hirdetes

A tökéletes epres gyümölcstorta receptje – Sütés szezonális gyümölcsökből

ZH

Mindenkinek ismerős lehet a magyar háztartások elmaradhatatlan kedvenc süteménye a gyümölcstorta. Gyerekként mindig ezt a sütit kértük a nagymamától, és felnőttként is szívesen fogyasztjuk még alkalom nélkül is, csakúgy. Ezt elkészíteni is szeretni fogod hiszen pofon egyszerű és az garantált, hogy együltőhelyben elfog fogyni a vasárnapi ebéd után! Készítsd el most szezonálisan eperből, itt a tökéletes epres gyümölcstorta receptje!

epres gyümölcstorta

Egyszerű és finom – A tökéletes epres gyümölcstorta, ami minden helyzetben megállja a helyét


Ebben a hagyományos gyümölcstortában az a jó, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell bajlódni a különböző mázokkal és bevonatokkal, elég egy piskótát megsütni, és még azt se kell darabolgatni, de amilyen egyszerű, annál nagyobb népszerűségnek örvend. Népszerűsége talán pont az egyszerűségének köszönhető, hiszen mi másra vágynánk egy meleg nyári napon, a finom ebéd után, mint egy könnyed gyümölcsös desszertre? És a legjobb, hogy bármilyen szezonális gyümölccsel elkészítheted! Mivel végre itt van az eper szezon ezért most nézzük a tökéletes epres gyümölcstorta receptjét hoztam el nektek, de egyébként bármilyen más gyümölccsel helyettesítheted az epret, a recept nem változik!


•    Elkészítési idő: 40 perc
•    Sütési idő: 25 perc
•    Összesen: 65 perc

Hozzávalók a tökéletes epres gyümölcstortához


A piskóta hozzávalói


•    4 darab tojás
•    80 gramm liszt
•    1 csomag sütőpor
•    80 gramm cukor
•    1 csipet só
•    olaj és liszt a formához

A piskóta elkészítése 


A gyümölcstorta elkészítését kezdjük a piskóta elkészítésével. Ehhez válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját keverjük ki a cukorral, a fehérjét pedig verjük habbá. Egy nagy tálba öntsük bele a lisztet, keverjük el benne a csipet sót és a sütőport. A felvert habot óvatosan adagoljuk hozzá a sárgájához, úgy hogy a hab ne törjön szét, ugyanis ettől lesz a piskótánk jó buborékos. Ezt pedig keverjük össze a liszttel. Olajozzuk ki a gyümölcstorta forma alját és hintsük be liszttel, hogy a tésztánk ne ragadjon bele. Állítsuk a sütőt 180 fokra és amíg felmelegszik készítsük el a krémet.

hirdetes

A vaníliás krém hozzávalói


•    4 darab tojássárgája
•    25 gramm keményítő
•    2 teáskanál vaníliaaroma
•    200 gramm vaj
•    100 gramm porcukor
•    200 milliliter tej
•    1 kavéskanál vaníliaőrlemény

A vaníliás krém elkészítése


A második lépés a vaníliakrém elkészítése, amihez a tojássárgáját összekeverjük a porcukorral, a keményítővel és kb. 50 ml tejjel, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni és egy habverő segítségével néha megkeverünk, hogy ne tapadjon le. Közben legyünk figyelemmel, hogy a sütőnk felmelegedett-e már mert akkor mehet be a piskóta, amit kb. 25 perc alatt készre sütünk. A maradék tejet egy vízforralóban (külön lábasban is lehet természetesen, csak az lassabb) a vaníliaaromával és a vaníliaőrleménnyel felforraljuk, majd a másik lábast lehúzzuk a tűzről és lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe, amit folyamatosan kevergetünk. A folyamatos kevergetés nagyon fontos, különben egy vaníliás rántottát fogunk készíteni. Visszatehetjük a tűzhelyre, és kis lángon folytatva a keverést besűrűsítjük. Ha ennél is egyszerűbb megoldást szeretnél elvégezni, használhatsz instant pudingport is. Miután besűrűsödött egy habverővel dolgozzuk össze a krémünket és dolgozzuk bele a kockára felvágott vakat, amitől igazán krémes és selymes lesz. Ne felejtsd el ellenőrizni a piskótát egy tű segítségével, hogy megsült-e, ha átment a teszten akkor hagyjuk kihűlni.

hirdetes

A torta összeállításához és a zselatinréteg hozzávalói


•    350-400 gramm eper
•    1 csomag tortabevonó zselatin
•    250 milliliter eperlé
•    1-2 evőkanál cukor, de ez csak ízlés kérdése


A torta összeállítása


Az epreket vágjuk fel vékony szeletekre, ha kihűlt a piskótánk, akkor kenjük meg a vaníliás krémünkkel, majd a felvágott epreket tetszés szerint helyezzük el a krém tetején. Ezután készítsük el a zselatint! A zselatint keverjük el az eperlével és a cukorral egy lábasban, majd forraljuk fel. A forrástól számítva 2 percig főzzük, majd hagyjuk állni kb. 5 percig, vagy amíg el nem kezd szilárdulni. Majd öntsük rá a tortánk tetejére. Már csak hagynunk kell a tortát kihűlni és már lehet is fogyasztani!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres József

Béres József: Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.... Tovább

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!