hirdetes

5+1 szobanövény, amely segít az elalvásban

cs

Az álmatlanság mint tünet, többféle betegséghez társulhat. Az alvással kapcsolatos panaszok általában klinikai tünetegyüttesek részei, az önálló alvászavarok ritkábbak.
Az alvászavarok között megkülönböztetjük az elalvás, az átalvás és az ébredés zavarait, melyek közül az elalvás zavara a leggyakoribb.
 

Álomhozó szobanövények kialvatlanság ellen

Mi állhat az elalvási zavar hátterében?


Az elalvási zavar hátterében sokszor feszültség, stresszel teli időszak áll, és kezelésére gyakran elég valamilyen altató rövid ideig tartó alkalmazása; valamint a rossz fekhely is eredményezheti a tünetek súlyosbodását. 
Előbbi esetén módot kell találnunk arra, hogy a stresszt valamilyen formában levezessük (erre tökéletes lehet a sport, vagy relaxáló programok), utóbbi esetében pedig gondoskodnunk kell az igényeinknek megfelelő, egyenletes felszínű matracról. 
Fontos, hogy megbízható helyről és minőségi alapanyagokból készülő fekhelyet vásároljunk, ellenkező esetben csak magunkkal babrálunk ki.
Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy rövid távú inszomniánk krónikus álmatlanságba menjen át, szánjunk hát időt a probléma forrásának felkutatására.

Felejtsd el a kialvatlanságot! Mutatom, milyen növényeket tegyél hálószobádba!


Az alábbi cikkben olyan sorstársaimnak szeretnék segíteni, akiknek szintén nehezen jön álom a szemére. Ha a matrac kigödrösödése, vagy gerincbántalmak állnak a háttérben, ezek a praktikák nem fognak segíteni. Az alábbi szobanövények leginkább a lelki eredetű vagy allergia okozta inszomniában szenvedők esetében lehetnek hatásosak. Tegyünk hát hálószobánkban egy-két pofás növényt, és aludjunk végre egy jót!

Szobanövények kialvatlanság ellen


Anyósnyelv, azaz szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria, azaz az anyósnyelv a szanszeviéria nemzetség 50 faja közül a legnépszerűbb. Mindezt annak köszönheti, hogy majd minden más szobanövénynél több oxigént képes előállítani. Fontos tudnunk, hogy a mély alváshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű oxigén – ezért is szokták ajánlani a szellőztetést lefekvés előtt -, amelyhez az anyósnyelv jelentősen hozzájárul. A pihentető alvás érdekében tehát célszerű minél hamarabb beszerezni a szobai szanszeviériát. 

hirdetes
 

Anyósnyelv álmatlanság ellen

Főkép forrása

Még nem értünk a végére, lapozz a többi szuper szobanövényért a következő oldalra!

Álomhozó szobanövények kialvatlanság ellen

Kialvatlanság ellen vesd be a levendulát!


A levenduláról közismert, hogy kiválóan alkalmazható molyok távoltartására, azonban kevésbé ismert az a tulajdonsága, miszerint az elalvásban is hatékony segítség. Bár nem tartozik a tipikus szobanövények közé, a levendula jól érzi magát cserépben is. Kellemes illata éjszaka igazi gyógyír a fáradt idegeknek, nyugtató hatása révén csökkenti a stresszt, könnyebb elalvást eredményez. Mindemellett pedig fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így ha levendulával osztjuk meg hálószobánkat, akkor tiszta levegőt szívhatunk be éjszaka, ráadásul még szobánk illata is mesés lesz. 

Levendula álmatlanság ellen

Szobaborostyán, a legjobb légtisztító

hirdetes

Ki gondolná, hogy a borostyán az egyik legjobb légtisztító növény? A penészedésre hajlamos, dohányfüstös otthonokba szinte kötelező növény ugyanis akár 94%-kal képes csökkenteni a penész mennyiségét, és elnyelni a formaldehidet.
Ha olyan szobanövényre vágyunk hát, amelynek köszönhetően csökkennek légzési problémáink, asztmánk, allergiánk, akkor feltétlenül vásároljunk szobaborostyánt, és helyezzük el azt hálószobánkban.

Szobaborostyán kialvatlanság ellen
 

Jázmin, a gyönyörű álomhozó


Már az ókorban is felhasználták a jázmin virágát a különböző krémekhez, fürdőkhöz és illatszerek elkészítéséhez kellemes illata miatt, azonban az kevésbé ismert tény a növényről, hogy kiváló antidepresszánzs is egyben. Illata csökkenti a stresszt és idegességet, megnyugtatja és kellemes gondolatokkal tölti el az embert. Mindemellett külleme is roppant vonzó, így kiváló választás lehet a hálószobánkba.

Jázmin kialvatlanság ellen

Álomhozó szobanövények kialvatlanság ellen

Álmatlanság ellen aloe verával


Ha a legsokoldalúbban felhasználható növényt kellene megneveznem, akkor az biztosan az aloe vera lenne, ugyanis több mint 200 hatóanyagát tekintve egyedülálló a növényvilágban. A kozmetikai ipar már réges-régen fényt derített különleges hatására, s azóta is hatalmas népszerűségnek örvend, elképesztő tisztító hatásáról ugyanakkor kevesebbet tudunk. Ha hálószobánkba aloe verát teszünk, akkor megnyugodhatunk, ugyanis a levegőben lévő kemikáliákat megsemmisíti, mivel megszűri a levegőt, így sokkal nyugodtabb éjszakákra számíthatunk.

Aloe vera álmatlanság ellen

Macskagyökér, vagyis a valeriána


Igazi álomfőzet készíthető belőle, amelynek már puszta belélegzése is bódítóan hat. Hatására már a XVI. században felfigyeltek, s azóta is alkalmazzák. Készíthető belőle tinktúra, tea (bár ez nem túl kellemes ízű), és szárítva is fogyasztható. A hálószobában elhelyezve pedig hasonló hatás érhető el általa.
 

Macskagyökér álmatlanság ellen

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Buzsáki lakodalmas szokások

Buzsáki lakodalmas szokások:  Körülbelül a századfordulón jött el az az időpont, mikor... Tovább

1000 éves határ

1000 éves határ: 1956-ig Gyimesbükk településrésze volt, ebben az évben önálló település... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek