notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

hirdetes

Ezek Európa legszebb templomai - köztük egy magyar is!

LK
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha gazdag történettel büszkélkedő mesés építészeti csodákat keresel, akkor nem is igazán kell elhagynod a kontinenst egy igazán látványos és élményekkel teli körutazásért. Egy-egy város vagy falu templomának felfedezésével rengeteget tudhatsz meg az adott hely múltjáról.

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Persze nem kell, hogy utazásod kifejezetten a templomokról szóljon ahhoz, hogy betérj egy-egy pompás vagy éppen szerényebb szent épületbe, de ha az alábbi városok egyikében jársz, mindenképpen érdemes egy kis időt szánnod ezekre a páratlan alkotásokra!

 

Szent István-bazilika – Budapest, Magyarország

Az 1906-ban épült neoklasszikus római katolikus templom viszonylag fiatalnak mondható a többi felsorolt szent épülethez képest. A bazilika szimmetrikus kialakítása és régies megjelenése azonban érdekes kontrasztot képez a környező modernebb budapesti épületekkel.

 

A Szent István-bazilikában őrzik a magyarság egyik legértékesebb kincsét, a Szent Jobbot.

 

 

Szent Család-templom – Barcelona, Spanyolország

Kevés olyan híres templom található Európában, ami olyan történelemmel büszkélkedik, mint Barcelona ezen egyedi drágaköve. Ez a római katolikus templom Antoni Gaudi egyedi építészeti stílusának egyik legkiemelkedőbb példája.

 

Külön érdekesség, hogy megépítése 1886-ban kezdődött, és előreláthatólag csak 2026-ban készül majd el. Ennek ellenére a „félkész” templom már most kihagyhatatlan látványosság a Barcelonában nyaralók számára!

 

 

Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva, Oroszország

A Boldog Vazul-székesegyház 1560-ban készült el IV. Iván orosz cár parancsára. Közel fél évezredes kora ellenére az épület mindmáig remek állapotnak örvend.

 

A templom a moszkvai Vörös téren található, és múzeumként üzemel. Évente csak egyszer tartanak benne istentiszteletet, az októberi istenanya oltalma alkalmából.

hirdetes

 

 

Mont-Saint-Michel apátság - Mont-Saint-Michel, Franciaország

A Mont-Saint-Michel apátság fenségesen tornyosul az azt körülvevő aprócska település fölé a franciaországi normandiai régióban. Az épület története egészen 709-ig nyúlik vissza. A XII. századra egy nagy apátság és egy kolostor is állt a szigeten.

 

Szerencsére a mai napig sikerült megőrizni a sziget épületeit, amelyeket a turisták előszeretettel csodálnak meg egész évben.

 

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Hallgrimskirkja – Reykjavík, Izland

Izlandot nem csak természetes szépségei miatt érdemes meglátogatni. Építészeti remekei közül szó szerint is kiemelkedik Reykjavík Hallgrimskirkja nevet viselő templom Reykjavíkban.

 

A futurisztikus külsejű épület Guðjón Samúelsson fantáziájának szüleménye, aki 1937-ben álmodta meg a templom arculatát (habár csak 1986-ra készült el). Samúelsson állítólag a sziklákon végigfolyó, lehűlő félben lévő lávából merített magának ihletet a templom megtervezésekor.

 

 

Notre-Dame-székesegyház – Chartres, Franciaország

A párizsi Notre-Dame-ról már mindenki hallott, de kevesen tudják, hogy mindössze 80 kilométerre a francia fővárostól egy ugyancsak szemet gyönyörködtető építészeti remekmű fekszik, ami nem más, mint a chartres-i katedrális (és amely szintén a Notre-Dame nevet viseli).

 

 

Grundtvig-templom – Koppenhága, Dánia

Koppenhága nem csupán Dánia, hanem a modern dán építészet fővárosaként is ismeretes. A Grundtvig-templom már kívülről is egész mutatós, magasztos belső tere és tornyosuló boltívei azonban egészen lélegzetelállító látványt nyújtanak.

 

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Hagia Szophia – Isztambul, Törökország

A Hagia Szophia egy igazi építészeti mestermű, ami a történelem során több funkciót is ellátott már. Eredetileg templomként működött, később mecset lett, manapság pedig múzeumként funkcionál.

 

A Hagia Szophia a bizánci építészet legszemrevalóbb példája. Fenséges kupolája mellett négy minaret is az épület része, a belső tereket díszítő mozaikok pedig a IX. században készültek.

 

 

Borgundi fatemplom – Borgund, Norvégia

A középkorban rengeteg templom épült fából, ami megmagyarázza, hogy miért maradt fent olyan kevés a mai napig is. Ezen építészeti kincsek közül a legtöbb Norvégiában található, és habár sokuk említést érdemelne ezen a listán, a borgundi fatemlom páratlan designja és gyönyörű környezete miatt mindenképpen a nyertesek közé sorolható.

 

A templom a XII. század óta áll és a mai napig látogatható.

 

 

Szent Péter-bazilika – Vatikán (Róma, Olaszország)

A vatikáni Szent Péter-bazilika a katolikus egyház központja, és ehhez méltóan egyben a világ legnagyobb temploma is. Építészete már önmagában lenyűgöző, de a falai között őrzött művészeti kincsek csak tovább fokozzák az épület értékét és jelentőségét.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
432 110
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
882 932
Közösség

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.8