hirdetes

Európa legcsodálatosabb helyei, amiktől leesik az állad

LK

Mi európaiak nagyon szerencsés helyzetben vagyunk olyan értelemben, hogy több száz mesébe illő természetes és ember alkotta csoda vesz körül minket, amelyekért még csak nem is kell a tengeren, egész pontosan az óceánon túlra utazni.
 

Csodálatos hely Európában, amiktől garantáltan leesik az állad

Kontinensünk változatos földrajzi jellegzetességeinek köszönhetően mind az egzotikus tengerpartok, mind a hegyek közé bújt középkori várak, mind pedig a havas északi tájak szerelmesei találhatnak maguknak olyan látnivalókat Európában, amiket garantáltan felvesznek majd bakancslistájukra. Mi most ezekből hoztunk egy csokorra valót!

Var, Provence, Franciaország

Az égszínkék víztestektől kezdve a lélegzetelállító levendulamezőkig a Var néven futó terület a francia Provence-Alpes-Côte d’Azur régió egyik legálomszerűbb vidéke (ami ezen a környéken igen nagy szó). Az apró kőházakkal szegélyezett utcákból álló piciny falvak, a csábító helyi konyha különlegességei, és a képeslapokra illő kilátás miatt innen senki nem tér majd haza csalódottan.

A Sixtus-kápolna, Vatikán

Michelangelo mesterművéről mindenki hallott már, de élőben látni egy ilyen időtlen alkotást teljesen más élmény, mint olvasgatni róla. A végítéletet ábrázoló festmény az oltár mögötti egész falfelületet elfoglalja, a 40x13 méteres plafon pedig kilenc bibliai történetet örökít meg.

Akropolisz, Athén, Görögország

Az athéni Akropolisz az egész ország legjelentősebb ilyen jellegű épületegyüttese, így nem csoda, hogy évente több millióan látogatnak el ide a világ minden pontjáról. Az időszámításunk előtti V. évszázad óta itt álló szent szikla és a Parthenon maradványai a klasszikus építészet legbefolyásosabb épületei közé tartoznak. Ez a hely egy igazi időutazásra invitálja az ide érkezőket.

Csodálatos hely Európában, amiktől garantáltan leesik az állad

A Matterhorn

A Matterhorn egész Európa egyik legkönnyebben felismerhető hegycsúcsa, amit bőven elegendő egyszer személyesen is megcsodálni (meghódítása csak tapasztalt, veterán hegymászóknak ajánlott). A Svájci Alpokban működő Zermatt üdülőhely tökéletes kilátást biztosít a 4 478 méteres csúcsra.

hirdetes

Az Atlanti út, Norvégia

Ez a világon egyedi útszakasz hét alacsonyan elhelyezkedő hidat foglal magába, amelyek számos kisebb, sziklás szigetecskét kötnek össze egymással a norvégiai Kristiansund és Molde között. Az egyik oldalról az óceán, a másikról pedig tekintélyparancsoló hegycsúcsok veszik körül ezt a félig mesterséges, félig természetes, de mindenképpen páratlan képződményt.

Északi fények, Skandinávia

Habár jóval közelebb van, mint Madagaszkár, vagy Florida, a skandináv államok északi vidékei mégis végtelenül messzinek tűnhetnek mindenki számára, aki nem Norvégiában, Svédországban, vagy Finnországban él. Mégis minden átutazott percet (és elutazott forintot) megér élőben látni az Aurora Borealis néven ismert északi fényeket. Érdemes kideríteni, hogy az év melyik időszakában várható a leglátványosabb aktivitás, és a köré tervezni a nagy utazást!

Csodálatos hely Európában, amiktől garantáltan leesik az állad

Vörös tér, Moszkva, Oroszország

Kevés tér lehetett annyi történelmi esemény szemtanúja, mint a moszkvai Vörös tér, ami kivégzések, katonai felvonulások helyszínéül és egy lerombolt majd újjáépített katedrális otthonául is szolgált az elmúlt évszázadokban. Jelenleg itt, Moszkva középpontjában találhatjuk Lenin mauzóleumát, a Boldog Vazul-székesegyházat, és nem messze a Kremlt is.

hirdetes

A Bledi-tó, Bled, Szlovénia

Szlovénia észak-nyugati régiójában, Bled városa mellett található a tündérmesékbe illő Bledi-tó, amely körül (és annak víztükrén) a helyiek előszeretettel élik ki szabadtéri vágyaikat. Az ide látogatóknak lehetőségük van belevetniük magukat a túrázásba, a sziklamászásba, a sítúrázásba, a hegyi kerékpározásba és a vadvízi evezésbe is. Természetesen a pihenésre vágyók is megtalálják itt, amit keresnek, például a tóra nyíló kilátást, amiben egy apró szigetecske is helyet kapott, rajta egy hangulatos templommal.

Epheszosz, Törökország

Ezek a törökországi romok 2017 óta ékesítik az UNESCO Világörökség listáját, amelyet több mint kétezer éves történelmükkel többszörösen is kiérdemeltek. Ez a hely valaha a világ egyik csodájának, az Epheszoszi Artemisz-templomnak volt az otthona, azonban az épületet sajnos egy invázió alkalmával lerombolták. A bizánci korban újjáépítették ugyan, de a XV. században elhagyatottá vált, amikor az oszmánok uralták a ma Törökországként ismert területeket.

Pantheon, Róma, Olaszország

Belegondolni is merész, hogy kétezer évvel ezelőtt egy civilizáció ilyen kaliberű épületeket húzott fel városaiban. A kupolás épület a 12 korinthoszi oszloppal megtartott előcsarnokával együtt a mai napig gondosan őrzik Róma szívében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni Református templom

Debreceni Református templom: A debreceni református nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb... Tovább

Rozgonyi csata

Rozgonyi csata: időpontja: 1312 június 15.  Az egyik oldalon a Kassa városát támogató... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!