hirdetes

Ezek Európa legszebb parlamenti épületei

LK

Habár az emberek ritkán kelnek útra azzal a céllal, hogy felfedezzék egy ország, vagy akár egy kontinens legjelentősebb politikai épületeit, Európa nem egy olyan építészeti remekművel büszkélkedhet, ami messze túlmutat egy egyszerű kormányközpontnál.

Ismerd meg te is Európa legszebb parlamenti épületeit!

A történelem során parlamenti épületek többnyire hivalkodó, grandiózus méreteket és látványvilágot kaptak, szimbolizálva ezzel a nemzet büszkeségét és a bennük dolgozók hatalmát is. Ha legközelebb a lent felsorolt városok egyikében jársz, keresd fel a helyi parlamenti épületet, mert ezeket élőben lehet csak igazán megcsodálni!

Országház – Budapest, Magyarország

Bizonyára senkit nem lep meg, hogy listánkra országunk talán legszebb épülete is felkerült. A gyakran tévesen csak parlamentként emlegetett Országház Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete, és kétségtelenül az országokat átszelő Duna egyik ékköve. Külseje nappal és éjszaka is más-más hangulatot áraszt magából, ezért érdemes mindkét „orcáját” megcsodálni, ha lehetőséged akad rá. Az Országházban vezetett túrákra is lehet jelentkezni.

Reichstag – Berlin, Németország

A berlini Reichstag épülete különösen a múlt században fontos szerepet játszott nem csupán Németország vagy Európa, hanem az egész világ történelmében. 1894-ben készült el és megtapasztalta a második világháborút, a hidegháborút és Berlin két városrészének egyesítését is. Persze Németország mozgalmas múltjának köszönhetően több sérülést is elszenvedett ez idő alatt, de a 90-es években folytatott újjáépítési munkálatoknak köszönhetően újra a német főváros egyik legszebb épületeként tündököl.

hirdetes

Binnenhof – Hága, Hollandia

Hága Hollandia közigazgatásának központja, és itt található a parlament üléseinek helyszínéül szolgáló Binnenhof épületegyüttes is. A Hofvijver tó partján fekvő komplexum egykor Hollandia báróinak otthonaként működött, nemesi eredetéről pedig külső designja is árulkodik.

Ismerd meg te is Európa legszebb parlamenti épületeit!

A Parlement Palotája – Bukarest, Románia

A bukaresti Parlament Palotája a világ második legnagyobb törvényhozói épülete (az amerikai Pentagon mögött). Ez azonban nem minden – 84 méteres magasságával, 365 ezer négyzetméteres területével és 2,5 millió köbméteres belső terével a palota a világ negyedik legnagyobb épülete is egyben. A számos adminisztratív irodán kívül három múzeum is működik benne.

A parlament épülete – Bécs, Ausztria

A bécsi parlament épülete hamisítatlan osztrák stílusban épült, és kívülről illetve belülről is lélegzetelállító látványt nyújt. A városba látogatók a híres Ringstraße úton kereshetik fel, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, valahányszor Bécsben járnak.

hirdetes

A parlament épülete – Prága, Cseh Köztársaság

A cseh parlament épülete Prágában, az ország fővárosában található. Két kamarából áll, de a ezek közül a szenátus kapja a legtöbb figyelmet a turistáktól. Ennek jó oka van, a szenátus ugyanis a gyönyörű, barokk stílusban épült Wallenstein palota épületében ülésezik, amely az 1600-as évek óta áll.

Westminster-palota – London, Egyesült Királyság

Európa legszebb politikai épületei (vagy összességében legszebb épületei) közül nem maradhat ki a londoni Westminster-palota sem. A lenyűgöző épületben ülésezik a Képviselőház és a Lordok Házának kamarája. Ez az egész város, és lényegében az egész ország egyik legismertebb, legszimbolikusabb épülete is egyben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár: A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában... Tovább

Mátai Ménes

 A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar
X
Kövess minket facebookon!