hirdetes

Nyomós érvek a nyelvtanulás mellett

LK

Habár a nyelvtanulás néhány évtizeddel ezelőtt egy sokkal nehézkesebb feladat volt, az internet szétterjedésével egy olyan folyamatosan bővülő és frissülő tudástár vált nyilvánosan elérhetővé, amely segítségével lényegében bárki elsajátíthatja egy nyelv legfontosabb alapjait.

Néhány nyomós érv a nyelvtanulás mellett

A nyelvtanulás ellen egyetlen jó érv sem szól, mellette azonban temérdeket fel lehetne sorolni. Ha csak egy minimális meggyőzésre van szükséged, hogy meghódítsd kedvenc nyelvedet, akkor íme néhány nyomós érv, amitől garantáltan beadod majd a derekadat!

Ugorj fejest az új munkalehetőségekbe

Egy új nyelv ismerete számtalan új karrierlehetőséghez nyitja meg előtted az ajtót. Itt nem csak a szabadúszó pozíciókra kell gondolni (habár természetesen ilyen téren is bővülnek majd opcióid). A világ rohamos ütemben változik, és egyre több vállalat terjeszkedik át más országokba, ahol igyekeznek helyi tehetségeket beszervezni munkaerejükbe, és számos cégnél nagyon is jó pont, ha meg tudsz szólalni az eredeti nyelvükön.

A hazai, külföldi kapcsolatokkal is rendelkező munkahelyeken általában aranyat érnek azok az emberek, akik ismerik egy-egy üzleti partner nyelvét, és segíthetnek a velük folytatott, zökkenőmentes kommunikációban.

Tartsd karban agyadat

Ahogy izmaidnak, úgy agyadnak is szüksége van a rendszeres edzésre, hogy formában maradhasson, a nyelvtanulás pedig kortól függetlenül segít az agy karbantartásában. A memóriaerősítés, a tartósabb koncentrálóképesség és a korral járó kognitív problémák veszélyének csökkentése mind a nyelvtanulás előnyeihez tartoznak.

Néhány nyomós érv a nyelvtanulás mellett

Építs új kapcsolatokat és fedezz fel más kultúrákat

Talán veled is megesett már, hogy egy külföldivel való találkozás után egyfajta ürességet éreztél magadban, mert nem folytathattatok szabad eszmecserét egymás kultúrájáról.

Minél több nyelvet ismer az ember (és minél népszerűbbeket), annál több új ismerőst, vagy akár barátot szerezhet magának, legyen szó egy külföldi nyaralásról, vagy egy hazánkba látogató turistával való találkozásról.

Ismerd meg saját kultúrádat egy teljesen új szemszögből

hirdetes

A kulturális vonalon maradva képzeld el a következőt: saját kultúrádat csak belső információk alapján megérteni olyan, mintha azt próbálnád elképzelni hogyan is néz ki egy busz, amin eddig csak utaztál, de sosem láthattad. Ha szeretnéd megismerni kultúrád helyét és saját helyedet a nagyvilágban, akkor kívülről is látnod kell, hogy hogy néz ki az a bizonyos busz.

A nyelv és a kultúra szoros kapcsolatban állnak egymással, és minél alaposabban sajátítasz el egy nyelvet, annál mélyebben ismerkedhetsz meg az ahhoz tartozó kultúrával. Ez nem csak új kultúrák felfedezését teszi lehetővé, hanem másokkal értekezve azt is megtudhatod majd, hogy milyennek látják ők a tiédet.

Maradj biztonságban külföldön is

Sajnos még a legvendégszeretőbb országokban és külföldi településeken is előfordulhatnak olyan rosszindulatú alakok, akik a helyi nyelvet nem beszélő, gyanútlan turistákra vadásznak, hogy kihasználhassák azok felkészületlenségét. Az egyértelmű turistákat pedig arról lehet felismerni, hogy észrevehetően valamilyen más nyelven beszélnek. Mindez addig fenyeget, amíg meg nem szólalsz a helyi nyelven, és máris kevésbé könnyű célponttá válsz.

Néhány nyomós érv a nyelvtanulás mellett

Tanulj meg ügyesebben tanulni

Akik több nyelvet is megtanultak már anyanyelvükön kívül, azok gyakran állítják, hogy minden egyes új nyelv megtanulása könnyebben ment nekik, mint az előző. Ez általában annak köszönhető, hogy az ember nyelvtanulás közben megtanulja, hogy hogyan tanulhatja hatékonyabban a nyelvi dolgokat (nyelvtani szabályok, szókincs), és mindezt a tudást a későbbiekben is alkalmazni tudja majd.

A rendszeres nyelvtanulással könnyedén rátalálhatsz hiányosságaidra és azon készségeidre, amelyek javításra szorulnak, és ezek megkerülésével (vagy javításával) hatékonyabb nyelvtanulóvá válhatsz.

hirdetes

Dobd le magadtól a „hülyének néznek” félelmet

Ha egy külföldi odalép hozzád, és megpróbálja magyarul (a világ egyik legnehezebb nyelvén) megérdeklődni, hogy hogy juthat el a legközelebbi gyógyszertárba, de láthatóan akadozik, és nagyon nehezen találja meg a szavakat, akkor szerinted azt érdemli, hogy kinevesd? Ennek a bizonyos külföldinek minden elismerés kijár, ugyanis egy vadidegen előtt próbálkozott olyasmivel, amiről jól tudja, hogy nehezen megy neki, de valahogy mégis sikerült leküzdenie a félelmét és hozzájutnia a szükséges információhoz.

Ha elkezdesz nyelvet tanulni, és minél többet gyakorlod a beszédet, a kiejtést, és a mondatalkotást, akkor egyrészt hamar belejössz majd, hogy hogyan értesd meg magad másokkal, másrészt pedig egyáltalán nem kell attól tartanod a későbbiekben, hogy elvesznél egy idegen helyen, vagy hogy kinevetnének, amikor útbaigazítást kérsz valakitől.

Néhány nyomós érv a nyelvtanulás mellett

Turbózd fel gondolkodásod

Habár ezt nehéz elhinni, de több kutatás eredményei is kimutatták, hogy azok, akik egy másik nyelven gondolkodnak és közelítenek meg egy problémát, azok logikusabb döntéseket képesek hozni, méghozzá anélkül, hogy érzelmeik beleszólhatnának ebbe a folyamatba.

Élvezd az adott nyelven készült művészeti alkotásokat

Minden kultúrának megvannak azok a nyelvi jellegzetességeik, amelyeket lehetetlen más nyelvekre átfordítani. Ennek köszönhetően a lefordított könyvek, a szinkronizált filmek és más, idegen nyelvekből átvett alkotások nem feltétlenül nyújtják azt az élményt, ami olyan nagyszerűvé teszi az eredetieket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sminktippek

Szeretnél mindig tökéletesen kinézni, de nem erősséged a sminkelés? Hasznos tanácsokat... Tovább

Románia

Románia Magyarország délkeleti szomszédja. Ott található Erdély, mely a magyarság határon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek