Fantasy könyvek, amik más világokba repítenek

Fantasy könyvek, amik más világokba repítenek

Puskás Rékka

Az olvasás remek időtöltés, amely során az agyunk elrepít minket az áltatuk létrehozott világba a sorok nyomán. Ez különösen igaz a fantasy és sci-fi regényekre, amelyek szereplői gyakran nem csak képletesen kerülnek át más világokba. Most mutatok néhány remek regényt és regénysorozatot, melyek varázslattal vannak átitatva.

A fantasy könyvek más világokba visznek

J.K. Rowling: Harry Potter sorozat

Ki ne ismerné a Harry Potter filmeket? Azonban a könyvek még a filmeknél is csodálatosabbak. Sokkal színesebben, részletesen írják le a roxforti világot, ráadásul a filmekből rengeteg dolog ki is maradt. Aki szereti a fantasyt, annak – mondhatni – kötelező olvasmány. 

J.R.R. Tolkien: Gyűrűk Ura trilógia

A Gyűrűk Ura filmek is igen közismertek, a mai napig a legtöbb díjat elnyert film. Azonban a könyvek ebben az esetben is sokkal bőbeszédűbbek, és nem csak azért, mert rengeteg részt kellett kihagyni, hogy „csak” 3 órás legyen az eredmény (rendezői változatban 4). A könyvekben további szereplők, jelenetek, magyarázatok vannak, ráadásul a harmadik kötet végén található egy függelék, ami mindent megmagyaráz a könyvből, kezdve a déli fertály dohányától a szereplők családfáján át egészen Középfölde történelméig.

J.R.R. Tolkien: A babó

A babó is megjelent filmadaptációként, ám ennek már a Hobbit címet adták. Azonban a filmtrilógiával ellentétben ez csupán egyetlen, nem is különösebben vastag könyv. Éppen ezért egy hű fantasy-rajongó rászánva magát, hogy életében legalább egyszer elolvassa Zsákos Bilbó nagy utazását.

Neil Gaiman: Sosehol

A Sosehol című könyv egy London alatti Londonba játszódik, ide csöppen bele a főszereplő, önhibáján kívül. Itt aztán olyan dolgokat lát és tapasztal, melyek teljesen képtelennek tűnnek, így érezhette magát Alíz Csodaországban. Aztán megismer néhány embert és belekeveredik néhány kalandba, hogy végül meghozza a végső döntését, mely eldönti, melyik Londonhoz is tartozik ő.

Roderick Gordon, Brian Williams: Alagutak rejtélye sorozat

Az Alagutak rejtélye sorozat középpontjában az az elképzelés áll, hogy a felszíni civilizációtól elzártan a föld alatt élnek emberek. A főszereplő, Will, és barátja apja felkutatására indul, aki egyszer csak eltűnt. Keresés közben azonban rábukkannak egy régi járatra, mely levezeti őket mélyen az ismert London alá, ahol egy másik kor, és egy másik eszmerendszer uralkodik.

A további kötetekben pedig a Föld még mélyebbi területeit is megismerhetjük, és izgulhatunk, vajon visszajutnak-e hőseink valaha a felszínre?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

József Attila Színház

József Attila Színház: Budapesten, a 13. kerületben, a Váci út 63. sz. alatt működik.... Tovább

A karikásostor

A karikásostor: Tradícionális magyar eszköz, mely az alföldi pásztorok és betyárok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Regény Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!