hirdetes

Így kell jól felfuttatni az élesztőt

SzSz, ZH

Az élesztő felfuttatásának technikáját sokan nem jól csinálják, így pedig a kelt tésztás receptek többsége nem lesz olyan lágy és omlós, ahogyan szerettük volna.

Az élesztő felfuttatása: Így csináld helyesen

Az élesztő felfuttatásának helyes technikáját nagymamáink csuklóból csinálták, így lehet, hogy konkrét sorrendet és pontos útmutató nem is tudtak volna adni. Az élesztőt remekül használhatjuk kelt tészták esetén, amelytől igazán puha és lágy lesz az elkészített tészta. Az élesztőt a gyorsabb elkészítési mód miatt találták fel a kovász helyett a kenyerek sütésénél. Élesztővel számos remek receptet készíthetünk el, amelyekben legtöbb esetben felfuttatva kell használni. De hogyan kell helyesen felfuttatni az élesztőt? Ebben segítünk! 

Az élesztő 

Az élesztő egy furcsán rugalmas állagú, barnás színű élelmiszer, amelyet jellegzetes szagáról szinte bárki felismerne. Az élesztő egysejtű gombákból áll, ami ugyan furcsa lehet, de ezek a jótékony gombák segítenek az élesztőnek, hogy a tésztákban kifejtse hatását. Az élesztőből ugyan van már instant/por verzió is, a friss élesztő használata a legjobb a receptek esetén. A gyurma állagú, papírba csomagolt élelmiszert bármelyik élelmiszerboltban megtalálhatjuk hűtőben tárolva. Miután megvettük fontos, hogy mi is a hűtőszekrénybe tároljuk otthon, hiszen a melegben az élesztőben található gombák elpusztulnak, ezáltal az élesztő megromlik. 

hirdetes

Por vagy friss?

A receptek során mindig vegyük figyelembe, hogy milyen élesztőt írnak, hiszen aszerint kell adagolnunk a mennyiséget. A porélesztőből 17,5 gramm mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy kitegyen egy egész csomag (50 grammos) friss élesztőt. A friss élesztő használata előtt a felfuttatásnál több dolgora is figyelni kell, amely jelentősen befolyásolja majd az eredményt. 

A folyadék hőmérséklete

A legfontosabb az élesztő felfuttatásánál a víz vagy a tej hőmérséklete. Minden esetben langyos vizet vagy tejet kell használnunk ahhoz, hogy az élesztőgombák felfuthassanak. Ha túl forró folyadékba tesszük, akkor az élesztőgombák elpusztulhatnak, így pedig nem járunk sikerrel. Hideg vízben pedig ugyan a gombáknak nem esik bajuk, a felfuttatás nem lesz sikeres. A langyos víz hőmérséklete körülbelül kézmeleg legyen, vagy annál egy kicsivel melegebb. 

Cukorral vagy liszttel kell táplálni 

Az élesztő felfuttatásához szükség van valamilyen tápanyagra, így lisztet vagy cukrot kell raknunk a langyos folyadékba. Egy bögre tejbe általában 1-2 teáskanál cukorra lesz szükségünk. Fontos szempont, hogy az élesztőnek kizárólag a cukor vagy a liszt lesz jó a felfutáshoz. Arra is ügyeljünk, hogy minden esetben az élesztő előtt tegyük a cukrot vagy a lisztet a langyos tejbe vagy vízbe. 

hirdetes

Figyeljünk a tál méretére

A tál mérete fontos, hiszen az élesztő felfuttatása után a többszörösére fog nőni (általában duplájára), így ha nem használunk elegendő nagyságú tálat, akkor könnyen kifuthat. 

Hogyan csináljuk? 

Először melegítsünk fel 2 deciliter vizet vagy tejet egy bögrében langyosra. 

A folyadékot öntsük át egy nagyobb tálba, amelyben elég helye lesz felfutni.

Ezután adjunk a tejhez/vízhez 2 teáskanál cukrot és keverjük el benne. 

Morzsoljuk bele a folyadékba az élesztőt. 

Tegyük kellően meleg helyre a tálat, de ne közvetlenül a napra. 

Hagyjuk az élesztőt felfutni 10-15 percig. Akkor lesz jó, amikor némi hab képződik a tetején. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Magyar Honvédség

Magyar Honvédség: Jogelődje a Magyar Királyi Honvédség volt. 1848. május 16-án jött létre.... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!