hirdetes

Elhunyt Budai Ilona, a nemzet művésze

ZH


A Nemzet Művésze, Budai Ilona, életének 73. évében pénteken elhunyt. A Kossuth-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja volt – tájékoztatta az MMA pénteken az MTI-t.
 

Budai Ilona

73 éves korában elhunyt Budai Ilona, a nemzet népdal énekese


Budai Ilona 1951. április 3-án született a Győr-Moson megyei Felpécen, majd gyermekéveit a szomszédos Gyömörén töltötte. A szülői házból hozott magával az éneklés örömét és a népdalok szeretetét. Fő célja az életében a népdalok terjesztése, tanítása és megszerettetése volt.


Az 1968-as Ki mit tud? és a Nyílik a rózsa vetélkedő hozta meg neki az első igazi sikereket. Az 1970-es Röpülj páva országos népdalversenyen az első díj mellett Kodály Zoltánné különdíját is elnyerte. Ezen a versenyen találkozott Halmos Bélával és Sebő Ferenccel, akik társakra leltek, és közösen indították el a táncházi mozgalomként ismert nagy népzenei megújulást.

hirdetes
 


Ismerjük meg a nemzet művészét

1971-ig a soproni óvónőképző növendéke volt, majd óvónőként dolgozott Budapesten. 1972 és 1977 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát is elvégezte. 1976-ban Nagy László nyitotta meg az első önálló népdalestjét, és két évvel később jelent meg az első önálló nagylemeze Élő népzene címmel.

Budai Ilona 1986-tól 2021-ig tanított a III. kerületi zeneiskola népzenei tanszakán, amely később önállóvá vált Óbudai Népzenei Iskola néven. Továbbá tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán és 1975 óta vezetett nyaranta népzenei táborokat.

hirdetes

A pedagógusi pályán kívül számos elismerést érdemelt ki, beleértve a Kodály Zoltán-díjat, a Magyar Rádió nívódíját, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, a Magyar Örökség Díjat, az Életfa-díjat, a Magyar Érdemrend középkeresztjét és a Kossuth-díjat, amit 2016-ban kapott elismerésként. 2023-tól a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Budai Ilona életét a népdalok iránti tisztelet, az évszázadokon átívelő kultúrkincsek őrzése és továbbadása határozta meg. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2018-as választások

2018-as választások A 2018-as magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta... Tovább

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc: A legnagyobb magyar futballistának számít, aki a Magyar Válogatottban, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság