Farsangi fánk készítése

Készíts istenien finom farsangi fánkot

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fánk egy tradicionális magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Farsang idején a legtöbb asztalon megtalálható, nem is véletlen ez, hiszen hihetetlenül finom, és még laktató is. Nézzük a világ legjobb farsangi fánk receptjét! 

Készíts farsangi fánkot

 

A farsangi fánk története

 

A farsangi időszak nem csak a jelmezekről szól, hanem az igazi, hamisítatlan fánkról is! Ennek az ínyencségnek a története is vidám, karneváli emlékeket idéz.  Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett…”

 

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült. Most pedig jöjjön a tökéletes farsangi fánk receptje, amit a következő oldalon megosztok veletek! 

hirdetes

 

Készíts farsangi fánkot

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • hirdetes
  • csipetnyi só

 

Elkészítése

A tej feléből az élesztő, cukor és 5 dkg liszt hozzáadásával kovászt készítünk, 2-3 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A megmaradt többi anyagot, a megkelt kovásszal együtt tálba tesszük és főzőkanállal jól kikeverjük, hogy a tészta fényes és hólyagos legyen. Egy és félórai pihentetés után deszkára önjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még félóráig pihenni hagyjuk, majd forró zsírban sütjük. Sütése: a megkelt fánkokat úgy helyezzük a zsírba, hogy az a részük, amelyik a deszkán állt, a zsírban felül legyen. Az első percben a gázcsap segítségével, a teljes láng felére csökkentett melegét használjuk, utána a fánk megsüléséig takaréklángot alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy az edényt addig, amíg a fánkok egyik fele megpirul, befedjük.

 

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
260 960
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 429 698
Közösség
hirdetes

Szótár

Románia

Románia Magyarország délkeleti szomszédja. Ott található Erdély, mely a magyarság határon... Tovább

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar