hirdetes

Egy kis nosztalgia: 5 érdekesség a 70 éves Árpád hídról, amit te sem tudtál

Noémi Vida, ZH

1950 november 7-én adták át az Árpád hidat. Budapest egyik legfontosabb hídja az Árpád híd, sőt mi több egy igazi rekorder, a 2008-as Megyeri híd átadásáig a főváros leghosszabb hídja és legészakibb közúti hídja volt. Egyik igazi különlegessége, hogy az Árpád híd voltaképp három párhuzamos, egymással összekapcsolódó hídszerkezetből áll, ugyanis eredetileg átadott híd bővítését úgy oldották meg, hogy két oldalt 1-1 új hidat építettek mellé. De nem ez az egyetlen érdekessége. Úgyhogy mutatunk is még 5 érdekességet a legendás Árpád hídról.

5 érdekesség az Árpád hídról

Több mint 100 évig készült az Árpád híd

1892 június 11-én a Schmidt vendéglőben tartották az első népszavazást az Óbudánál építendő híd kérdésében, de ezek után csak 1939-ben indult meg a hídon az érdemi munka, és bár, mint fentebb írtuk, 1950-ben átadták a hidat, ekkor valójában csak félig, meddig készült el, ekkorra még csak a középső villamos sínt és három forgalmi sávot építettek fel. 1981. január 19-én kezdődött el a mai napi formájában létező híd felújítása, ami 1984. augusztus 11-én készült el teljesen véglegesen. Így napra pontosan 102 évre és két hónapra volt szükség a népszavazás után, hogy elkészüljön az Árpád híd.

Az Árpád híd a rekordok hídja

„Találkozunk az Árpád hídnál?” te is hallottad már ezt? De azt tudod, hogy ez a forgalmas csomópont egy nagy rekorder? Az Árpád híd 981 méteres hosszával az ország leghosszabb hídja volt. Ezt a címet 2007-ben veszítette el a dunaújvárosi Pentele (1682 m) majd a Kőröshegyi völgyhíd (1872 m) átadásával, a főváros leghosszabb hidjának a díját pedig ahogyan fentebb is írtuk, 2008-ban a Megyeri híd megépítésével vesztette el. De közel 60 évig volt rekorder így is az Árpád híd. 

hirdetes

3 neve is volt az Árpád hídnak

Nem volt ám mindig Árpád híd az árpád híd, sőt egyáltalán nem volt egyszerű a névadás sem, éppen ezért 3 neve is volt az Árpád hídnak. Az első pályázatokban még Óbudai hídnak keresztelték, csupán 1936-ban vetették fel az Árpád híd elnevezést, és ezt 1939. február 24-én szentesítették, pár hónappal az építkezés megindulásakor. Na de akkor mi lehet a 3. név? Már majdnem átadták a hidat, amikor egyszer csak fordult egyet a világ, és meglepetésként átnevezték Sztálin hídnak. De ez soha nem terjedt el igazán és 1956. október 30-án végleg Árpád lett a neve.

Az Árpád híd lehetne a Margit híd tükörképe

hirdetes

100 évig építették a hidat, és 100 év alatt bőven volt idő újra tervezni, és ez idő alatt gondoltak arra is, hogy esetleg lehetne a Margit híd tükörképe is. A pályázaton díjnyertes munkák egyaránt úgy számoltak, hogy a híd egyszerre érinti majd a Margit- és Hajógyári-szigetet is, de 1934-ben azonban felmerült, hogy a Margit-szigetet inkább el kellene kerülni.  É az ekkor készült terv 85 méterrel odébb jelölte volna ki az új vonalvezetést és egy, a Margit-hídhoz hasonló szigeti lehajtót javasolt. De ebből végül nem lett semmi.

Az Árpád híd valójában római találmány

Az Árpád híd cölöphíd jellegű, amit nem mi találtunk ki, hanem sok-sok évvel ezelőtt még a rómaiak. Annak idején egy cölöphíd kötötte össze a folyó két partját és a helytartó, Hadrianus Hajógyári-szigeti villáját, az Árpád híd pedig ennek a mintájára épült. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Május elseje

Május elseje: Ki ne emlékezne a boldog május 1-kre? Anno azonban még nem az volt szokásban,... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró