hirdetes

Csodálatos égi jelenségek lesznek láthatóak egész Decemberben!

ZH

Ahogy beköszönt a hideg december, az égi káprázatok is felvonulnak, lenyűgöző csillagok és természeti jelenségek formájában. A hónap során érdemes lesz felemelni tekintetünket az éjszakai égre!

égi jelenségek december

Égi jelenségek 2023 decemberében


Az év utolsó hónapjában rendkívüli látványosságok tárulnak elénk. A Geminidák csillaghullása, a Hold és a Vénusz együttállása, valamint a Merkúr ragyogása az alkonyati égen mind-mind varázslatos pillanatokat ígérnek, amelyekben elmerülhetünk az égi szépségek mélységes világában. Csatlakozzunk a természetjárókhoz és az észlelőkhöz, és vegyük szemügyre a csillagos égbolt decemberi gyöngyszemeit! ????????

Geminidák - Az év legmegbízhatóbb meteorrajja

Decemberben érkezik az év egyik leglátványosabb meteorrajja, a Geminidák. Különlegessége, hogy már a kora esti óráktól megfigyelhető, de a csúcsát december 14-én éjféltájt éri el. A meteorrajhoz köthető meteorok száma óránként 70-80 is lehet, így érdemes a derült éjszakákat kihasználni a természetjáróknak. A Geminidák eredetét a Phaethon kisbolygó szállítja, és a raj meteorjai a december első felében kápráztatják el az észlelőket, gyönyörűen szórva a csillagokat a sötét égen.

hirdetes

Hold-Vénusz Együttállás - December 9. hajnalban

December 9-én hajnalban érdemes lesz ránézni az égre, hiszen a Hold és a Vénusz együttállásba kerül. A két égitest különleges összhangban lesz, és ha az időjárás engedi, a városi égbolton is megfigyelhetővé válnak. Az együttállás az ég szépségeinek egyik kivételes pillanata lesz, ahogy a Hold és a Vénusz együtt ragyognak a hajnali órákban.

hirdetes

Hajnali és Alkonyi Holdsarlók - December 11. és 14.

December 11-én a hajnali órákban egy vékony, 3,5%-ban megvilágított holdsarló látható majd az égen. Aki jó rálátással rendelkezik a délkeleti horizont felé, könnyen megpillanthatja a holdkelte során. December 14-én pedig az alkonyi ég díszítője lesz egy újabb, 3 fokon járó vékonyka holdsarló. Aki szeretné látni ezeket a csodás természeti jelenségeket, érdemes kilátásos helyre menni, és élvezni a lenyűgöző látványt.

Merkúr az Alkonyi Égen - Egész Hónapban Figyelhető

December első heteiben az alkonyati égen megfigyelhetjük a ritkán látható Merkúrt. A bolygó mintegy 1 óra 15 perccel napnyugta után nyugszik, és fényessége miatt már fél órával a naplemente után is szabad szemmel látható. December 14-én körülbelül 7,5 fok távolságban található a holdsarlótól, így együttesen kápráztatják majd el az észlelőket.

Ragyogó égi jelenségek várják a természet és csillagok szerelmeseit decemberben, amik élettel tölthetik meg az éjszakai eget. Jó időt és tiszta eget kívánunk minden észlelőnek! ????✨

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Tojásfestés technikák

Tojásfestés technikák: Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Technológia