Az Által-ér völgyi lett az Év kerékpárútja – Mutatjuk, miért!

Az Által-ér völgyi lett az Év kerékpárútja – Mutatjuk, miért!

B. Á.

Idén először került kiírásra az Év Kerékpárútja pályázat, aminek a nyertese az Által-ér völgyi kerékpárút lett. Ez nem is véletlen, cikkünkben megismerkedhettek az útszakasszal és egy videót is mutatunk! 

Az Által-ér völgyi lett az Év kerékpárútja – Mutatjuk, miért!

Idén első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot a Közlekedési Kultúra Napja keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpáros Klub. A szervezők a legszebbnek tartott kerékpárutat keresték, de nem ez volt a pályázat egyetlen célja, ugyanis szerették volna felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonságra, valamint az utakhoz tartozó szakmai munka fontosságára (a tervezéstől, a kivitelezésen át a fenntartásig).

Cél volt továbbá az is, hogy még jobban népszerűsítsék a kerékpáros közlekedési formát, felhívják a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira, valamint ki szerették volna emelni a kerékpározás klímavédelmi céljait és szerették volna erősíteni a kerékpárosok közlekedésben betöltött szerepét. 

Az Által-ér völgyi kerékpárút lett az első

Az Év Kerékpárútja pályázat első nyertese az Által-ér völgyi kerékpárút lett – ez a Tatabánya és Tata közötti szakasz. A pályázat beküldője Tóth Viktor volt. Az Által-ér völgyi kerékpárút három település, Tatabánya, Tata és Vértesszőlős összefogásával épült meg, a 6,5 kilométer hosszúságú szakaszt 2013 decemberében adták át. Az út célja az volt, hogy a régió fejlődését elősegítse, valamint csökkentse a települések közötti gépjárműforgalmat, ezzel védve a környezetet. 

Az Által-ér völgyi kerékpárúthoz átadása óta számos fejlesztés kapcsolódott, rengetegen használnák mindennapi közlekedés céljából, és nemcsak a kerékpárosok körében okoz osztatlan sikert, hanem a gyalogos turisták esetében is. A kerékpárút látogatottsága kiemelkedő a megyében, de Magyarország számos pontjáról érkeznek ide, hogy végig tekerjenek ezen a szép szakaszon. 

A 2013-mas átadás óta az Által-ér völgyi kerékpárút folytatásaként megépült a dunaalmási és a majki szakasz, elkezdődött a Tata-Agostyán közötti út építése, így egy egész hálózat jön létre Tatán és környékén. A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából meghirdetett pályázat eredményét és sok más érdekességet ide kattintva olvashattok, most pedig nézzünk egy videót a győztesről! 

angyalxem képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mohácsi csata

Mohácsi csata: időpontja: 1526 augusztus 29. A magyar történelem egy sötét pontja, ahol a... Tovább

1956-os lyukas zászló

1956-os lyukas zászló: Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország