dobó István Vármúzeumot (ami a vár történetét mutatja be) és az olasz építészek által tervezett bástyákat is. A következő oldalon folytatom! 

Eger bemutatása

Dobó tér

A Dobó tér természetesen Dobó István kapitányról kapta a nevét, aki mindössze 2000 magyar katona élén vette fel a harcot a 30-40 ezres török ostromlóval a legendás egri csata során. Emlékét a róla elnevezett tér közepén álló szobra őrzi. A trapéz alakú téren főleg a barokk stílus dominál. Érdemes kiemelni az itt található szökőkutat és az Eger-patakon átívelő hidat is. A tér mellett helyezkedik el a városháza, a minorita templom (Páduai Szent Antal-templom), és egyéb, néhány percnyi sétával megközelíthető épület is.

hirdetes

 

Az egri bor

Eger Magyarország egyik borközpontja. Innen származik az Egri Bikavér, amit bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Kevesebben tudják azonban, hogy Egerben egy bormúzeum is üzemel, méghozzá István Pince és Nemzeti Bormúzeum néven. Eger része továbbá a Szépasszony-völgy is, ahol 200 borpincét és temérdek nemzetközileg is híres bort találunk. Eger utcái telis-tele vannak kisebb-nagyobb borozókkal, a város közvetlen környezetében pedig több borászatra lelhetünk.

hirdetes

Fürdők

Ha Eger, akkor nem csak bor, hanem fürdők is. A megyeszékhelyre látogatók jobban teszik, ha nem hagyják ki Eger két egymáshoz kapcsolt fürdőjét, akár pihenni, akár úszkálni szeretnének. Az egyik ezek közül a Török Fürdő, amely Arnaut pasa nevéhez fűződik. Habár ez egyértelműen jelzi, hogy a fürdő nem manapság készült, az évszázadok során elvégezték rajta a szükséges felújításokat, így ma egy hangulatos, mégis modern élményben lehet részük a fürdőzni vágyóknak. A fürdőhöz hat medence tartozik, amelyből három jótékony hatású radonokat tartalmaz. Kiváló wellness szolgáltatások is igénybe vehetők itt. A második az Egri Termál- és Strandfürdő, amelynek hét medencéje között biztosan mindenki talál magának megfelelőt. Jótékony anyagokat tartalmazó termálvizes medencék, gyerekmedencék, úszómedencék és sportmedencék – itt senki sem fog unatkozni. Az úszás mellett a fürdő sportlehetőségeket is kínál.

Eger bemutatása

Egri főszékesegyház

Az Egri főszékesegyház, teljes nevén Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház hazánk egyik legnagyobb egyházi épülete. A lenyűgöző díszítésű építészeti csoda építését 1831-ben kezdték el, és csak az 1950-es években készült el teljesen. Kupolája gazdagon díszített 37 méter magas. Az épületnek összesen négy harangja és két tornya van. Az egyik harangnak saját helye van az északi toronyban, a három kisebb pedig a déli toronyban helyezkedik el. A keleti oldalon fekvő kapu egy görög templom stílusát idézi, és sokak szerint az olasz építész miatt lett kissé túldíszített az épület kialakítása.

Egri Road BEATLES Múzeum

Az Egri Road BEATLES Múzeum Közép-Kelet-Európa egyetlen Beatles gyűjteménye, ahol a látogatók megtekinthetik az együttes első interjúit és koncertjeit is. A múzeumban kortárs öltözékek és limitált kiadású felvételek is találhatók. A látogatók különféle játékokban is részt vehetnek. A múzeumban továbbá egy sárga tengeralattjárót is találunk (az együttes híres Yellow Submarine című dala után), ami akár belülről is felfedezhető.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárospataki tengerszem

Sárospataki tengerszem: elképesztően ritka ezen a vidéken a tengerszem, azonban Sárospataktól... Tovább

Mátyás Corvinái

Mátyás Corvinái: Mátyás király nem csak a szigoráról, seregéről, igazságosságáról,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!