hirdetes

Sokan nem tudják, de büntetés jár, ha éjszaka fényképezed le az Eiffel-tornyot!

VN

Párizs egyik leghíresebb látnivaló az Eiffel-torony, ami éjszaka csillogó ruhába öltözik. Egészen pontosan 20 000 csillogó fényből álló megvilágosítást kap sötétedéskor, ami egészen hajnal 1 óráig varázsolja el a lakosokat, és a rengeteg turistát is. Ilyenkor rengetegen fotózzák a megvilágított Párizsi Eiffel-tornyot, és készítenek magukról selfie-ket. Pedig tilos a sötétben az Eiffel-tornyot lefotózni! Miért és milyen büntetést lehet kapni?

Eiffel-torony éjszakai lefényképezése büntetése

Tilos éjszaka lefényképezni az Eiffel-tornyot

Megszámolni is nagyon nehéz lenne, hogy másodpercenként hányan készítenek fotót a tilosban. Amikor legutóbb Párizsban voltam többen voltak sötétben a híres toronynál, mint napközben, és többen voltak azok, akik fotókat csináltak, különbözőképpen pózoltak a torony előtt. A közösségi média egyik legnépszerűbb témája az esti Eiffel-torony látványa, ami a helyieket, és a turistákat egyaránt nagyon vonzza. Az Instagram, Facebook, Pinterest, sőt TikTok felöletei is tele vannak az éjszakai Eiffel-torony látványával, képeivel, amit hivatalosan tilos lenne lefotózni. 

Miért tilos éjszaka az Eiffel-tornyot lefotózni?

Az Eiffel-torony Európa szerte nagyon híres alkotás, amit minden napi igazi tömegek tekintenek meg. A kivilágított Eiffel-torony látványa tényleg lenyűgöző, főleg akkor, amikor mindenféle különleges világítást lehet látni pluszban. Az Eiffel-torony egy olyan európai műemlék, amit alkotója teljes élettartalmában, és plusz 70 évben védettnek nyilvánítanak. Bár az alkotó, Gustave Eiffel 1923-ban elhunyt, a fényshow 1985-ben készült csak el, ami a mai napig védett alkotásnak számít. Mit jelent ez magyarra fordítva? A törvény szerint a az Eiffel-toronyhoz védett szerzői jogi helyeket le lehet ugyan fotózni, de nem lehet közzétenni magazinokban, fotógyűjtő oldalakon, és a közzösségi média különböző felületein sem. Őszintén? Rengeteg képet találtam én már a Stockfotók között, és az én Instagram oldalamon is van Eiffel-torony…… És nem történt semmi büntetés! Hogyan?

hirdetes

Mikor nem szabad lefotózni az Eiffel-tornyot?

Hivatalosan Párizs éke közkincsnek számít, amit csupán az éjszakai fényekben nem fotózható, tehát a nappali órákban annyi, és olyan készíthetnek róla turisták, és nem turisták is, amilyet, és amennyit akarnak. Illetve éjszakai fényekben is nyugodtan lehet fotózni – ha jobban utána járunk a törvénynek- csupán közzétenni nem szabad engedély nélkül! Milyen büntetésre lehet számítani, ha mégis esti fényekben fotózzuk és tesszük közre az Eiffel-torony képét? Igazából semmire! Mivel nagyon nehéz lenne jogilag elintézni a közösségi médiára naponta több ezer éjszakai fényekben pompázó Eiffel-tornyos kép tulajának büntetését, a hatóságok elengedték, hogy bármilyen erőfeszítést tegyenek. tehát jó hír, hogy bár tilos, mégsem jár büntetés az Eiffel-torony éjszakai fényeiről fotót közzétenni!

hirdetes

Illetve egy kis update: ez a szabály megszegésének nem büntetése csupán a turistákra vonatkozik, a professzionális fotósok, üzleti célra való képfelhasználása előzetes engedélyhez van kötve!

Ja és még egy kis tipp Párizsi turistáskodáshoz, így tudtok spórolni a Francia fővárosban: Olcsó párizsi utazásos tippek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parlagi sas

Parlagi sas: nemzeti értékünk, szigorúan védett állat.A parlagi sas a madarak osztályának a... Tovább

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!