hirdetes

Eldugott helyek a Mátrában- ezek a mesebeli kirándulóhelyek téged is el fognak varázsolni

VN

Ha meghalljuk a szót: Mátra, azonnal a Kékestető 1014 métere jut eszünkbe. Nem véletlenül, az ország legmagasabb pontjával igen nehéz felvenni a versenyt, mi most azért megpróbáljuk, és ajánlunk rögtön 5 olyan varázslatos, kevésbé ismert helyet is a Mátrában, ami igenis felveszi a versenyt az ország egyik legnépszerűbb desztinációjával.

5 eldugott kirándulóhely a Mátrában

Mátraballa: A csodaszarvas otthona

A csodaszarvas legendáját minden bizonnyal mindenki ismeri. Ez egy olyan történet, ami hozzátartozik a magyarság tudathoz. A legendás csodaszarvasnak Mátraballán, egy tündéri kis településen állítottak emléket.  A Millenniumi csodaszarvas emlékmű – Király Róbert szobrászművész alkotása. A 2000-ben állított szobor egy óriási sziklatömbön ágaskodik és néz az ég felé.  Maga a település is nagyon bájos, olyan kis idilli, ami megér egy őszi sétát. A Mátra északi lábánál található a település, közvetlenül a nógrádi megyehatár mellett, hol még a Tájházat és a műemlékvédelem alatt álló templomot is érdemes megnézni.

Markaz: a víz szerelmesinek

Csónakázni, horgászni, vagy csak gyönyörködni egy kicsit a mesés hegyekben, amik visszatükröződnek a tó tökrén? Irány Markaz, egy igazán mesébe illő település, amelynek nemcsak egy víztározója, hanem várromja is van. Csodás panorámákban lehet itt elmerengeni, és egy kisebb-nagyobb kikapcsolódással teli időutazásban részt venni. Főbb nevezetességei: Tájház, Római katolikus templom, Kápolna, Markazi-víztározó, Markazi várrom.

hirdetes

"Ahol a Mátra és az Alföld összeér,
Ahol egy nagy tóba fut sok hegyi ér,
Ott van az én falum, neve Markaz,
S ott gyűlnek az éveim, mint időhalmaz"

Mátraszentimre: A Mátra Ásványháza

hirdetes

Magyarország legmagasabb pontja a Kékes, a legmagasabb települése pedig Mátraszentimre. De a település nemcsak emiatt igen különleges, hanem mert van itt egy szó szerint kincses láda, a legkülönlegesebb ásványokat őrző Mátra Ásványtára ásvány kiállítás, aranymosás, csiszoló műhely, ásvány tisztítás - ásvány vágás - ásvány csiszolás, ásványgyűjtés, túravezetés. Nemcsak a Mátrában, vagy akár a Magyarországon fellelhető ásványok, fosszíliák és egyéb kincsek láthatóak, hanem az egész világról érkeznek ide ritkaságok. Nemcsak kicsiknek, hanem nagyoknak is szuper program, osztálykirándulásokhoz keresve sem találni jobb helyszínt.

Tar: a béke szigete a Mátrában

Azt szeretjük leginkább hazánkban, hogy olyannyira sokszínű, annyi minden van itt, mikor már azt hinnénk, hogy minden láttunk, hallottunk, tapasztaltunk, akkor jön egy újabb kincs, mondjuk a Tari Buddhista sztúpa és szentély. Színpompás, kupolás templom, közepén egy óriás haranggal. A Kőrösi Csoma Sándor emlékét dicsérő emlékpark, valódi spirituális élményt biztosít, ami még azok számára is különleges, akik nem hisznek ebben. 

Galyatető: a legszebb panoráma

Nemcsak a Kékesen van kilátó, ami igazából egy tv torony, hanem az ország második legmagasabb pontján is, Galyatetőn, ahonnan olyan, de olyan Pazar panorámát lehet fürkészni, amit biztosan sokáig nem felejt el az, aki egyszer felkereste ezt a helyet. A 360 fokos kilátásnak köszönhetően gyakorlatilag a lábaink előtt hever az egész ország! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Félautomata fényképezőgép

Félautomata fényképezőgép: fényképezés történetében mérföldkőnek számít a... Tovább

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: Köztudomású, hogy a magyarság lovas nemzet. Ez a mondás onnan ered,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!