Ezeket az érdekességeket a Mátyás-templomról csak kevesen tudják

hirdetes

10 érdekesség a Mátyás-templomról, amelyet mindenkinek illik tudni

cs

A Mátyás-templom évszázadok óta a magyar történelem jeles eseményeinek színhelye. Itt koronázták meg például 1309-ben Károly Róbertet, a Székesfehérváron megkoronázott királyokat itt mutatták be a főváros népének. E gyönyörű, robosztus épületről tudjuk azt is, hogy itt ravatalozták fel a halott uralkodókat, s ez a templom volt a színhelye a királyi fogadalmaknak, s szövetségi esküknek is. 

 

Érdekességek a Mátyás-templomról, hazánk egyik legszebb épületéről

Szerencsések vagyunk, hogy ilyen lélegzetelállítóan szép épületek között élhetünk, s ha kedvünk tartja, a Budai Várnegyedbe látogatva akár minden nap csodálkozhatunk is az elbűvölő látványában. Sokkal emlékezetesebb és izgalmasabb ugyanakkor a templomban való gyönyörködés, ha többet tudunk meg róla. Most tíz olyan érdekességet is elárulok nektek a Nagyboldogasszony-templomról, amelyet a legtöbben nem tudnak.

1. A név eredete

Talán senkit sem lep meg, de a Mátyás-templom Hunyadi Mátyásról kapta a nevét, mert minden bizonnyal ő volt a legbőkezűbb támogató a templom építési munkálatai során. A 80 méteres déli torony is az ő nevét viseli, ugyanis ő rendelte el annak újjáépítését, illetve hogy helyezzék el rá a címerét, a hollót is. Mátyás kétszer is megházasodott itt. Aragóniai Beatrixszal való egybekelésének emlékét a Menyasszony-kapu neve őrzi.

Mátyás-templom holló

A Mátyás-templom egy tornya a Hunyadiak címermadarával, a hollóval
Fotó: indafoto.hu

 

2. Ez Budapest legöregebb temploma

Megépítése még 1255-ben kezdődött meg IV. Béla uralkodása idején, nem sokkal az 1241-42-es mongol hadjáratot követően. Melyet az is bizonyít, hogy az egyik torony az ő nevét viseli. A templom eredetileg a középkorra jellemző gótikus stílusban épült.

Régi rajz a Mátyás-templomról

 

3. Magyarország koronázási temploma

Itt koronázták meg I. Károlyt, I. Ferenc Józsefet és IV. Károlyt is. Régebben a fontosabb katonai hadjáratok jelképei és zászlói is helyet kaptak a templomban.

IV. Károly koronázási ünnepsége a Mátyás-templomban

IV. Károly koronázási ünnepsége a Mátyás-templomban
Fotó:cultura.hu


A következő oldalra kattintva további érdekességeket tudhattok meg a Mátyás-templomról. Ha pedig a cikk láttán kedvet kapnátok a Mátyás-templom meglátogatásához, akkor az ünnepek alkalmával feltétlenül tegyétek meg, az épület téli látványa ugyanis elbűvölő. Ha pedig a magyar történelmi “túrát” követően autentikus magyar fogásokra vágytok, akkor térjetek be az ország legrégebbi vendéglőjébe, a Pest-Buda Étterembe, amely a templomtól csupán néhány percnyi sétára található. Az ünnepekkor karácsonyi vacsorával is várnak benneteket, amelynek részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben: karácsonyi vacsora étteremben.

hirdetes

Cikk főkép fotó: vjm.hu

Érdekességek a Mátyás-templomról, hazánk egyik legszebb épületéről

4. A Nagyboldogasszony-templom

I. István, országunk első keresztény uralkodója ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának, aki így a magyarok védelmezője lett. Ezért került a Szent Korona másolatát viselő Mária-szobor a főoltárra.

A Mátyás templom főoltára a Szent Korona másával ékesített Szűz Mária szoborral

A Mátyás-templom főoltára a Szent Korona másával ékesített Szűz Mária szoborral
Fotó: http://vinpet1942.blogspot.hu

 

5. Egykor mecsetnek használták

hirdetes

A 150 éves török megszállás során a Mátyás-templom Buda fő mecsete volt. Az 1541-es budai ostromot követően a törökök lerombolták a bútorokat, fehérre festették a falakat, a szent szövegeket pedig a Korán idézeteivel takarták le. Később (szintén a törökök kezében) istállóként és fegyvertárként is működött.

6. Déli harangszó

Úgy tartják e templom tornyában kondult meg először a déli harangszó, melyet a pápa a világraszóló 1456. évi nándorfehérvári diadal után rendelt el.
Ezt ugyan még nem támasztották alá, de az bizonyos, hogy a Magyar Televízióban 1994-től 2011-ig a Mátyás-templom Szent Károly-harangja szólt minden délben. 

Mátyás-templom harangok

Mátyás-templom harangok
Fotó: sikerado.hu

Érdekességek a Mátyás-templomról, hazánk egyik legszebb épületéről

7. Egy nemes házaspár végső nyughelye

III. Béla és felesége, Antiochiai (Châtillon) Anna maradványaira a Székesfehérváron találtak rá. Később a Mátyás-templomban helyzeték őket végső nyughelyükre.

III. Béla király és első felesége, Antiochiai Anna sírja

A Mátyás templom egyik kápolnájában található III. Béla király és első felesége, Antiochiai Anna fehér márványból készültsírja. 
Fotó: agt.bme.hu

 

8. Itt játszották először Liszt Ferenc Koronázási miséjét

A világhírű zongoraművész és zeneszerző I. Ferenc Józsefnek írta a misét, aki később komoly pénzösszeggel támogatta a királyi orgona felújítási munkálatait. Manapság rengetegen látogatják meg a város legnagyobb orgonáját, hogy hallhassák egyedi, utánozhatatlan hangját.

9. Kézzel gyártott Zsolnay cserepek

A templom kézzel gyártott díszes, színes kerámiacserepeit a Zsolnay Porcelán Manufaktúra készítette.

Mátyás-templom Zsolnay cserepek

Fotó: vjm.hu

 

10. A második világháború pusztítása

A második világháború során a város komoly károkat szenvedett, de szerencsére voltak olyan kincsek, amiket sikerült megmenteni. Ilyen volt például a Székely Bertalan és Lotz Károly által készített festett üvegablakok, amiket a háború alatt elrejtettek a templomból, így a templom déli oldalán a mai napig is az eredetiek láthatók.el. 

Mátyás-templom: Székely Bertalan és Lotz Károly üvegablakai
Fotó: www.matyas-templom.hu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hungarikumok

Hungarikumok: azokat a dolgokat, tárgyakat, használati és élvezeti cikkeket szoktuk ezzel a... Tovább

Kecske-lyuk

Kecske-lyuk: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A fokozottan védett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság