hirdetes

Ez a múzeum nyerte a legjobbaknak járó díjat Magyarországon

ZH

Tavaly is megrendezték a magyarországi múzeumok versenyét, ahol az év múzeumát keresték. Átadták Az Év Múzeuma idei díjait a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben. Nézd meg melyik magyar múzeumok nyerték el a legjobbaknak járó díjat!

magyarország legjobb múzeuma

Átadták Az Év Múzeuma díjat


Tavaly, a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán 2022 május 21-én szombaton adták át Az Év Múzeuma 2022 díjait a Múzeumkertben. Magyarország bővelkedik a múzeumokban, de az elismert a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum vitte el a nagy múzeumok kategóriájában, a bajai Türr István Múzeum pedig a kicsik között tarolt. 

Az Év Múzeuma Díjról


A Pulszky Társaság Az Év Múzeuma díjat a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, ahol a szakma kiemelkedő intézményeit díjazza. Az elismerést olyan muzeális intézmények kapják, amelyek a fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani az előző évben, amik jelentős eredményeket hoztak az intézmény számára.

A múzeumokat egy kilenc tagú bizottság értékeli, nem volt ez másképp idén sem, az idei felkért bizottsági tagok: dr. Bereczky Ibolya, aki a bizottság elnöki címét képviseli, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla, akik a Pulszky Társaság képviseletében kaptak helyet, dr. Kemecsi Lajos, az OKSZ, azaz az Országos Közgyűjtemények Szövetségének elnöke, dr. Végh Katalin, az MVMSZ, azaz a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország Képviseletében.

hirdetes

A bizottság az értékelés során számtalan szempontot vizsgált, például számított a megújulás, a gyújtemény menedzsment, az ismeretátadás és hozzáférhetőség, a múzeumi szolgáltatások, és a társadalmi felelősségvállalás.

Az Év Múzeuma Díj nyertesei


Az imént felsorolt szempontok alapján a bizottság Az Év Múzeuma díjat a nagy múzeumok kategóriájában a Munkácsy Mihály Múzeumnak ítélte, hiszen az intézményben figyelemre méltó múzeumfejlesztést történt, aminek eredményei látványosak és szakmailag megalapozott új kiállításokat nyitottak, színvonalas kiadványaik vannak, és példaértékű határon túli kapcsolatokkal rendelkeznek.

hirdetes


A Munkácsy Mihály Múzeum korábban több rangos szakmai elismerést is elnyert már. Kiérdemelte Az Év Múzeuma 2007 és a 2008 Vendégbarát Múzeuma díjat, valamint 2015-ben megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.


A kis múzeumok kategóriájában a bizottság úgy döntött, hogy a nyertes a bajai Türr István Múzeum. Az intézmény a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységéért, az átfogó szervezetfejlesztésért, a társadalmi felelősségvállalásáért és a régiófejlesztő, támogató szerepéért kapta meg az első helyet.


A Türr István Múzeum gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált.


A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménynek érdemelte ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Március 15

Március 15: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Programajánló Szórakozás