hirdetes

Életünk meghatározó részét alvással töltjük. Mi kell a jó alváshoz?

Bettina

Az alvás a mindennapi életünk elengedhetetlen és szükséges velejárója, amely során helyreáll a nappali életvitelünkhöz nélkülözhetetlen szellemi és fizikai készenléti állapotunk is. Nézzük, mi szükséges a zavartalan és pihentető alvás érdekében.

jó alvás titka

Életünk közel egyharmadát töltjük alvással, így létünk meghatározó része és egyben az egészséges életmódunk eleme is. Milyen tényezők befolyásolnak minket abban, hogy frissen és kipihenve ébredjünk a mindennapokban?

1. Megfelelő körülmények


Az ideális körülmények alapvetően a nyugalmas környezetet jelentik. Ez mindenkinél mást jelenthet, de általánosságban megállapíthatjuk, hogy fontos a sötét, hűvösebb, de nem párás, valamint csendes hálótér. Az ellazulást a számunkra kellemes és harmonikus feltételek megteremtésével idézhetjük elő. A tárgyak közül természetesen az ágy szerepe a legmeghatározóbb és ebben az esetben a kényelem és a személyre szabottság kihangsúlyozandó tényező.

hirdetes

2. Rendszeresség és rutin


Minden kultúrában más és más az alvási szokás, ezért eltérőképp értelmezhető a rendszeresség és a rutin kérdésköre. A legfontosabb, hogy mindennap igyekezzünk ugyanabban az időben lefeküdni és felébredni, hiszen ez a váltakozás fog illeszkedni az agyunk biológiai órájához. Ezáltal rutinná válik az alvás és így tudjuk garantálni a megfelelő pihenést. Érdemes olyan tevékenységeket kötni az elalvásunkhoz, melyek végül az agyunk kisebb teljesítményre való átállását biztosítják.

hirdetes

3. Pszichés tényezők kizárása


Az alvással a megfelelő teljesítőképességhez és a jó közérzethez szükséges frissességet szeretnénk elérni és helyreállítani, ez az alapvető funkciója. A zsúfolt és túlterhelt mindennapjainkra jellemző életeseményeink, esetleges szorongásaink és stressztől nem mentes élethelyzeteink adekvát módon való kezelése fontos a zavartalan pihenésünk érdekében. Az alvás és annak hiánya sok esetben összefügg különböző betegségekkel is, ezért valóban fontos, hogy odafigyeljünk erre!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek