hirdetes

Az eredeti lekváros bukta receptje, ahogyan a nagymama készítette

ZH

Ki ne emlékezne iskolás korából a szalvétából kicsomagolt, még szinte meleg, a nagymama által elkészített isteni lekváros buktára? Akár barackosan, akár piros bogyós gyümölcsös lekvárt tett bele, az biztos, hogy imádtuk! Nézd meg az eredeti lekváros bukta receptjét a cikkben, ha a nagymama nyomdokaiba lépnél tízórai készítés terén!

lekváros bukta

Retro recept – Az eredeti lekváros bukta receptje


Mindannyian imádtuk, amikor a nagymamánk saját kezűleg készített lekváros buktát nekünk az iskolába, amit még szinte melegen csomagolt be egy szalvétába, így a finom illatok elkísérhettek az iskoláig vezető úton. Az eredeti lekváros bukta receptjét akár piros, akár sárga lekvárral készítette el, az biztos, hogy mindig finomabb volt, mint a péké, de nem csak a belesütött szeretet miatt! Olvasd el az eredeti retro lekváros bukta receptjét, és készítsd el a nagymama trükkjeit használva!


Retro lekváros bukta recept


Ez az eredeti lekváros bukta recept nagyon egyszerű és extrán puha! Mindenkinek érdemes kipróbálni a nagymamáink eredeti receptjét, de kedvünkre tölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel vagy ki mivel szereti, nyugodtan lehet kísérletezni. Többet sütöttél? Nem baj mert ezzel a recepttel másnapra is friss marad!


Hozzávalók a Lekváros buktához:
 


•    2,5 dl langyos tej,
•    1 evőkanál liszt,

hirdetes
•    1 evőkanál cukor,
•    2,5 dkg élesztő,
•    55 dkg liszt,
•    5 evőkanál cukor,
•    1 csipet só,
•    1 tojás,
•    10 dkg olvasztott vaj,
•    1 evőkanál méz,
•    kemény lekvár,
•    vaj (a lekenéshez).

hirdetes


A retro eredeti lekváros bukta elkészítése:


A 2,5 deci tejünket langyosítsuk fel, majd keverjünk el benne 1 evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és morzsoljuk bele a 2,5 dkg élesztőt! Tegyük félre pihenni, amíg a többi hozzávalóval foglalkozunk!


Vegyünk elő egy másik tálat, öntsük bele 55 dkg lisztet, 5 evőkanál cukrot, 1 csipetnyi sót, 1 darab tojást, a 10 dkg olvasztott vajat és az 1 evőkanál mézet. Ha ezeket az alapanyagokat összekevertük, adjuk hozzá az élesztős kovászunkat és dagasszuk meg! Gyúrjuk a tésztát egy kis gömb alakba, hagyjuk a tálban, takarjuk le és 1 óra alatt kelesszük a kétszeresére!

Az 1 óra elteltével vegyünk elő egy nyújtódeszkát, gyúrjuk át rajta mégegyszer a tésztánkat, majd nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Vágjuk fel 12 egyenlő kockára. A kockák közepére helyezzünk egy-egy kanál lekvárt vagy amilyen tölteléket szeretnénk, majd a széleiket összeillesztjük.

Béleljünk ki egy kb.20x30-as sütőtepsit sütőpapírral, majd itt jön egy nagyon fontos pontja az eredeti receptnek! A bukta minden oldalát meg kell kenni, de NEM tojással, hanem olvasztott vajjal, majd mehet bele a tepsibe! Ezután a sütőt felmelegítjük 180 C°-ra és betesszük a tepsinket. Amíg a sütő felmelegszik, addig hagyjuk még kelni a buktákat a sütőben, így nem kell újabb 30 percet keleszteni! Miután a sütő elérte a 180 C°-ot 40-45 perc alatt süssük készre a buktákat. Tálalás előtt ne felejtsük el megszórni porcukorral!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a Zempléni-hegységben. Természeti és Kulturális... Tovább

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!