notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

hirdetes

Így tölts el egy napot Budapesten

LK

Budapest egy hatalmas, élénk város, éppen ezért nehéz lehet eldönteni, hogy mit látogass meg, ha csak egy vagy két napot tudsz rászánni a látogatásra. Ha szeretnél belekóstolni Budapest történelmébe, hangulatába és sajátos kultúrájába, akkor ezeket a helyeket ajánljuk! 

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Budapest a Duna köré épült

Mielőtt az ember Budapestre látogatna, érdemes egy kicsit megismerkedni a város felépítésével. Mindannyian tudjuk, hogy a fővárost két részre osztja a Duna, de történelmi szempontból valójában három városrészt különböztetünk meg – Pestet, Budát és Óbudát. Ez volt az a rész, ahová a rómaiak az időszámításunk előtt második században erődöt építettek, és ahol a mongolok is megszálltak.

1849-ig nem létezett végleges híd Buda és Pest között, amelyek 1873 óta ismertek Budapest néven. Mindezek ellenére a mai napig megkülönböztethetjük egymástól a három történelmi városrészt.

Az Országház

Az Országházat egy vezetett látogatás során fedezheted fel, amely során többet is megtudhatsz az épület történetéről, illetve a politika működéséről. Ezen felül természetesen belülről is megtekintheted a város, de talán egész Magyarország egyik leglenyűgözőbb épületét, amely a neogótikus stílust képviseli. Ha valóban nagyon sietsz, érdemes a jegyet vagy jegyeket előre megvásárolni az interneten.

Hősök tere

A 19. századi Hősök tere Budapest talán legismertebb tere – Magyarország ezer éves fennállásának megünneplésére építették meg. A fehér és szürke mintás kövekkel kirakott téren találjuk a Millenniumi emlékművet, amely az ország volt vezetőinek és hőseinek állít emléket. Az emlékmű középpontjában Gábriel arkangyal szobra áll, az őt körülvevő hét vezérrel. Ha pedig a Hősök tere környékén jársz, mindenképp látogass el a Városligetbe is, hiszen ez a terület Budapest egyik legszebb része. Itt található a Városliget Café & Restaurant is, ahol igazi gasztronómiai különlegességeket fogyaszthatsz! A minőségi alapanyagokból készült ételek mellett a borkülönlegességek és az isteni Liget kávé teszi még tökéletesebbé a napodat. Ismerd meg jobban az éttermet ide kattintva: budapesti étterem 

hirdetes

A termálfürdők

Csak Budapesten 118 természetes termálforrás található, amelyek gyógyító erejű vizeit a látogatók is kipróbálhatják a város valamelyik fürdőjében. A fürödni vágyok számos lehetőség közül válogathatnak – érdemes például meglátogatni a Széchenyi fürdőt – de bármelyik fürdőben is töltenek el egy pár órát, garantáltan kipihentebben távoznak majd onnan.

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Budapest minden része tele van történelemmel

Habár a legtöbb helyi látványosság gyalog is megközelíthető, érdemes inkább kihasználni a város átfogó tömegközlekedés-hálózatát, amelynek egyik központja a Keleti pályaudvarnál található. A külföldről érkezők minden bizonnyal egy nagyobb vasútállomáson találják majd magukat, de Budapest természetesen légi úton is megközelíthető.

hirdetes

Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed egy nagyszerű kiindulópont budapesti felfedezéseid megkezdéséhez. A hely természetesen a budai oldalon található. A várnegyed egy középkori helyszín, és a Budavári Palota máig is megőrzött maradványai között található. A város sok nevezetességének otthona ez a terület, köztük a Mátyás-templomnak is.

Ha már erre jársz, semmi esetre ne hagyd ki a Halászbástyát sem, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra. A halászbástya már önmagában is igen látványos, és a vízpartra is lesétálhatsz belőle, miután végeztél a várnegyed felfedezésével.

Mielőtt azonban messzire mennél, érdemes meglátogatni a Sziklakórházat is. Ez a különleges kórház valójában egy alagútrendszerbe épült a Budai-hegység alatt. 1935-ben alakították ki a háború előszeleitől tartva, és a második világháborún kívül a felkelés idején is működött.

A Budai Várnegyedben több múzeumot is találhatsz, de hogy ezek közül hányat látogatsz meg, az csak azon múlik, hogy mennyi időt szeretnél az egyetlen napodból ezen a részen tölteni. Ha múzeumlátogatóba érkezel a fővárosba, akkor a várnegyeden kívül érdemes ellátogatni a Holokauszt Emlékközpontba, a Terror Házába, a Ludwig Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába is.

Bemutatjuk, hogy hogyan tölts el egy napot Budapesten!

Szent István-bazilika

A neoklasszikus és neoreneszánsz stílusban épült Szent István-bazilikát 1905-ben nyitották meg. A bazilika természetesen a 997-től uralkodó Istvánról kapta a nevét, akit az egyház 1038-as halálát követően később szentté avatott. Szent István jobb kezét, a Szent Jobb a mai napig sikerült megőrizni – Magyarország egyik legértékesebb és legjelentősebb történelmi ereklyéje már Erdélybe, Dubrovnikba és Bécsbe is eljutott, végül 1945-ben helyezték el a bazilikában, ahol azóta is megtekinthető.

Széchenyi lánchíd

A legtöbbek számára csak Lánchídként ismert építészeti remekmű egy 380 méteres híd, amely a két városrészt összekötő első végleges ilyen szerkezet volt, és elképesztő mérnöki teljesítménynek számított építése idején. A hidat őrző kőoroszlánokat csak később helyezték el a hídon.

A második világháború során a híd nagy része bombázás áldozatává esett. 1949-ben aztán felújították, és a mai napig Budapest rendíthetetlenségének jelképeként tekintenek rá. Gyalog nagyjából 20 perc átkelni az egyik partról a másikra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ókeresztény Mauzóleum

Ókeresztény Mauzóleum: A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely... Tovább

Kovács Pál

Kovács Pál: Magyarországnak 2, 6-szoros olimpiai bajnoka van, Kovács Pál az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Utazás