hirdetes

Meglepő tények: Ezért ne használj fogpiszkálót!

SzSz

Biztosan veled is megesett már, hogy ebéd után vagy a vacsora végeztével a fogadba ragadt egy kis ételmaradék. A legtöbben ilyenkor a fogpiszkálóhoz nyúlunk, ezzel azonban többet árthatunk fogainknak, mint gondolnánk! 

Fogpiszkáló használat

Fogpiszkálót szinte bármely élelmiszerboltban kaphatunk, de a legtöbb étteremben és kávézóban is könnyedén elérhető, hiszen a só és a bors mellé a fogpiszkálót is kirakják az asztalra. Könnyű elérhetősége miatt nehéz lehet elhinni, hogy bármilyen módon árthat nekünk ez a kis méretű tárgy. Az igazság azonban az, hogy a fogpiszkáló használata károsíthatja a fogakat és az ínyt egyaránt. Emellett a fogpiszkáló darabjainak lenyelése csak még nagyobb bajt okozhat.  

A fogpiszkáló az egyik legrégebbi fogtisztító eszköz, amit ismerhetünk. 7500 éves leletek arra utalnak, hogy az emberek sokáig fapálcák segítségével tisztították meg fogaikat, még mielőtt a fogkefékre gondolkodtak volna. Elődjeinknek azonban nem volt más alternatívája a fogak tisztítására. Manapság azonban már számos eszköz rendelkezésünkre áll fogaink tisztításához. 

 

Hoztunk is pár okot, hogy miért nem olyan jó ötlet a fogpiszkáló használata:

 

Ínyvérzés

Ha gyakran és túl durván használod a fogpiszkálót fogaid tisztításakor, azzal felsértheted fogínyedet, amellyel vérzést és sebet okozhatsz rajta. 

 

Károsodott fogzománc

A fogzománc, fogaink legfelső rétege, amely védi a fogakat a különböző baktériumoktól. Ha a fogzománc megsérül, fogaink érzékennyé válhatnak, később pedig akár be is gyulladhatnak. Ezt Te sem szeretnéd, ugye? A fogpiszkáló használatával nagyon könnyedén felsértheted ezt a külső réteget. 

hirdetes

 

Károsodott foggyökér

Ha az íny lehúzódik a foggyökerektől, az különösen nagy fogászati problémákat tud okozni. A nyitott foggyökerek nem csak nagy fájdalmat tudnak okozni, de rendkívül érzékennyé válhatnak fogaink vagy akár a fogbél be is tud gyulladni, amelyet csak is fogorvos tud kezelni. 

 

Roncsolt fogkorona

Fogkorona vagy fogimplantátum esetén a fogpiszkáló használat akár meg is rongálhatja a felhelyezett fogkoronát vagy fogimplantátumot. Mindkettő költséges lehet, pláne, ha még újra is kell készíttetnünk fogorvosunkkal. 

 

Szilánkok

hirdetes

A fogpiszkáló használat közben könnyen széteshet és a darabok belefúródhatnak az ínybe, a nyelvbe vagy akár a torokba is, amelyet nem csak nagyon nehezen lehet eltávolítani, de rendkívül fájdalmas és akár fertőzést is eredményezhetnek.

 

Fulladás

Ugyan ez az egyik legszélsőségesebb ok a fogpiszkáló elkerülésére, mégis évente átlagosan 9000 eset kerül nyilvántartásba a fogpiszkáló lenyeléséről adódó halálesetekről. 

Mit használj helyette? 

A fogpiszkáló természetesen eltávolíthatja a fogak közé szorult ételmaradékokat. De a fogorvosok mégis más tisztítási alternatívákat javasolnak, amelyek sokkal kevésbé károsítják a fogakat és az ínyt.

 

Fogselyem

A fogselyem gyorsan és hatékonyan eltávolítja az élelmiszer-részecskéket anélkül, hogy a fogakat vagy az ínyt károsítaná. A fogselyem eltávolítja a lepedéket, amely üregekhez vezethet, és elősegíti az egészséges íny kialakulását, védve az ínygyulladástól és a parodontitisztől.

 

Interdentális (fogköztisztító) kefe

Az interdentális keféknek kicsi, sörtű fejük van, amelyeket kifejezetten a fogak közötti illesztésre terveztek. Ahogyan a fogselyem is, segít eltávolítani az ételmaradékokat és letisztítja az olyan lepedékeket is a fogakról, amelyeket fogkefével nem érünk el. 

 

De mit ajánl még a fogorvos? 

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatot és a félévenkénti dentálhigiénés kezelést, amellyel eltávolítják a fogkövet és a fogakon lerakódott lepedékeket, ezáltal fogaid is esztétikusabbak és fehérebbek lesznek. Ha szeretnél Te is ragyogóan fehér és egészséges fogakat, válaszd a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjét!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Gyarmati Dezső

Gyarmati Dezső: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Gyarmati Dezső a Nemzet Sportolója... Tovább

Tovább a lexikonra