hirdetes

A jóslatok szerint még tovább emelkedik az élelmiszerek ára

VN

Bár már most is magas rakat lehet a boltok polcaival szemben állva találni, a jóslatok szerint ez csak a kezdet. A legtöbbünk már hatalmas egyenleteket halmoz a fejében, hogy vajon mi mennyibe fog kerülni, és matekozza, hogy mit tud majd megvenni, nem hiába, a rezsiköltségek emelkedése minden szektort érint, nincsen kivétel. Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója, Káhn Norbert szerint a tojás ára is emelkedni fog, noha már most is 65-70 Ft-ot kérnek érte.

100 Ft lesz egy tojás

Drágulnak az alapanyagok

Azt mindenki tudja, hogy az alapanyagárak a legmeghatározóbbak abból a szempontból, hogy mennyibe fog majd kerülni a végtermék. Nincs ez másként a tojás esetében sem. Jöhet is a nagy kérdés, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás, de inkább foglalkozzunk a fontosabb kérdésekkel. A takarmány költségek folyamatosan nőnek, hónapról hónapra magasabb a végszámla, ez pedig meghatározza azt is, hogy mennyi forintnyi ár lesz rányomva a tojásos dobozokra. A kukoricahozam rémes volt, és a napraforgótermés sem valami biztatónak ígérkezik, tehát valószínűleg a takarmány még az eddiginél is drágább lesz. Biztosan mindenki kimatekozta közben: ez egyet jelent azzal, hogy nő a tojás önköltsége, ami pedig azt jelenti, hogy drágul a tojás is.

Drágul minden, drágul a tojás is

hirdetes

Nem a takarmány az egyetlen, ami drága, hanem drágák az energiaárak, és a bérköltségek is. Már most is nagyon magas a tojás ára, pedig még nem emeltek, de amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, elkerülhetetlen lesz a további áremelés. A gazdák egyszerűen nem tudnak mit tenni, mert így is önköltséghez közel működnek. A jóslatok szerint a tojás ára elérheti a 100 Ft-ot is az ősz végére. Sajnos ebből betárazni sem tudunk…

hirdetes

Mi a helyzet máshol az árakkal?

Mutatjuk az MTI összefoglalóját az európai helyzetről! Havi és éves összevetésben is gyorsult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban júliusban. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat azt közölte, hogy havi szinten a termelői áremelkedés az euróövezetben a júniusi 1,3 százalékról 4  százalékra, az EU egészében pedig 1,5 százalékról 3,7 százalékra gyorsult.Éves összevetésben az euróövezetben a júliusi termelői áremelkedés 37,9 százalék volt a júniusi 36 százalék után, az EU-ban pedig a júniusi 36,3 százalékról júliusban 37,8 százalékra változott. Ismételten az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a termelőiár-emelkedéshez. Az energiaárak éves szinten 97,2 százalékkal nőttek az euróövezetben a júniusi 93,2 százalék után, az EU-ban pedig 92,5 százalék után 96,2 százalékkal. Az energiaárak nélkül a termelői árak emelkedése az euróövezetben éves szinten 15,1 százalékra lassult a júniusi 15,7 százalékról, az EU-ban pedig 15,7 százalékra mérséklődött a júniusi 16,2 százalékról.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neumann János

Neumann János: a számítógép atyja. Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más... Tovább

Kis-Balaton

Elfeledett helyszín, mely nagy része a nagyközönség elől el van zárva, hiszen itt fokozottan... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarország Technológia