hirdetes

Hollywoodi filmek, amiknek hátterében a Balatont láthatod

ZH

Magyarország már jó ideje vonzó célpont a kedvező adózás és persze páratlan szépsége miatt a nagyobb költségvetésű amerikai filmes produkciós cégek számára. Budapestet már számtalanszor viszont láthattuk ezekben a hollywoodi filmekben, azonban néhány esetben az is előfordult, hogy a fővárosból a Balatonra is leruccant a filmes stáb. Nézzük meg melyek azok a világhírű filmek, amikben a Balaton szolgált díszletként!

hollywoodi filmek

Hollywoodi filmek, amiket a Balatonnál forgattak


1.    Szárnyas fejvadász

A Szárnyas Fejvadász 1982.ben jelent meg, amit az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című Philip K. Dick legendás regényéből adaptáltak, és azonnal meghódította a science fiction rajongókat. 35 évvel később a várva várt folytatás is filmvászonra került, amelyben egy nem mindennapi magyar helyszínt is felfedezhetünk, méghozzá az egykori inotai hőerőmű használaton kívüli telephelyét, amely mindössze 19 kilométerre található a Balaton északkeleti sarkától.

2.    A kém 

A 2015-ös vígjáték Melissa McCarthy és Jason Statham főszereplésével többnyira Budapesten játszódik, de a történet éppen a magyar tengeren csúcsosodik ki, ahol magyar rendőrautókat is felhasználtak és az ominózus helikopteres jelenetben többek között még 50 Cent is feltűnik néhány pillanat erejéig.

3.    Holdlovag


A Disney+ tavaly kezdte el leadni a sajátgyártású sorozatát, amelyben elsősorban az egyiptomi hangulatot idézik meg, de nagy szerepet játszott a fővárosunk is, ugyanis London „dublőreként” került be a filmbe. A fővároson kívül azonban feltűnik egy kastély a harmadik epizódban, amelyet ha jobban megvizsgálunk, világosan kivehető, hogy ez a 19.században épült Tudor.stílusú nádasladányi Nádasdy-kastély, ami a Balaton keleti részénél található.

hirdetes
hirdetes

4.    Die Hard – Drágább, mint az életed 

Amikor Bruce Willis már ötödik alkalommal bújt a fenegyerek bőrébe John McClane szerepében, abból Magyarország is jelentősen kivette a szerepét. Sok jelenetben a már idősödő színészt CIA-ügynök fiával helyettesítették, hogy a nagyobb akcióval járó jelenetek tökéletesek legyenek. Ebben a filmben Budapest Moszkvát imitálta, és több magyar híresség is kapott kisebb szerepeket benne, mint Gangsta Zolee és Kamarás Iván is. A fővároson kívül sok jelenetet a Veszprém megyei Hajmáskéren forgattak az éles lőszerek miatt.

5.    Vörös Veréb

A fordulatos kémtörténetben a főszerepet játszó Jennifer Lawrence a hősnő, valamint Jeremy Irons, mint orosz tábornok jelenik meg a szövevényes szálak között. Rengeteg jelenetet forgattak Budapesten és Dunaújvárosban is, viszont láthatunk a filmben egy kúriát, ami nem más, mint a déli parti dégi Festetics-kastély.


6.    Örökkévalók

Ezt a Marvel filmet a szó szoros értelmében nem a Balatonon forgatták, de van egy jelenet, amiben az úgynevezett Tiamut égi (celestial) tör elő a földkéreg alól valahol Pest megyében. Természetesen a kitörést az alkotók CGI-jal kreálták, de ahogy felülnézetből vették a hegyet, a képernyő bal alsó sarkában a magyar tenger is megmutatja magát. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang: Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól... Tovább

Színes Tv

Színes Tv: magyar találmány. A színes televíziót az USA-ban az 1950-es években vezették be.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás