hirdetes

Történelmet ír a koronavírus Japánban - Elhalasztották az Olimpiát!

B. Á.

Az modernkori Olimpia 124 éves történelmében soha nem volt példa halasztásra, egészen a koronavírus megjelenéséig…A Nemzetközi Olimpiai Bizottság március 24-én, kedden hivatalosan jelentette be a halasztást, nézzük a részleteket! 

El kell halasztani az Olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) március 24-én, kedden hivatalosan is bejelentette, hogy a Tokióban megrendezendő nyári játékokat jövőre halasztják, és legkésőbb 2021 nyarán megrendezik – ezzel eljutottunk oda, hogy megtörtént az modernkori Olimpiák történetében először a halasztás. Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonon egyeztetett egymással, az ok a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzet volt. Erre hivatkozva, és az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva döntöttek a halasztás mellett. 

A megbeszélésen részt vett Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko, Olimpiáért felelős miniszter, Koike Juriko, Tokió kormányzója, John Coates, a NOB koordinációs testületének vezetője, Christophe de Kepper, a NOB főigazgatója, valamint Cristophe Dubi, a NOB sportigazgatója. 

hirdetes

Abe Sindzó elmondta, hogy arra kérték a NOB elnökét, fontolja meg a halasztást, hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára az, hogy a legjobb feltételek mellett versenyezhessenek, a nézők számára pedig biztonságos legyen az esemény. Bach elnök teljes mértékben egyetértett ezzel. 

hirdetes

Marad Tokio2020

A NOB hivatalos közleményében az áll, hogy Japánban marad az olimpiai láng, és az elnevezés sem változik, tehát a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve. A halasztás nem lesz olcsó, a szakértők véleménye szerint Japánnak 670 milliárd jenbe, vagyis körülbelül 1,9 billió forintba kerül.

Sosem volt még halasztás

124 éves történelem, de halasztás még sosem volt. Az modernkori Olimpia történetében csak törlés fordult elő, ez összesen három alkalommal, az I. világháború idején törölték az 1916-os berlini Olimpiát, a II. világháború idején az 1940-es tokiói Olimpiát, valamint az 1944-es londoni Olimpiát. Emellett két téli Olimpia is törlésre került, nem rendezték meg az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d’Amoezzó-i téli Olimpiát sem. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aggteleki karszt

Aggteleki karszt: Világörökségi részünk. Az Aggteleki-karszt Magyarország legészakibb... Tovább

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!