hirdetes

Így tölts el egy napot Budapesten

LK

Budapest egy hatalmas, élénk város, éppen ezért nehéz lehet eldönteni, hogy mit látogass meg, ha csak egy vagy két napot tudsz rászánni a látogatásra. Ha szeretnél belekóstolni Budapest történelmébe, hangulatába és sajátos kultúrájába, akkor ezeket a helyeket ajánljuk! 

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Budapest a Duna köré épült

Mielőtt az ember Budapestre látogatna, érdemes egy kicsit megismerkedni a város felépítésével. Mindannyian tudjuk, hogy a fővárost két részre osztja a Duna, de történelmi szempontból valójában három városrészt különböztetünk meg – Pestet, Budát és Óbudát. Ez volt az a rész, ahová a rómaiak az időszámításunk előtt második században erődöt építettek, és ahol a mongolok is megszálltak.

1849-ig nem létezett végleges híd Buda és Pest között, amelyek 1873 óta ismertek Budapest néven. Mindezek ellenére a mai napig megkülönböztethetjük egymástól a három történelmi városrészt.

Az Országház

Az Országházat egy vezetett látogatás során fedezheted fel, amely során többet is megtudhatsz az épület történetéről, illetve a politika működéséről. Ezen felül természetesen belülről is megtekintheted a város, de talán egész Magyarország egyik leglenyűgözőbb épületét, amely a neogótikus stílust képviseli. Ha valóban nagyon sietsz, érdemes a jegyet vagy jegyeket előre megvásárolni az interneten.

Hősök tere

A 19. századi Hősök tere Budapest talán legismertebb tere – Magyarország ezer éves fennállásának megünneplésére építették meg. A fehér és szürke mintás kövekkel kirakott téren találjuk a Millenniumi emlékművet, amely az ország volt vezetőinek és hőseinek állít emléket. Az emlékmű középpontjában Gábriel arkangyal szobra áll, az őt körülvevő hét vezérrel. Ha pedig a Hősök tere környékén jársz, mindenképp látogass el a Városligetbe is, hiszen ez a terület Budapest egyik legszebb része. Itt található a Városliget Café & Restaurant is, ahol igazi gasztronómiai különlegességeket fogyaszthatsz! A minőségi alapanyagokból készült ételek mellett a borkülönlegességek és az isteni Liget kávé teszi még tökéletesebbé a napodat. Ismerd meg jobban az éttermet ide kattintva: budapesti étterem 

hirdetes

A termálfürdők

Csak Budapesten 118 természetes termálforrás található, amelyek gyógyító erejű vizeit a látogatók is kipróbálhatják a város valamelyik fürdőjében. A fürödni vágyok számos lehetőség közül válogathatnak – érdemes például meglátogatni a Széchenyi fürdőt – de bármelyik fürdőben is töltenek el egy pár órát, garantáltan kipihentebben távoznak majd onnan.

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Budapest minden része tele van történelemmel

Habár a legtöbb helyi látványosság gyalog is megközelíthető, érdemes inkább kihasználni a város átfogó tömegközlekedés-hálózatát, amelynek egyik központja a Keleti pályaudvarnál található. A külföldről érkezők minden bizonnyal egy nagyobb vasútállomáson találják majd magukat, de Budapest természetesen légi úton is megközelíthető.

hirdetes

Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed egy nagyszerű kiindulópont budapesti felfedezéseid megkezdéséhez. A hely természetesen a budai oldalon található. A várnegyed egy középkori helyszín, és a Budavári Palota máig is megőrzött maradványai között található. A város sok nevezetességének otthona ez a terület, köztük a Mátyás-templomnak is.

Ha már erre jársz, semmi esetre ne hagyd ki a Halászbástyát sem, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra. A halászbástya már önmagában is igen látványos, és a vízpartra is lesétálhatsz belőle, miután végeztél a várnegyed felfedezésével.

Mielőtt azonban messzire mennél, érdemes meglátogatni a Sziklakórházat is. Ez a különleges kórház valójában egy alagútrendszerbe épült a Budai-hegység alatt. 1935-ben alakították ki a háború előszeleitől tartva, és a második világháborún kívül a felkelés idején is működött.

A Budai Várnegyedben több múzeumot is találhatsz, de hogy ezek közül hányat látogatsz meg, az csak azon múlik, hogy mennyi időt szeretnél az egyetlen napodból ezen a részen tölteni. Ha múzeumlátogatóba érkezel a fővárosba, akkor a várnegyeden kívül érdemes ellátogatni a Holokauszt Emlékközpontba, a Terror Házába, a Ludwig Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába is.

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Szent István-bazilika

A neoklasszikus és neoreneszánsz stílusban épült Szent István-bazilikát 1905-ben nyitották meg. A bazilika természetesen a 997-től uralkodó Istvánról kapta a nevét, akit az egyház 1038-as halálát követően később szentté avatott. Szent István jobb kezét, a Szent Jobb a mai napig sikerült megőrizni – Magyarország egyik legértékesebb és legjelentősebb történelmi ereklyéje már Erdélybe, Dubrovnikba és Bécsbe is eljutott, végül 1945-ben helyezték el a bazilikában, ahol azóta is megtekinthető.

Széchenyi lánchíd

A legtöbbek számára csak Lánchídként ismert építészeti remekmű egy 380 méteres híd, amely a két városrészt összekötő első végleges ilyen szerkezet volt, és elképesztő mérnöki teljesítménynek számított építése idején. A hidat őrző kőoroszlánokat csak később helyezték el a hídon.

A második világháború során a híd nagy része bombázás áldozatává esett. 1949-ben aztán felújították, és a mai napig Budapest rendíthetetlenségének jelképeként tekintenek rá. Gyalog nagyjából 20 perc átkelni az egyik partról a másikra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Esterházy kastély Fertőd

Esterházy kastély Fertőd: A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható... Tovább

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc: az egyik leghíresebb magyar zeneszerző. A klasszikus meghatározás szerint Liszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!