hirdetes

Íme Európa legszebb folyói

LK

Európa változatos tájait végtelen sok folyó osztja több ezer darabkára, így meglehetősen nagy kihívás csupán 10-et 50-et, vagy akár 100-at kiválasztani a legszebbek közül. Még kicsiny országunk is büszkélkedhet két nagyobb, és rengeteg kisebb folyóra is, amelyek közül mindegyik megérdemelné, hogy rákerüljön egy képeslapra. Ha Európa-járó túrára készülsz, akkor ne hagyd ki ezeket a gyönyörű folyókat kontinensünkön!

Ismerd meg te is Európa legszebb folyóit!

Duna

A németországi Fekete erdőben eredő Duna folyó Fekete-tengerig kanyargó útja során összesen 10 országot tisztel meg rövidebb vagy hosszabb szakaszaival. Ha egyszer végighajóznánk, megannyi változatos táj és vidék tárulna a szemünk elé, nem is beszélve deltájáról, amely számos ökológiailag jelentős lagúna, csatorna és mocsárvidék otthona. A Duna több európai fővároson is áthalad, beleértve Bécset, Pozsonyt, Budapestet és Belgrádot is.

Rajna

A Rajna kétségtelenül kontinensünk legnépszerűbb folyója a sétahajókázók köreiben. A folyó az Alpokból ered, és a svájci Bázel városától válik hajózhatóvá. Északra haladó útján egy szakasza természetes határt képez Franciaország és Németország között, végül pedig az Északi-tengernél ér véget, nem messze Amszterdam városától. A Rajna többek között meredekfalú, gyakran szőlőföldekkel mintázott hegyoldalakat is érint, és egy igazán felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akiknek egyszer szerencséjük akad végighajózni rajta, vagy legalább egy szakaszán.

Spree

A Spree folyó a Rajna népszerűségének árnyékába burkolódzik, azonban legalább annyi figyelmet érdemelne, mint a turisták európai kedvence. A Spree a német Szászország és Bajorország tartományokat, illetve a Cseh Köztársaságot is érinti, és útja során olyan mesésen hangulatos középkori építmények mellett folyik végig, hogy ezzel egy igazi időutazásra invitálja azokat, akik szeretnék felfedezni ezen vidékek rejtett szépségeik.

Ismerd meg te is Európa legszebb folyóit!

Elba

A Cseh Köztársaság hegységeiből meginduló Elba folyó meg sem áll az Északi-tengerig. Legnépszerűbb szakasza a Prágához közeli Melnik és a Berlintől nem messze található Magdeburg közötti rész, aminek köszönhetően ez a két település is gyakori célpontja az ide érkező turistáknak.

hirdetes

Duero

A portugáliai Porto városa népszerű kiindulási pont Európa egyik legszebb vidéke felfedezéséhez. A Duero folyó útját keresztező városkák a mai napig megőrizték jellegzetes XIX. századi atmoszférájukat. A fehér házfalakat díszítő faliszőnyegek és kézzel festett csempék láttán az ember jogosan hiheti azt, hogy egy olyan korba hajózott vissza, amikor ugyan ennyien éltek és foglalkoztak bortermeléssel ezeken a vidékeken, mint manapság.

Dordogne & Garonne

A 483 kilométer hosszú Dordogne és az 549 kilométeres Garonne Franciaország délnyugati vidékén, Bordeaux-nál találkoznak a 65 kilométer széles Gironde-torkolatnál. A régió talaja kiválóan alkalmas a bortermelésre, amelyet a helyi termesztők természetesen alaposan ki is használnak. A környék városai és falvai a turistacsoportok kedvelt célpontjai nyugodt légkörük és gazdag kultúrájuk illetve történelmük miatt.

Ismerd meg te is Európa legszebb folyóit!

Rhône & Saône

A Saône Észak-Franciaországból ered, majd később a Rhône folyóval is találkozik, amely az Alpokból indul útnak (nem messze Lyontól). A Saône ez után meglátogatja Provence-t, és végül fejest ugrik a Mediterrán-tengerbe Arles közelében. A legtöbb sétahajó-túra Chalonig követi a Saône folyót, ahonnan egy rövid buszút vezet Beaune-be, a burgundi borok hazájába. Lyonon áthajózni olyan élmény, amellyel a legtöbb hajóutakat kínáló vállalat méltán büszkélkedhet.

hirdetes

Loire

Habár nem minden szakasza hajózható, az 1013 kilométeres Loire Franciaország leghosszabb folyója. A folyó Délkelet-Franciaországban, a Cévennes hegységből ered, és érinti Orléans, Tours, Angers és Nantes városát is, mielőtt elérné a Vizcayai-öbölt.

Szajna

A 780 kilométeres Szajna Franciaország leghosszabb hajózható folyója. Ez a folyó szolgálja ki a legnagyobb folyami kereskedelmi forgalmat az egész országban. A burgundiai Côte d'Or-ból ered, és Párizst, illetve Rouent átszelve egészen a La Manche-szorosig meg sem áll.

Ismerd meg te is Európa legszebb folyóit!

Guadalquivir

A Guadalquivir folyót körülvevő vidék hangulatát nehéz szavakba önteni. Az itt-ott fákkal övezett folyam zöld füves legelők mellett halad el, és itt-ott kisebb szigetek bújnak ki a víztükör felett, amelyek különálló kis madárbirodalmakként működnek, egymástól függetlenül.

Neretva

Ez a makulátlan, smaragdszínű folyó Bosznia és Hercegovina, illetve Horvátország egyik legcsodásabb természeti büszkesége, ennek ellenére a legtöbb turista radarján még mindig nem szerepel. Európa egyik legtisztább folyójaként második szakaszától kezdve vize az iható szabványnak is megfelel. Forrása a Dinári-hegységben, több mint egy kilométerrel a tengerszint felett található, így nem csak a kontinens egyik legtisztább, de egyik leghidegebb folyója is egyben. Aki szeretné felfedezni, az ne hagyja ki a középkori hangulatot árasztó Mostar városát sem!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szüreti mulatságok

Szüreti mulatságok: az őszi néphagyomány csúcsa. Anno ez a szokás a hazánk fővárosában... Tovább

György-nap

György-nap (április 24.):Hazánkban  anno igencsak jelentős ünnepnek számított. György... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!