hirdetes

10+1 érdekesség Magyarországról, amit még lehet, hogy te sem tudtál

magyarorszagom.hu

Nap, mint nap derülnek ki egyre érdekeseb és érdekesebb dolgok, amikre képesek vagyunk még mindig rácsodálkozni. Magyarország és vele együtt a magyarok, mindig tudnak meglepetést okozni másoknak, sőt még önmaguknak is. Íme, néhány érdekesség hazánkról, amit lehet, hogy még te sem tudtál.

10 új dolog Magyarországról, amit kevesen tudnak

1. Rengeteg Nobel díjas egy kicsi országból


Magyarország 13 Nobel díjas embert „termelt ki” magából eddig. Arányra lebontva ez több mint mennyit Finnország, Spanyolország, Kanada és Ausztrália együtt véve. Ráadásul, mindegyik kategóriában képviseltetjük magunkat, kivéve a békében.

2. Otthona a világ első, hivatalos borvidékének


Tedd félre az üveg Bordeaux-idat! A világ első hivatalosan bejegyzett borvidéke a magyarországi Tokaji Borvidék, ahol már az 5. század óta termeltek bort. 1737 óta a világ első zárt borvidéke, melyet az UNESCO 2002-ben felvett a világörökségek listájára.

3. Itthon van Európa legrégebbi metrója


Az 1896-ban megkezdett építési munkálatokkal együtt ez a világ második legrégebbi villamos energia által működtetett földalatti vasútja is egyben. A kisföldalatti néven közismert 1-es metró a millenniumi világkiállításra készült.

4. A 96-os szám rendkívül fontos


Árpád fejedelem megkoronázásával ő lett az első magyar király, így ez fémjelezi egyben a magyar államalapítást is mely 896-ban történt. Az első földalattink építése, mely egyben Európa első metrója is, 1896-ban kezdődött. Törvényileg előírt, hogy Budapest épületei nem lehetnek 96 lábnál magasabbak és a magyar himnuszt pontosan 96 másodperc elszavalni – hogyha a megfelelő tempót betartjuk.

hirdetes

5. Női sakkban elsők vagyunk


Polgár Judit 1991-ben, mindössze 15 évesen nyerte el a sakk történetébe rekordnak számító nagymesteri címet. A sakk torna, mely Budapesten került megrendezésre, rengeteg helyszínen zajlott, köztük vízen úszó sakktáblákon is játszottak mérkőzéseket a Budapesti fürdőkben.

6. Itt található Európa legnagyobb és legrégebbi korcsolyapályája 

A téli időszakban a korcsolyázás az egyik legnépszerűbb program Budapesten, ami nem meglepő, hiszen egy különleges helyszínen hódolhatunk ennek a szabadidős tevékenységnek a főváros szívében. A Városligetben található Budapest, és egyben Európa legnagyobb és legrégebbi korcsolyapályája.

10 új dolog Magyarországról, amit kevesen tudnak

7. Mesterei vagyunk a szökésnek


Még mielőtt elnyerte volna a szabadulás nagymestere címet azzal, hogy bilincsekből vagy kínai vizes cellából szabadult ki a világhírű Erich Weisz, közismertebb nevén Harry Houdini Budapesten látta meg először a nagyvilágot 1874-ben. 


8. Hollywood nem lenne Hollywood a magyarok nélkül


A Paramount Pictures alapítója Adolf Zukor, Fried Vilmos – közismertebb nevén William Fox – és a Casablanca rendezője Michael Curtiz (korábbi nevén Kaminer Manó), mind magyar felmenőkkel rendelkeznek.

9. És épp így Drakula sem.

hirdetes


Úgy hírlik, hogy a rettegett Drakula grófot egy élő személyről, a 15 században élt III. Vlad, vagy másnéven Karóbahúzó Vladról mintázták, aki Wallachiát terrorizálta, amíg Mátyás király börtönbe nem vetette. Wallachia korábban Magyarország területéhez tartozott, így a magyarok közvetetten is hozzájárultak a film történetéhez.

10. A turisták által kedvelt múzeum


Érdekes módon nem a Nemzeti, vagy a Szépművészeti Múzeumról van éppen szó. A Budapestre látogató turisták zöme a 2015-ben megnyílt Pinball, vagy más néven Flippermúzeumra a legkíváncsibbak talán. A Múzeum a Tripadvisoron magasabb értékelésnek örvendhet, mint a Hősök tere, a Budai Vár vagy a Szabadsághíd.

10. +1 A Magyar nyelv nagyon trükkös


Ha bármelyik nyelvészt, vagy nyelvkutatót megkérdezünk, mindegyik azt fogja mondani, hogy a magyar nyelv a világ egyik legnehezebb nyelve. Nem csoda, hiszen még nekünk, magyaroknak is sokszor nehézséget okoz megtanulni nyelvünk minden csínját-bínját. Általánosan a világ 3 legnehezebb nyelve a kínai, a magyar és a japán nyelv.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Grillázstorta

Grillázstorta: igazi, magyar édesség, mely egy magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon... Tovább

Őrségi Nemzeti Park

Őrségi  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az Őrségi Tájvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország