Ennyi kenyeret eszünk átlagosan!

Egyre kevesebb kenyeret eszik a magyar!

EG

Te észrevetted, hogy kevesebb kenyeret eszel, mint 15 éve? A legtöbben valószínűleg nemmel felelnénk, azonban a Központi Statisztikai Hivatal jelenjtése szerint ez közel sincs így! Lássuk hát, mi a valóság! 

Így csökkent a magyar kenyérfogyasztás az elmúlt években!

A magyar nép étrendje gyakorlatilag a kenyér köré épül(t). Kevés nép van a Földön, aki több kenyeret enne nálunk! Nem is hibáztathatjuk magunkat emiatt, hiszen egy rendkívül laktató, finom és nem mellesleg olcsó ételről beszélünk, amit majdnem mindenhez lehet fogyasztani. Kinek ne lenne rokona, ismerőse, aki a húsleves vagy a görögdinnye mellé és kanyarít magának egy szelet kenyeret?  

A baj ott kezdődik, hogy az elmúlt évtizedekben egyeduralkodóvá vált fehért búzakenyér, ami bár kétségtelenül a legfinomabb, de egyben a legegészségtelenebb is! Sajnos szinte teljes egészében gyorsan felszívódó szénhidrátokból áll, amik drasztikusan megemelik a vércukorszintet -ez pedig hosszabb távon akár cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet! 

A következő oldalon elmondjuk, mi lehet az oka a kenyérfogyasztás csökkenésének, és ábrával szemléltetjük annak mértékét!

Így csökkent a magyar kenyérfogyasztás az elmúlt években!

A kenyérfogyasztás csökkenését alapvetően egyetlen okra vezethetjülk vissza:

Teljesen átalakulóban van a magyar étkezési kultúra. A szalonna és kolbász lassan elveszti előkelő helyét a táplálkozásunkban, és ezzel nincs is feltétlenül baj. A mai emberek többsége már egyáltalán nem végez olyan nehéz fizikai munkát, mely indokolná a töménytelen mennyiségű kenyér és zsiradék elfogyasztását. 

Érdekes, hogy míg korábban a fehér kenyér a jólét és gazdagság szimbóluma volt, és a barna kenyér a szegényebbek asztalán volt gyakori, mára ez teljesen a feje tetejére fordult! A legszegényebbek esznek a legtöbb fehér kenyeret, míg a tudatosabb és tehetősebb vásárlók csak kevés, és inkább barna kenjyeret vásárolnak.

fotó: KSH-MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesek

Gyimesek: A Gyimesek Erdély és Moldva határán fekszik. A három településből álló térség... Tovább

Miskolci Nemzeti Színház

Miskolci Nemzeti Színház: Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. Miskolc... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia