notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Erdélyi salátaleves recept: Egy igazi erdélyi kincs: a salátaleves receptje, ahogyan nagymamám tanította

hirdetes

Egy igazi erdélyi kincs: salátaleves, ahogyan nagymamám tanította ( recept)

VN

A magyar konyhának nincsen párja, szerintem minden magyar ezt vallja. Erdély pedig, akárhol is húzódjanak azok a hatósági határvonalak igenis magyar föld. Most ebből a csodaszép régióból hoztam el nektek gyerekkorom egyik kedvenc levesét, a hűsítő erdélyi salátalevest, ami tökéletes egy meleg nyári napon. Mutatom is, hogyan kell elkészíteni úgy, ahogyan nagymamám tanította!

A hamisítatlan erdélyi salátaleves receptje

Az isteni erdélyi salátaleves

Baráti körömben nagyon sokan nem ismerik ezt a levest, és csodálkozva néznek, amikor erről mesélek nekik, pedig gyerekkorom egyik kedvenc nyári főztje ez, amit olyan sokszor készített nekem nagymamám. Egyszerű, de nagyszerű, és viszonylag olcsón ki lehet hozni salátaszezonban. Egy igazi székely íz, amit nem múlhat felül semmi. Azoknak is ajánlom, akik még nem barátkoztak eddig ilyen ízekkel, és azoknak is akik nem gyakorlott háziasszonyok, mert tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, szinte lehetetlen elrontani, és nagyon könnyed, finom, laktató nyári leves.

Az erdélyi salátaleves receptje

Hozzávalók az erdélyi salátaleveshez

10 dkg erdélyi szalonna
500 g fejessaláta (a legjobb a friss)
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál liszt
5 tojás

hirdetes
só ízlés szerint
1,5 l víz
ecet ízlés szerint
5 evőkanál tejföl (a tálaláshoz)

Az erdélyi salátaleves elkészítése

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és alacsony lángon megpirítjuk egy nagyobb lábasban, ha már jól kisült a zsírja, akkor belenyomjuk a fokhagymát, és összesütjük az ízeket, miközben folyamatosan kevergetjük. Ezután felöntjük vízzel, valamint ízlés szerint megsózzuk. 

A salátát megpucoljuk, és vékony csíkokra vágjuk., majd beletesszük a már forrásban lévő vízbe, közepes lángra kapcsolunk, és néha megkeverve, fedő alatt körülbelül egy óráig főzzük. Érdemes figyelgetni néha, és ellenőrizni a saláta állapotát, valamint keverni egyet rajta. Akkor jó, ha már puha a saláta, de azért megőrzi kicsit a keménységét. Könnyű szétfőzni, ezért érdemes többször is ellenőrizni!

hirdetes

Végezetül pedig egy kanál lisztet egy kis vízzel elkeverünk, és hozzáadjuk a leveshez, majd alaposan elkeverjük, valamint a tojásokat megsózzuk, és felkeverjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a levesbe, miközben folyamatosan kevergetjük. Már csak az ecet hiányzik, én két evőkanállal szoktam bele tenni, de n nagyon szeretem az ízét, ha nálatok nem nagy favorit, akkor inkább kevesebbet tegyetek bele, majd később pótoljátok. Egy nagyon kicsit hagyjuk még főni, 2 percet, és elzárjuk.

Tejföllel tálaljuk az ínycsiklandó erdélyi salátaevest. Jó étvágyat kívánunk hozzá, fogyasszátok egészséggel!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
31 410
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 955 443

Szótár

Egri Vár

Egri Vár: az egyik leghíresebb magyar csata helyszíne, mely ma is kiváló állapotban van és... Tovább

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc: A legnagyobb magyar futballistának számít, aki a Magyar Válogatottban, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Magyarság