hirdetes

Fák, melyeket bent is tarthatsz

Puskás Rékka

Elsőre talán abszurdnak tűnik az ötlet, hiszen, ha azt halljuk „Fa”, elsősorban olyan fák jutnak eszükbe, mint a tölgy, a diófa, vagy épp a fenyő – ezeket pedig nem igazán lehet lakásban tartani. Azonban, ha jobban belegondolsz, vannak olyan növények, melyek igenis fák, azonban nem nőnek olyan nagyra, hogy ne lehessen bent tartani őket. Mutatok néhány benti fát, illetve, hogy hogyan viseld gondjukat!

Egyes fafajtákat bátran nevelhetsz bent

Dracéna

A dracéna egy mediterrán növény, ami külsőre leginkább a pálmafákra hasonlít. Könnyen lehet, hogy a neve nem cseng ismerősen, de ha rákeresel erre a fafajtára, a képeket nézve biztosan AHHA-élményed lesz. Ez egy meglehetősen gyakori növény, könnyű megvásárolni. Vannak 30-40 cm magasak, ezek fordulnak elő gyakrabban, azonban fellelhetőek akár másfél-két méteres példányok is (ilyet találsz például a svéd lakberendező üzletlánc boltjaiban). Ez egy ideális szobafa, ugyanis meglehetősen alacsony a fényigénye, nem is szabad közvetlen napfénynek kitenni, és alapvetően igénytelen, tehát ha kezdő növénytartó vagy, akkor is könnyedén boldogulni fogsz vele!

Majomfa

A majomfa egy déli növény, elsősorban a sivatagok és a pampák jelentik a természetes élőhelyét. Gyakran nevezik majomkenyérfának is, azonban a majomkenyérfa egy másik fafajta, mely igen magasra nő, nagyon széles a törzse, és nem kimondottan kompatibilis az emberi lakásokkal. A majomfát nevezik még pozsgafának is, úgyhogy, ha ilyen növényt vásárolsz, nyugodtan kérheted ezen a néven. A majomfa vízigénye igen alacsony (a sivatagban sem jut túl gyakran vízhez), fényigénye közepes-nagy, a szobában érdemes olyan helyre állítani, ami mérsékelten árnyékos. Nevelése nagyon egyszerű, meglehetősen igénytelen növény, úgyhogy akár az irodában is tarthatod, mivel amilyen könnyű gondozni, annyira dekoratív látványt nyújt. Eléggé lassan nő, a végleges mérete egy-másfél méter, viszont ezt a magasságot évtizedek alatt éri el.

hirdetes

Vadkakaó

hirdetes

Másnéven parti pocsolyafának is hívják, ez egy Dél-Amerikai növény, és különleges ismertetőjegye, hogy a törzse három, összefonódott szárból áll. A vadkakaó alapvetően gyorsan nő, akár a 2-3 méteres magasságot is eléri, ezért nem annyira szokták ajánlani lakásba. Ugyanakkor az sem ritka, hogy az otthonokban tartott példányok évente csak pár centit növekedhet, így mégiscsak nagyszerűen bepasszolnak akár a nappaliba is. Ez a növény sem különösebben igényes, fényigénye magas, de a közvetlenül rátűző napsugarakat nem viseli jól. A fényigénye mellett a vízigénye is magas, gyakran kell öntözni, és spriccelővel a leveleit is párásítani kell, mivel nem szereti a száraz levegőt.

Díszőszibarack

Gondoltad volna, hogy akkor is lehet gyümölcsfád, ha nincs kerted, csak egy erkélyed? Bizony! A díszőszibarack egy olyan dézsás fa, melyet később sem kell kiültetni, mivel nem növi ki a dézsáját olyan mértékben (persze az lehet, hogy a nagyon fiatal egyedeket idővel egy nagyobb dézsába kell átültetni, de akkor is dézsában maradnak). Ráadásul rengeteg gyümölcsöt hoz, úgyhogy mindig lesz friss barackod, nektarinod, amit saját magad termesztesz!

Még nincs vége, a következő oldalon további négy lakásban nevelhető fáról olvashatsz, a végén pedig kérlek szavazz, neked melyik tetszik a legjobban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc: Zenthe Ferenc Rameshofer Ferenc néven született. A Nemzet Színésze címmel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Szórakozás