hirdetes

Elhunyt a brit királynő- Elhunyt II. Erzsébet

VN

II. Erzsébet brit királynőt nincs olyan ember, aki ne ismerte volna. 1926 áprilisában látta meg a napvilágot, és 1952-ben vette át a brit trónt. Tehát 70 évig volt az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje. Uralkodása alatt nagyon szép eredményeket ért el. Nyugodjon békében a legendás uralkodó!

Elhunyt II. Erzsébet 2022

Ki volt II. Erzsébet?

A brit királynő! Apja Albert György yorki herceg, a későbbi VI. György brit király (1895–1952), anyja Elizabeth Bowes-Lyon, a későbbi Erzsébet (anya)királyné (1900–2002), a skót arisztokrácia elitjéhez tartozó Strathmore és Kinghorn grófok leszármazottja. Férje Fülöp edinburgh-i herceg (1921–2021), aki egyébként harmad-unokatestvére, és aki tavaly hunyt el. Vele 1947. november 20-án tartották esküvőjüket. Házasságukból négy gyermek született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Még magyar felmenők is vannak a listán, ugyanis egyik ükanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő, akinek leszármazottai (Vancsó család) Magyarországon, Miskolcon éltek. II. Erzsébet királynő jelenleg a második a legtöbbet uralkodók listáján, csupán XIV. Lajos francia királyt még nem előzte meg. Ugyan csak 25 éves volt, amikor édesapja halála után ő örökölte a trónt, de a kora ellenére megbirkózott a feladattal, és kész volt nemzete érdekeit viselni a világ előtt.

hirdetes

Mi történt a királynővel?

Pontosan nem tudni, hogy mi történt a brit uralkodóval. Délután kezdtek el szállingózni a hírek rosszulléte felől. Már tavaly óta küzd egészségügyi állapotával, olyannyira, hogy idén a minden évben szokásos, illetve az uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő Trooping The Colouron sem vonult végig a The Mall úton, sőt a négy napon át tartó ünnepségsorozat részét képező istentiszteleten sem vett részt. Ez már mind vészjósló jel volt. Már a napokban is több fontos hivatalos feladatokhoz kapcsolódó találkozóról hiányzott. Nicholas Witchell, a BBC királyi tudósítója közölte a délután folyamán a spekulációk közepette, hogy a királynő egészségi állapotával kapcsolatban az utóbbi időben érkeztek rákos megbetegedésről szóló pletykák, ám ezt nem erősítették meg. Az őrségváltási ceremóniák is elmaradtak 2022.09.08-án a vészjósló jelek miatt. A Balmoral-kastélyba a délután folyamán egyre többen jelentek meg, szép sorban a családtagok, majd rendőrök a tömeg eloszlatására, egyre nagyobb lett az aggodalom a királynő hogyléte felől. A Buckingham-palota egy közleményt adott ki, amelyben tudatták, II. Erzsébet királynő jelenleg orvosi felügyelet alatt áll, mivel az orvosok aggasztónak találták az egészségi állapotát. Halálhíre most érkezett, többet egyelőre nem tudni. Nyugodjon békében!

hirdetes
96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő. Ő volt a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó, és az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhet, miközben uralkodása generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken ívelt át. Nyugodjon békében a királynő!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kárpáti György

Kárpáti György: Kárpáti György a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai... Tovább

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek