hirdetes

Elektromos füstölőszekrény – autentikus ízek, modern módszerek

Fizetett megjelenés

A füstölt termékek, húskészítmények és sajtok a magyar konyha ízeinek autentikus vonalába tartoznak. A hagyományos eljárások a mai napig velünk vannak, ám a korral haladva természetesen modernebb opciók is léteznek a piacon a füstös ízek reprodukálására.

Elektromos füstölőszekrény

A füstölés régóta a magyar gasztronómia szerves részét képezi, nem csak vendéglátók, de a háztartások szintjén is. Tekintve, hogy a módszer tartósításra is kiválóan alkalmas, már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták. Az autentikus megoldás során jellemzően egy külön kis kamrában lógatták fel a füstölésre váró élelmiszereket, a füstöt pedig jellemzően szalmával állították elő. Ez a módszer a mai napig jelen van, ám egy elektromos füstölő szekrény ettől jóval egyszerűbb megoldást kínál.

Sokan – főleg vidéken – persze ma is a tradicionális megoldásokra esküsznek, egy elektromos füstölő szekrény pedig valóban inkább a nagyüzemi vendéglátásban lehet hasznos. A készülékek ára azonban nem annyira magas, hogy egy háztartási felhasználó ne tudná megfizetni, így akár saját konyhánkat is felszerelhetjük egy ilyen készülékkel. Segítségével ugyanis akár nagyobb mennyiségű füstölt termék is gombnyomásra állítható elő.

Különböző eljárások

A füstölési eljárások terén alapvetően két módszert, a hideg és meleg füstölést különböztetjük meg. Előbbi esetben értelemszerűen hideg füstre van szükség, mely során kerülni kell a közvetlen hőnek való kitettséget. Ez a módszer elsősorban a húsok tartósítását szolgálja, ám hőkezeléssel nem dolgozik. A meleg füstölés során már párolás is történik, így ez esetben nem a tartósítás, hanem az ízek dominálnak. Egy elektromos füstölő szekrény elsősorban az utóbbi eljárást követi, de akad némi mozgástér.

hirdetes

Egyes készülékek ugyanis mindkét módszert képesek alkalmazni, így a felhasználó döntheti el, hogy épp mire van szüksége. Bár a hideg füstöléshez egy egyszerű füstölő tálca is elég lehet, egy elektromos füstölő szekrény jóval több lehetőséget ad a kísérletezésre. Arról nem is beszélve, hogy a benne egy időben előállítható étel mennyisége akár vendéglátóipari keretek között is megállja a helyét. Egy elektromos füstölő szekrény tehát remek átmenetet képez a lakossági és ipari felhasználók között.

hirdetes

A választás szempontjai

Az, hogy kinek mely elektromos füstölő szekrény felel meg, jellemzően inkább szubjektív, mintsem objektív szempontok mentén dől el. Az elérhető funkciók mellett döntő szempont lehet a készülék mérete. A benne elhelyezhető rácsok alapvetően határozzák meg, hogy kb. mennyi termék állítható elő egy füstöléssel. A vendéglátásban értelemszerűen egy nagyobb elektromos füstölő szekrény jelenthet megoldást, de a háztartásokban az egyszerűbb opciók is megteszik.

Az elektromos füstölő szekrények mellett kisebb kiegészítők és egyszerűbb megoldások is helyet kapnak a piacon. A füstölő tálcák például kisebb mennyiségű, pár adagos ételek füstölésére alkalmasak, így belépő szintnek ez is remekül megfelel. Ugyanakkor, ha valaki komolyan gondolja a dolgot, akkor mindenképpen egy legalább közepes méretű elektromos füstölő szekrény beszerzése javasolt. Innentől pedig tényleg csak egy gombnyomás a hagyományos ízek elérése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tisza

Tisza: az országot keresztező második leghosszabb folyó. Az Alföld szíve, mely Ukrajnából... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára: alapítása gróf Teleki József, az MTA első elnöke... Tovább

Tovább a lexikonra