hirdetes

Az Egri Borvidék történelme és jelene - látogatási tanácsok, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részed

SzT

Az Egri borvidék Magyarország egyik legjelentősebb borvidéke, amely történelme és borkultúrája révén különleges helyet foglal el a hazai és nemzetközi borvilágban. Ebben a cikkben bemutatom az Egri Borvidék történetét, kiemelkedő borászatait, és adok néhány tippet a látogatáshoz.

 

Egri Borvidék: A magyar borok szerelmeseinek paradicsoma

Az Egri borvidék története

Az Egri borvidék borászati hagyományai több évszázadra nyúlnak vissza. Az egyik legismertebb és legikonikusabb egri bor, az Egri Bikavér, legendája a híres 1552-es török ostromhoz kötődik, amikor a várvédők állítólag ebből a bátorító italból merítették erejüket. Az első írásos említés az Egri Bikavérről 1851-ből származik, de már korábban is készítettek házasított borokat ezen a területen.

A filoxéra vész után az ültetvények újratelepítése új fejezetet nyitott az egri borászatban. A 20. század elején Grőber Jenő fejlesztette tovább a Bikavér készítését, azáltal, hogy az egyes szőlőfajtákat külön ültetvényeken termelte és dolgozta fel. Ez a módszer lehetővé tette a különböző alapborok házasítását, ami az Egri Bikavér tudatos készítésének alapját jelentette.

Az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér legalább négy szőlőfajtából készült terroirvörösbor, amelynek alapját a kékfrankos adja. A borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája egyedivé teszi ezt a bortípust. Az Egri Bikavér három különböző kategóriában készül, amelyek mindegyike különleges tulajdonságokkal bír.

hirdetes

1. Classicus Egri Bikavér

A classicus kategória a gyümölcsaromák és az egyensúly megteremtésére összpontosít. Ez a mindennapok bora, amely jól párosítható a különféle ételekkel.

hirdetes

2. Superior Egri Bikavér

A superior kategóriában szigorúbb terméskorlátozást alkalmaznak, ami gazdagabb alapanyagot eredményez. Ezeket a borokat komolyabb hordós érlelésnek vetik alá, ami tovább gazdagítja aromatikájukat.

3. Grand Superior Egri Bikavér

A grand superior kategória az Egri borvidék legkiválóbb dűlőiről származó borokat foglalja magában. Ezek a borok egyetlen dűlő sajátosságait tükrözik, így lehetővé téve az egri terroir legteljesebb megértését. A legmagasabbra értékelt egri vörösborok olyan kiemelkedő termőterületekről származnak, mint a Nagy-Eged, a Síkhegy, a Pajados és a Hangács.

Az Egri Borvidék napjainkban

A rendszerváltás után az új borászatok megjelenése tovább gazdagította az egri borok palettáját. Az Egri Bikavér mellett megjelent annak fehér párja, az Egri Csillag is, amely két bor mai napig az Egri borvidék legfontosabbjai. A terroir és a dűlők karakterének bemutatása a borászok részéről nagy odafigyelést és szakértelmet igényelt, de az elmúlt évtizedekben a szőlőfajták és termőtájak mélyebb megismerése révén a modern Egri Bikavér új szintre lépett.

A következő oldalon az egri pincészetekről olvashatsz, és adok pár tippet a látogatásukhoz is. Lapozz!

Forrás: egriborvidek.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parlagi sas

Parlagi sas: A parlagi sas, mely akár négy kilós testsúllyal is büszkélkedhet, szárnyainak... Tovább

Utazás Magyarországon

Az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy helyváltoztatását jelenti,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló
X
Kövess minket facebookon!