hirdetes

A fényesen ragyogó Egri csillagok

Pi

Az Egri csillagok a magyar irodalomtörténet kikerülhetetlen műve. Megítélése a mai napig kétes, ugyanis a tananyag megköveteli, hogy a hatodik osztályos tanulók kötelező olvasmány keretei között olvassák el a művet- ezzel jókora fejtörést okozva a számukra.

Egri csillagok legendás története

Az Egri csillagok ugyanis nem egy könnyű mű. Eger várának 1552-es ostromát dolgozza fel, megspékelve Bornemissza Gergő és Cecey Vicuska történetével. Egyesek szerint vontatottsága miatt nehéz mű, azonban dicsősége miatt nem árt, ha minden magyar ember ismeri és tisztelettel emlékezik meg mind a győztes csata emléke mind Gárdonyi Géza műve előtt egyaránt.

1968-ban azonos címmel mutatták be a magyar–bolgár történelmi filmet, melynek csatajeleneteit 1967 nyarán vették fel a két országban. A főszerepekben Kovács István, Venczel Vera és Sinkovits Imre láthatóak. Akik olvasták a könyvet és látták a filmet, azok pontosan tudják, hogy a filmváltozat számos helyen eltér Gárdonyi Géza közismert történetétől.

hirdetes

Mi ezúttal nem is magára a történetre-és a történelemre koncentrálunk, hanem a háttérre, a forgatásra, a részletekre.
Ennek kutatása közben akadtunk arra tényre, hogy Pilisborosjenőn is áll egy Egri vár, igaz nem a valódi, hanem egy másolat. Ez volt többek közt a filmforgatás helyszíne.
A hírek szerint maga a helyszín megtalálása sem volt mindennapi. A film rendezője Várkonyi Zoltán hónapokig keresete a megfelelő helyet itthon. Nem volt kis feladat, hiszen a környezetnek (CGI hiányában) hasonlítani kellett korhű módon Egerhez. Így jutottak el Pilisborosjenőhöz. A ma is meglátogatható romokhoz akkoriban több, fából készült tornyot és egyéb várrészletet is hozzá építettek, így ha nem is lett a hasonlóság megtévesztő, de kiindulásai alapnak megtette. A legendák szerint a forgatás alatt a fa díszletben tűz ütött ki, melyet a rendező kihasznált és úgy forgatott színészekkel együtt, mint ha az a forgatókönyv része lett volna. Sajnos a vár erősen lepusztult, bár 2008-ban állagmegóvó felújításon esett át.
hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Szilvásváradi kisvasút

Szilvásváradi kisvasút: A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajkavölgy-Fatelep és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Történelem
X
Kövess minket facebookon!