notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Farsangi fánk készítése

hirdetes

Készíts istenien finom farsangi fánkot

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fánk egy tradicionális magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Farsang idején a legtöbb asztalon megtalálható, nem is véletlen ez, hiszen hihetetlenül finom, és még laktató is. Nézzük a világ legjobb farsangi fánk receptjét! 

Készíts farsangi fánkot

 

A farsangi fánk története

 

A farsangi időszak nem csak a jelmezekről szól, hanem az igazi, hamisítatlan fánkról is! Ennek az ínyencségnek a története is vidám, karneváli emlékeket idéz.  Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett…”

 

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült. Most pedig jöjjön a tökéletes farsangi fánk receptje, amit a következő oldalon megosztok veletek! 

hirdetes

 

Készíts farsangi fánkot

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • hirdetes
  • csipetnyi só

 

Elkészítése

A tej feléből az élesztő, cukor és 5 dkg liszt hozzáadásával kovászt készítünk, 2-3 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A megmaradt többi anyagot, a megkelt kovásszal együtt tálba tesszük és főzőkanállal jól kikeverjük, hogy a tészta fényes és hólyagos legyen. Egy és félórai pihentetés után deszkára önjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még félóráig pihenni hagyjuk, majd forró zsírban sütjük. Sütése: a megkelt fánkokat úgy helyezzük a zsírba, hogy az a részük, amelyik a deszkán állt, a zsírban felül legyen. Az első percben a gázcsap segítségével, a teljes láng felére csökkentett melegét használjuk, utána a fánk megsüléséig takaréklángot alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy az edényt addig, amíg a fánkok egyik fele megpirul, befedjük.

 

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
87 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 527 169
Közösség

Szótár

Fehér magyar tyúk

Fehér magyar tyúk: Ha vidéken sétálgat az ember, akkor a barna tyúk mellett ez az a fajta,... Tovább

Hollóházi porcelán

Hollóházi porcelán: hungariumnak számít. Az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar