hirdetes

Erre figyelj, ha lakásvásárlás előtt állsz

SzSz

A lakásvásárlás nem megy olyan egyszerűen, hiszen rengeteg mindenre figyelnünk kell, és persze az igényeinkből sem szeretünk leadni. Lakás vásárlás során, - amely várhatóan életünk végéig otthonunk lesz- nem szabad semmit elkapkodni. Melyek azok az apró részletek, amikre mindenképp figyeljünk? Segítünk. 

Tippek lakásvásárlás előtt

1.    Írjuk össze igényeinket 


Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztában legyünk mit szeretnénk. Az ingatlan vásárlás hosszútávra szól, így mindenképp olyat válasszunk, ahol valóban otthon tudnánk érezni magunkat. Nem mindegy, hogy egyedül, a párunkkal vagy a családdal költözünk, hiszen teljesen mások lesznek az igények. Még egy családnak szükséges a 2-3 szobás lakás, addig egy egyedülállónak elég lesz egy egyszobás is. Gondoljuk át alaposan a dolgot a legapróbb részletekig, és persze azt is, hogy mennyit szeretnénk rászánni az ingatlanra. 

2.    Járjuk körbe alaposan a költségeket 


Ha megvan a kiszemelt ingatlan, amit online felületeken (például az Otthonajánló.hu weboldalán), vagy esetlen ingatlanközvetítő segítségével találtunk, nagyon fontos, hogy mindennek utánakérdezzünk. Nem csak a lakás eladási ára a lényeg, hanem a fenntartási költségei. A tulajdonost kérdezzük ki a rezsi árakról, illetve a közös költség összegéről és ami a leglényegesebb, a tartozásokról. Legyen ez akár rezsivel kapcsolatos tartozás, vagy a lakáson lévő hitel, ne féljünk megkérdezni. Ezzel is bebiztosíthatjuk magunkat, hogy ne verjenek ránk plusz költségeket. 

hirdetes


 

3.    A lakás állapotát mérjük fel 


Az ingatlanpiacon szeretnek trükközni, ez alól senki sem kivétel. Szeretik elfedni az apróbb hibákat, gyors felújítási vagy takarási trükkökkel. Figyeljünk oda mindenre, hiszen nem várt költségekbe ütközhetünk. Egy penészes lakás esetén várhatóan a szigeteléssel gondok vannak, amely nem csak téli hidegben és a nyári hőségben lesz probléma, hanem az életminőségünket is igencsak rontják a penészfoltok. Nézzük meg az összes nyílászárót, hogy megfelelően működnek-e, és rendesen szigetelnek. Ha a függöny csukott ablaknál is mozog, akkor valószínűleg gondok vannak. Egy nyílászáró csere pedig több millió forintra rúghat. Ezt szeretnénk elkerülni igaz? Ezen kívül ne felejtsük el a vezetékek állapotát se ellenőrizni. 

hirdetes

4.    Kérjük szakember segítségét 


Ha látszólag mindent rendben találtunk, akkor sem árt szakember segítségét kérni. Pár ezer forintot igazán megérhet mindenkinek, mint utána több százezres vagy milliós költségekbe belecsúszni. Ezen kívül érdemes a lakást többször meglátogatni, különböző napszakokban. Ez azért lehet lényeges, mivel lehet, hogy az esti órákban olyan környezeti tényezővel találkozunk, ami nem fog tetszeni hosszútávon. Gondolunk itt a forgalom zajára, vagy a hangoskodó szomszédokra. Az építész vagy a statikus segítségén kívül, ha valóban komolyan érdeklődünk az ingatlan iránt, a lakás tulajdoni lapját sem árt megnéznünk. Ezt a földhivatalnál némi díj ellenében megtehetjük, így minden előzményről tudni fogunk a lakást illetően. 


Lakást vásárolni nem a legegyszerűbb és nem a leggyorsabb folyamat, de legyünk kitartóak és alaposak. Ezek nélkül, egy rosszul felmért ingatlan megvásárlása után milliós költségeink lehetnek, amit senki nem szeretne. Gondoljuk át a dolgokat és fordítsunk rá minél több időt, hogy megtalálhassuk álom ingatlanunkat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Koller Galéria

A Koller Galéria Magyarország legrégebben folyamatosan működő magángalériája, melyet... Tovább

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható. A Gyilkos-tó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek