hirdetes

Ezek Európa legszebb templomai - köztük egy magyar is!

LK

Ha gazdag történettel büszkélkedő mesés építészeti csodákat keresel, akkor nem is igazán kell elhagynod a kontinenst egy igazán látványos és élményekkel teli körutazásért. Egy-egy város vagy falu templomának felfedezésével rengeteget tudhatsz meg az adott hely múltjáról.

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Persze nem kell, hogy utazásod kifejezetten a templomokról szóljon ahhoz, hogy betérj egy-egy pompás vagy éppen szerényebb szent épületbe, de ha az alábbi városok egyikében jársz, mindenképpen érdemes egy kis időt szánnod ezekre a páratlan alkotásokra!

Szent István-bazilika – Budapest, Magyarország

Az 1906-ban épült neoklasszikus római katolikus templom viszonylag fiatalnak mondható a többi felsorolt szent épülethez képest. A bazilika szimmetrikus kialakítása és régies megjelenése azonban érdekes kontrasztot képez a környező modernebb budapesti épületekkel.

A Szent István-bazilikában őrzik a magyarság egyik legértékesebb kincsét, a Szent Jobbot.

Szent Család-templom – Barcelona, Spanyolország

Kevés olyan híres templom található Európában, ami olyan történelemmel büszkélkedik, mint Barcelona ezen egyedi drágaköve. Ez a római katolikus templom Antoni Gaudi egyedi építészeti stílusának egyik legkiemelkedőbb példája.

Külön érdekesség, hogy megépítése 1886-ban kezdődött, és előreláthatólag csak 2026-ban készül majd el. Ennek ellenére a „félkész” templom már most kihagyhatatlan látványosság a Barcelonában nyaralók számára!

Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva, Oroszország

A Boldog Vazul-székesegyház 1560-ban készült el IV. Iván orosz cár parancsára. Közel fél évezredes kora ellenére az épület mindmáig remek állapotnak örvend.

A templom a moszkvai Vörös téren található, és múzeumként üzemel. Évente csak egyszer tartanak benne istentiszteletet, az októberi istenanya oltalma alkalmából.

hirdetes

Mont-Saint-Michel apátság - Mont-Saint-Michel, Franciaország

A Mont-Saint-Michel apátság fenségesen tornyosul az azt körülvevő aprócska település fölé a franciaországi normandiai régióban. Az épület története egészen 709-ig nyúlik vissza. A XII. századra egy nagy apátság és egy kolostor is állt a szigeten.

Szerencsére a mai napig sikerült megőrizni a sziget épületeit, amelyeket a turisták előszeretettel csodálnak meg egész évben.

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Hallgrimskirkja – Reykjavík, Izland

Izlandot nem csak természetes szépségei miatt érdemes meglátogatni. Építészeti remekei közül szó szerint is kiemelkedik Reykjavík Hallgrimskirkja nevet viselő templom Reykjavíkban.

A futurisztikus külsejű épület Guðjón Samúelsson fantáziájának szüleménye, aki 1937-ben álmodta meg a templom arculatát (habár csak 1986-ra készült el). Samúelsson állítólag a sziklákon végigfolyó, lehűlő félben lévő lávából merített magának ihletet a templom megtervezésekor.

Notre-Dame-székesegyház – Chartres, Franciaország

A párizsi Notre-Dame-ról már mindenki hallott, de kevesen tudják, hogy mindössze 80 kilométerre a francia fővárostól egy ugyancsak szemet gyönyörködtető építészeti remekmű fekszik, ami nem más, mint a chartres-i katedrális (és amely szintén a Notre-Dame nevet viseli).

Grundtvig-templom – Koppenhága, Dánia

Koppenhága nem csupán Dánia, hanem a modern dán építészet fővárosaként is ismeretes. A Grundtvig-templom már kívülről is egész mutatós, magasztos belső tere és tornyosuló boltívei azonban egészen lélegzetelállító látványt nyújtanak.

hirdetes

Ismerd meg te is Európa legszebb templomait!

Hagia Szophia – Isztambul, Törökország

A Hagia Szophia egy igazi építészeti mestermű, ami a történelem során több funkciót is ellátott már. Eredetileg templomként működött, később mecset lett, manapság pedig múzeumként funkcionál.

A Hagia Szophia a bizánci építészet legszemrevalóbb példája. Fenséges kupolája mellett négy minaret is az épület része, a belső tereket díszítő mozaikok pedig a IX. században készültek.

Borgundi fatemplom – Borgund, Norvégia

A középkorban rengeteg templom épült fából, ami megmagyarázza, hogy miért maradt fent olyan kevés a mai napig is. Ezen építészeti kincsek közül a legtöbb Norvégiában található, és habár sokuk említést érdemelne ezen a listán, a borgundi fatemlom páratlan designja és gyönyörű környezete miatt mindenképpen a nyertesek közé sorolható.

A templom a XII. század óta áll és a mai napig látogatható.

Szent Péter-bazilika – Vatikán (Róma, Olaszország)

A vatikáni Szent Péter-bazilika a katolikus egyház központja, és ehhez méltóan egyben a világ legnagyobb temploma is. Építészete már önmagában lenyűgöző, de a falai között őrzött művészeti kincsek csak tovább fokozzák az épület értékét és jelentőségét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Maros

Maros: A nagy magyarországi folyók egyike. Maros folyó Közép-Európában, a... Tovább

Miskolci Nemzeti Színház

Miskolci Nemzeti Színház: Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. Miskolc... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!