hirdetes

Íme Európa legszebb egyetemei

LK

Habár az egyetemválasztás legfontosabb szempontja természetesen a kínált oktatás színvonala, néha nem árt szétnézni a kampuszról készült fényképek között, hiszen ez segíthet eldönteni, hogy milyen környezet vár az adott helyen.

Ismerd meg te is Európa legszebb egyetemeit!

Európa temérdek meseszép egyetemmel büszkélkedik, amelyek közül sok egyszerre a legrégebbi is az egész kontinensen. A következő listán mind régebbi, mind újabb felsőoktatási intézmények is megjelennek egy hagyományos és modern elemeket ötvöző design kavalkád formájában.

Bolognai Egyetem, Bologna, Olaszország

A Bolognai Egyetem a világ legöregebb egyeteme, ugyanis 1088-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is működik. Azonban nem csak a legöregebb, hanem sokak szerint a legszebb egyetemnek járó cím is kijár neki.

A képen a Palazzo Poggi, az egyetem egyik főépületel látható, ami három egyetemi múzeumot is magába foglal. Az egyetemhez több épület is tartozik, amelyek felérnek egy-egy múzeumi látogatással, ideértve például a Collegio di Spagna rózsaszín épületét, ami mind a gótika, mind a reneszánsz stíluselemeit magán viseli. Ha mindez nem lenne elég, az egyetemhez egy két hektáros botanikus kert is tartozik.

Salamancai Egyetem, Salamanca, Spanyolország

Az 1134 óta működő Salamancai Egyetem Spanyolország legrégebbi egyeteme, világszinten pedig az előkelő harmadik helyen áll. Ez volt az első intézmény, ahol külföldi hallgatók számára is indítottak kurzusokat.

Az egyetem barokk építészetéről híres, könyvtára pedig külön említést érdemel – az intézményben 160 ezer könyvet őriznek, díszes homlokzata pedig mágnesként vonzza a hallgatókat és a turistákat egyaránt. A legenda szerint a díszek között egy rejtett béka is rejtőzködik, amit ha egy hallgató megtalál, akkor minden vizsgája sikerül majd.

hirdetes

Ismerd meg te is Európa legszebb egyetemeit!

Coimbrai Egyetem, Coimbra, Portugália

Az 1290-ben alapított Coimbrai Egyetem egy hegyoldalon helyezkedik el, ahonnan névadó városára tekint le. Az egyetem központja az Alcáçova Királyi Palota hófehér épülete, ami egyben az egyetem óratornyának otthona is.

Említést érdemel még a Santa Cruz Bazilika és a Joanine Könyvtár is, aminek minden barokk építészet rajongó bakancslistáján ott a helye. A képen látható Sao Miguel Kápolna szavakkal nehezen jellemezhető, elég csak ránézni!

Rostocki Egyetem, Rostock, Németország

A Rostocki Egyetem Németország egyik legöregebb egyeteme, és minden évben egyre több hallgatót vonz magához. Az intézményhez tartozó épületek többsége a gótika stílusában épült, és fákkal szegélyezett utak és parkok kötik össze őket.

Az egyetem központjában található a képen látható épület, ami pont egy szökőkutas parkkal szemez. Az egyetem zoológiai épületében megtekinthető kitömött állatok kollekciójára is érdemes időt szánni.

Ismerd meg te is Európa legszebb egyetemeit!

Aarhusi Egyetem, Aarhus, Dánia

Az Aarhusi Egyetem Dánia második legnagyobb városában található, és jellegzetesen zöld kampuszáról vált népszerűvé (amihez egyébként egy tó is tartozik). Ahogy azt a főépületről készült fotón is láthatjuk, az egyetem tökéletes példát mutat arra, hogy a modern, ember alkotta épületek milyen tökéletes harmóniában létezhetnek együtt a természettel.

hirdetes

Az épületek többsége egy dán építész, C.F. Møller munkáját dicséri, aki egy olyan modern designt képzelt el, ami az egyetemi fiatalságot tükrözi. A főépület minden idők 12 legjelentősebb dán építészeti remekműveivé választották.

Grenoblei Egyetem, Saint-Martin-d’Hères, Franciaország

Nem sok egyetem állíthatja magáról, hogy három hegyvonulat közelében fekszik, de a Grenoblei Egyetem Franciaországban ezen kevesek közé tartozik. A felsőoktatási intézmény a Francia Alpok lábánál fekszik, és lélegzetelállító kilátás nyílik udvaráról a környező hegyekre.

Az egyetemről köztudott, hogy minél több kint töltött időre igyekszik buzdítani hallgatóit, akik 175 hektárnyi területen szívhatják magukba a friss hegyi levegőt. A háttérben elfekvő hófödte hegycsúcsokon kívül érdemes vetni egy-egy pillantást a kampusz modern épületeire is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld