hirdetes

Készüljünk fel a nagy áprilisi csillaghullásra!

B. Á.

Idén először lesz részünk ebben a fantasztikus élményben, áprilisban megtekinthetjük a Lyridák meteorrajt, a most következő cikkben megtudhatod, miért is lesz különleges ez az alkalom!

Áprilisi csillaghullás

Röviden a Lyridák meteorrajról

Már Krisztus előtti XII. században is említették a meteorraj létezését, a raj neve a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta. A neve azért ered innen, mert a hullócsillagok látszólagosan innen indulnak ki. A tudomány jelenlegi állása szerint a meteorraj forrása a Thatcher-üstökös, mely nagyjából 415 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökös utoljára 1861-ben járta meg a Naprendszer belső bolygóit, visszatérését mi már nem fogjuk megélni, ugyanis 2276-ban fog visszatérni.

Amikor a Nap közelében van, akkor törmelékfelhőt hagy maga után, amin a Föld áthalad minden évben, mi pedig csodálatosan szép hullócsillagokat látunk! A Lyridák meteorraj 10-20 hullócsillagot produkál minden órában, ennél azonban lehet kevesebb, illetve több is, 1982-ben például több mint 100 hullócsillagot figyeltek meg egy óra leforgása alatt. Az április legizgalmasabb eseménye 16.-án kezdődik, és egészen 25.-ig csodálhatjuk. A legtöbb hullócsillagra április 21.-23. között számíthatunk.

hirdetes

Már csak abban kell bíznunk, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és nem fog beborulni az ég. Írjátok be a naptárba az időpontot, nehogy lemaradjatok róla! Ez a meteorraj már nagyon régóta ismert, mert az egyik leglátványosabb csillaghullást produkálja, ráadásul éves rendszerességgel mindig hasonló időpontban jelenik meg. Ősidők óta számon tartják. Évmilliós vándorútját járva a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ben is menetrendszerű pontossággal érkezik hozzánk.

hirdetes

Joggal nevezhetjük az év meteoresőjének!

A jól ismert Halley-üstökös törmeléke és annak ellenére, hogy a Halley csak 75 évente látogat meg minket, hátrahagyott porszemcséi minden évben látványos hullócsillag dzsemborit produkálnak a csillaghullás szerelmeseinek nagy örömére Az Éta Aquaridák leghevesebb időszakában, ami idén május 4-5-6-ra fog esni. Szerencsés esetben kétpercenként is megcsodálhatjuk az égbolton végigsuhanó izzó égi vándorokat, azaz óránként akár 30 hullócsillag szánthatja keresztül az égboltot. További részletek a következő oldalon várnak! 

Forrás: mosthallottam.huFree-Photos képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tüskevár

Tüskevár: az egyik leghíresebb magyar regény. A Tüskevár Fekete István tollából származik... Tovább

Luxemburgi ház

Luxemburgi ház: A Luxemburgi-ház alapítója Luxemburg grófja, Henrik volt, aki  az 1300-as... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek