hirdetes

10 érdekesség a Mátyás-templomról, amelyet mindenkinek illik tudni

cs, ZH

A Mátyás-templom évszázadok óta a magyar történelem jeles eseményeinek színhelye. Itt koronázták meg például 1309-ben Károly Róbertet, a Székesfehérváron megkoronázott királyokat itt mutatták be a főváros népének. E gyönyörű, robosztus épületről tudjuk azt is, hogy itt ravatalozták fel a halott uralkodókat, s ez a templom volt a színhelye a királyi fogadalmaknak, s szövetségi esküknek is. 

 

Érdekességek a Mátyás-templomról, hazánk egyik legszebb épületéről

Szerencsések vagyunk, hogy ilyen lélegzetelállítóan szép épületek között élhetünk, s ha kedvünk tartja, a Budai Várnegyedbe látogatva akár minden nap csodálkozhatunk is az elbűvölő látványában. Sokkal emlékezetesebb és izgalmasabb ugyanakkor a templomban való gyönyörködés, ha többet tudunk meg róla. Most tíz olyan érdekességet is elárulok nektek a Nagyboldogasszony-templomról, amelyet a legtöbben nem tudnak.

1. A név eredete

Talán senkit sem lep meg, de a Mátyás-templom Hunyadi Mátyásról kapta a nevét, mert minden bizonnyal ő volt a legbőkezűbb támogató a templom építési munkálatai során. A 80 méteres déli torony is az ő nevét viseli, ugyanis ő rendelte el annak újjáépítését, illetve hogy helyezzék el rá a címerét, a hollót is. Mátyás kétszer is megházasodott itt. Aragóniai Beatrixszal való egybekelésének emlékét a Menyasszony-kapu neve őrzi.

2. Ez Budapest legöregebb temploma

Megépítése még 1255-ben kezdődött meg IV. Béla uralkodása idején, nem sokkal az 1241-42-es mongol hadjáratot követően. Melyet az is bizonyít, hogy az egyik torony az ő nevét viseli. A templom eredetileg a középkorra jellemző gótikus stílusban épült.

 

3. Magyarország koronázási temploma

Itt koronázták meg I. Károlyt, I. Ferenc Józsefet és IV. Károlyt is. Régebben a fontosabb katonai hadjáratok jelképei és zászlói is helyet kaptak a templomban.

hirdetes

4. A Nagyboldogasszony-templom

I. István, országunk első keresztény uralkodója ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának, aki így a magyarok védelmezője lett. Ezért került a Szent Korona másolatát viselő Mária-szobor a főoltárra.

5. Egykor mecsetnek használták

A 150 éves török megszállás során a Mátyás-templom Buda fő mecsete volt. Az 1541-es budai ostromot követően a törökök lerombolták a bútorokat, fehérre festették a falakat, a szent szövegeket pedig a Korán idézeteivel takarták le. Később (szintén a törökök kezében) istállóként és fegyvertárként is működött.

hirdetes

6. Déli harangszó

Úgy tartják e templom tornyában kondult meg először a déli harangszó, melyet a pápa a világraszóló 1456. évi nándorfehérvári diadal után rendelt el.
Ezt ugyan még nem támasztották alá, de az bizonyos, hogy a Magyar Televízióban 1994-től 2011-ig a Mátyás-templom Szent Károly-harangja szólt minden délben. 

7. Egy nemes házaspár végső nyughelye

III. Béla és felesége, Antiochiai (Châtillon) Anna maradványaira a Székesfehérváron találtak rá. Később a Mátyás-templomban helyzeték őket végső nyughelyükre.

8. Itt játszották először Liszt Ferenc Koronázási miséjét

A világhírű zongoraművész és zeneszerző I. Ferenc Józsefnek írta a misét, aki később komoly pénzösszeggel támogatta a királyi orgona felújítási munkálatait. Manapság rengetegen látogatják meg a város legnagyobb orgonáját, hogy hallhassák egyedi, utánozhatatlan hangját.

9. Kézzel gyártott Zsolnay cserepek

A templom kézzel gyártott díszes, színes kerámiacserepeit a Zsolnay Porcelán Manufaktúra készítette.

10. A második világháború pusztítása

A második világháború során a város komoly károkat szenvedett, de szerencsére voltak olyan kincsek, amiket sikerült megmenteni. Ilyen volt például a Székely Bertalan és Lotz Károly által készített festett üvegablakok, amiket a háború alatt elrejtettek a templomból, így a templom déli oldalán a mai napig is az eredetiek láthatók.el. 

 

Ha pedig a magyar történelmi “túrát” követően autentikus magyar fogásokra vágytok, akkor térjetek be az ország legrégebbi vendéglőjébe, a Pest-Buda Étterembe, amely a templomtól csupán néhány percnyi sétára található. Az ünnepekkor karácsonyi vacsorával is várnak benneteket, amelynek részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben: karácsonyi vacsora étteremben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szeged

Magyarország harmadik legnépesebb városa (161 000 fő), a Dél-Alföld legnagyobb városa,... Tovább

Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang: Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás